Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Placinta cu varza si cartofi de post

Placinta cu varza si cartofi de post

Foarte buna aceasta Placinta cu varza si cartofi de post, bunica, dar si mama le pregateau mereu cand aveau varza acra marunta la indemana. Cand nu aveau varza acra ne faceau placinte cu cartofi si branza, care erau de asemeni foarte bune. 


In cele ce urmeaza va atasam si Reteta Video cu aceste placinte cu varza

Sa vedem de ce anume avem nevoie pentru a le pregati. Din cantitatile date in reteta mi-au iesit in jur de 18 – 20 placinte, in functie si de marimea tavii in care le-am copt.


Placinta cu varza si cartofi de post

Ingrediente aluat:

1 kg faina alba
300 ml apa calduta eu am folosit din apa in care am fiert cartofii)
1 lingurita sare
30 g drojdie proaspata
50 ml ulei

Ingrediente umplutura:

1,5 kg cartofi ( cantariti inainte de a fi curatati de coaja)
1 kg varza acra marunta
50 ml ulei
sare , piper dupa gust

Alte ingrediente :
Ulei pentru copt

Placinta cu varza si cartofi de post – Preparare

În 300 ml apă în care au fiert cartofii dizolvăm 30 g drojdie. Adăugăm făina, și sarea. Se amestecă și dacă mai este nevoie adăugăm apă cât să obținem un aluat nici prea tare, nici prea moale.

Aluatul se pune pe o suprafață presărata cu făină, se rulează si se taie bucati ( circa 18-20 bucăți), și se pun deoparte. Fiecare bucată tăiată se modelează.

Placinta cu varza si cartofi de post

Cartofii fierți se zdrobesc, varza se călește pe ulei și când au răcit se amestecă. Aceasta este umplutura pe care o vom folosi. Cartofii se pot amesteca și cu brânză telemea răzuită dacă doriți umplutura cu brânză și nu cu varză.

Se ia câte un bulgăraș de aluat și se întinde puțin. Punem 1 lingură, două de umplutură și închidem aluatul. Se pune deoparte și trecem la următorul bulgăraș până le umplem pe toate.

Se pune ulei într-o cană și ungem tigaia pe care o punem la încălzit. Luăm un bulgăr de aluat umplut și îl întindem.

Placinta cu varza si cartofi de post

Plăcinta întinsă se pune în tigaia fierbinte la copt pe flacăra de aragaz dat la foc mediu spre mic.

Placinta cu varza si cartofi de post

Se unge plăcinta cu ulei deasupra. Se lasă la copt dupa care se intoarce. După ce s-a întors se unge iar cu ulei și când este coaptă se pune pe o farfurie mare. La urmatoarele plăcinte nu se mai unge la început tigaia doar plăcinta când o punem și o întoarcem.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • tartoras

    26/02/2010 at 20:18

    Asta sigur i-ar placea sotului meu…e innebunit dupa varza murata!
    Ce mai pui ca vrea sa tin asi post….
    Perfect pentru o zi de sambata…
    Numai bine!
    Excelenta reteta!

  • Andreea T

    26/02/2010 at 21:43

    Vaaai de cand caut reteta asta!!
    Am rascolit cerul si pamantul dupa ea :)))
    Acum imi ploua-n gura cu averse.

    Merci tare frumos pt reteta, am s-o fac neaparat si revin sa-ti spun cum a iesit.

  • Andreea T

    26/02/2010 at 21:47

    Tot eu, am vazut fotografiile si-am scris repede. Acum am citit si reteta. Am mancat la cineva acum cativa ani, erau cu varza dulce insa cred ca-s minunate in ambele variante.

  • pansy

    27/02/2010 at 01:15

    mi-ai adus aminte de copilarie.si bunica mea facea placinte din acestea prajite in ulei cu diverse umpluturi,varza dulce,branza,cartofi(ea nu amesteca umpluturile).tot din aluat de paine dar rezultatul era putin altfel.

  • angi

    28/02/2010 at 23:00

    N-am mai mancat asa delicatese de pe vrevea liceului, cand bunica unei colege ii trimitea pachet(stateam in internat).Ea ne trimitea si un borcan de smantana de casa!
    Le simt deja mirosul si aroma!

  • ANCA

    02/03/2010 at 04:35

    ce frumose v-au iesit
    si ce dor mie sa manac placinta cu varza acra si cu cartofi …nu ma mancat de cand imi facea mamica 🙂
    va pup si numai bine ..va stept si pe la mine …

  • Cristina

    02/03/2010 at 14:40

    La multi ani Leila, multa sanatate, fericire si impliniri pe toate planurile!

  • Liliana

    04/03/2010 at 10:26

    Mmmmmmm…trebuie sa fie o bunatate! Mai ales cu o berica! O sa imi fac si eu curaj sa incerc placintica (mai ales ca placintele in casa le face mama!)

  • Liana10

    12/03/2010 at 16:50

    De-ai sti de cand caut reteta asta de placinte, Lia draga…
    Le-am facut imediat ce le-ai postat si au iesit tare bune, aveau exact acelasi gust ca al placintelor din copilarie.
    Merci de reteta!
    Puuup!

  • Edith

    24/11/2011 at 22:47

    Minunate, le-am incercat si eu!
    Multumesc pentru reteta, Leila! 🙂

  • Leila

    25/11/2011 at 22:21

    Sa va fie de bine , Edith !

  • VICTORIA ROGOJAN

    06/09/2012 at 07:08

    LEILA, SI EU LE FAC INCA DIN TINERETE SI LA TOTI LE PLAC FOARTE MULT, DAR EU NU AMESTEC VARZA CU CARTOFII. EU FAC CU VARZA ACRA CALITA, CU CARTOFI SI UN PIC DE TELEMEA SI CU TELEMEA SI MARAR. SINT EXCEPTIONALE. ESTI O SCUMPA SI FOARTE BUNA GOSPODINA !!! GOD BLESS YOU !

  • Anonymous

    28/09/2012 at 12:47

    ce bine arata :)..

  • Valentina

    26/03/2017 at 11:10

    Chiar acum astept sa dospeasca coca. Am pregatit umplutura, asteapta cuminte pana cand o s-o folosesc. O sa revin cu un alt comentariu sa va spun cum au iesit. Multumesc pt reteta, de mult o cautam.

  • Valentina

    26/03/2017 at 19:55

    Excelente! A mancat si fii-miu, caruia nu-i prea place varza. Decat in sarmale.

  • Florina Adelmann

    31/03/2020 at 16:37

    Super rețetă, am folosit 1 1/2 plic de drojdie uscată ( nu aveam drojdie) . Perfect , rapid, gustoase.

  • Ileana Vasile

    12/08/2020 at 08:57

    Mulțumesc mult pentru promptitudine în a răspunde! Exact asta este rețetă pe care o cautam! O sa revin ca să povestesc după ce o fac. O zi binecuvântată, doamnelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram