Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Amandine

Blat

15 oua
15 lg zahar
11 lg faina
4 lg cacao
zahar vanilat
Crema
500 gr ciocolata
500ml frisca lichida
esenta rom
Sirop
300 gr zahar
300 ml apa
2 lg cacao
esenta de rom
Fondant
1 kg zahar
500 ml apa
100 gr glucoza lichida(sau miere)
4 lg cacao
Mod de preparare
Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.Se bat spuma albusurile cu 10 linguri de zahar iar galbenusurile cu 5 linguri de zahar si zaharul vanilat.Se unesc cele doua compozitii amestecand usor de sus in jos cu ajutorul unei spatule.Se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se amesteca lejer de sus in jos pana se incorporeaza toata faina.Se tapeteaza o tava(36/36 cm) cu hartie de copt se pune compozitia si se coace la foc potrivit.Se incearca cu i scobitoare daca este curata atunci blatul e copt.
Dupa ce blatul s-a racit bine l-am taiat in doua am asezat prima foaie in tava am insiropat-o cu siropul fiert si racit dupa care am pus un strat de crema pe care am preparat-o astfel:ciocolata rupta in bucati mici am amestecat-o cu frisca la foc mic pana ce s-a topit bine.Compozitia astfel obtinuta se tine cam 3-4 ore la frigider dupa care se spumeaza cu mixerul la putere mare. Dupa ce am aplicat stratul de crema se pune si a doua foaie de blat o insiropam bine si se introduce tava la frigider cel putin 5 ore. Se portioneaza in patrate cu latura de 6 cm si se glasaza in fondantul de cacao. Se decoreaza cu gratar de ciocolata sau cu cate o avelina de crema.
reteta de fondant o gasiti AICI

Comentarii recente

  • Irina

    03/11/2008 at 00:05

    Oooooh, cu asta m-ati dat gata! As veni pe jos pana la Bucuresti numai sa mananc o amandina! Puteti sa imi spuneti daca gustul este EXACT ca cel de la cofetarie ???

  • redrose

    03/11/2008 at 09:35

    Lory, iti multumesc din suflet pentru comentariu ;),ma bucur ca ti-a placut blogul meu si te astept cu drag mereu ( si eu te vizitez de ceva timp bun;) ba chiar am suferit cand ati avut probleme cu blogul)…pup

  • Rodellinda

    03/11/2008 at 12:42

    Imi place ca le-ai glasat cu serbet si nu cu ciocolata, cum am gasit in alte retete. Asa cum le-ai facut, sunt aidoma retetei originale, dar sigur mai bune…

  • Lory

    03/11/2008 at 17:27

    Irina intradevar au gustul celor de la cofetarie:)…si asta il da fondantul de cacao…asta e secretul…am mai facut si glasate in ciocolata dar nu au acelasi gust
    Ma bucur ca ti-au placut
    pupice 🙂

  • Lory

    03/11/2008 at 17:33

    Redros eu ieri te-am descoperit…asa ca imediat te-am trecut in listuta noastra…am gasit multe lucruri interesante acolo la tine..asa ca te voi vizita mereu…mai am mult de citit
    te pup

  • Lory

    03/11/2008 at 22:29

    RODELLINDA ai dreptate glazura din reteta originala e cu fondant
    multumesc!

  • Edith

    05/11/2008 at 11:33

    Lory, ce frumoase sunt! Amandinele sunt printre preferatele mele… Super!

  • Lory

    05/11/2008 at 12:38

    multumesc Edith!!…sunt si preferatele mele:)
    pupice

  • Viorica

    05/04/2009 at 08:26

    nu va suparati ca va intreb despre crema din amandine.Nu se pune si unt in crema? Eu am o reteta de amndine si se pune si unt in crema.Nu cumva ati uitat sa adaugati si untul s-au chiar asa faceti dv. crema? Va multumesc mult.
    Viorica

  • Lory

    05/04/2009 at 21:20

    Viorica nu ma supar 🙂
    aceasta crema care am folosit-o la amandine nu e pe baza de unt(margarina)…e o crema ganage formata doar din ingredientele care le-am scris in reteta
    La amandine poti folosi si o crema pe baza de margarina(unt)…ti-o recomand pe asta http://bucatareselevesele.blogspot.com/2008/11/tort-gaby.html
    am folosit-o si eu la alte amandine …si au fost ff bune

  • Anonymous

    19/09/2011 at 06:15

    Draga Lory,am o intrebare daca nu te superi
    Deasupra este ciocolata alba?cum ai facut-o?iar la fondant nu am inteles foarte bine cum faci?dupa ce il prepari il lasi sa se raceasca?pui fiecare bucata in fondant ,sau pui peste tot odata?
    multumesc foarte mult

  • Lory

    19/09/2011 at 21:02

    Buna ,
    Ciocolata alba am topit-o pe baie de apa si cand a devenit fluida am turnat-o deasupra prajiturii cu ajutorul unui cornet de hartie.
    Da fondantul il poti prepara si cu cateva zile inainte.Daca s-a intarit pui pe baie de apa si la caldura el se fluidifica.Daca totusi e mai grosuti ii poti adauga putina apa fara probleme .Il poti aromatiza cum doresti sau ii adaugi cacao ca in cazul acesta.Daca prajitura e bine presata si poti sa manuiesti fiecare bucata o poti glasa astfel daca nu ,le asezi pe un gratar sau platou distantate intre ele si cu ajutorul unei linguri torni pe fiecare in parte fondantul astfel incat sa se prelinga si pe margini .
    Sper ca am fost destul de explicita :)Ai grija la cum prepari fondantul e posibil sa nu-ti iasa din prima .Trebuie sa folosesti intocmai ingredientele si sa respecti timpi.
    Iti doresc mult spor !!
    Lory

  • Anonymous

    24/09/2011 at 23:39

    Arata Delicios!!!!!Ce marime are tava?

  • Anonymous

    16/12/2011 at 07:12

    superbe !! am sa ma incumet si eu …stau doar pe ganduri ce ciocolata ar fi ideal ?

  • Maria

    26/01/2012 at 12:02

    Arata delicioase…parca imi vine sa fac din nou o portie,doar de la Revelion nu am mai facut)))

  • Anonymous

    10/02/2012 at 15:30

    ın tara ın care locuiesc nu gasesc frişca lichida. este o frişca praf,pe care o fac cu lapte sau apa. pot sa pun ın ea acasta frişca,sau trebuie neaparat frişca lichid.

  • Anonymous

    02/10/2012 at 19:56

    as vrea sa stiu daca am inteles bine doar 11g de faina? corect?

    • Lory

      02/10/2012 at 20:09

      Da, 11 linguri de faina si 4 de cacao …totdeauna poroportia este de 1:1 intre oua si faina …mai corect cate oua atatea linguri de faina .Dar aici fiindca am folosit si cacao …se scad din lingurile de faina pe cele puse de cacao .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram