INGREDIETE :
15 kg vinete,
5 kg gogosari,
2,5 kg ceapa,
1,5 l ulei,
sare grunjoasa dupa gust,
1 l bulion,
1 lingura salicil(sau praf conservant),
PREPARARE :
Curatam ceapa si o macinam.Punem intr-o cratita 1/4 l ulei si calim ceapa cu un pic de sare pana aceasta se inmoaie. Gogosarii ii curatam de samburi , ii spalam apoi ii macinam si ii calim separat pe 1/4 l ulei cu un pic de sare pana pasta se ingroasa (circa 1 ora ii lasam la calit ). Vinetele le coacem pe foc, pe o plita, apoi le curatam si le lasam la scurs. Le macinam si pe acestea.
Dupa ce am terminat de calit ceapa si gogosarii intr-o alta cratita mai mare punem restul de ulei , 1 l , adaugam ceapa si gogosarii caliti in prealabil apoi adaugam vinetele macinate si lasam sa fiarba impreuna circa 30-45 minute (timp in care vom amesteca continuu), dupa care adaugam 1 l bulion si sare daca mai e nevoie. Dupa ce adaugam bulionul lasam sa fiarba inca 30 minute, oprim focul, adaugam si 1 lingura salicil(sau praf conservant) amestecand pana acesta se dizolva.
Asezam zacusca in borcane, le capsam si le dam la dunst uscat (in paturi ) pana a doua zi .
Comentarii recente
Bianca
23/08/2011 at 20:08Mmmm ce pofta imi e!!! Deja ai facut-o? Super.
Anonymous
24/08/2012 at 14:02Buna ziua. 15 kg de vinete dupa ce s-au copt sau 15 kg.necoapte(deoarece dupa coacere mai scade cantitatea)?
Lory
24/08/2012 at 21:3915 kg de vinete crude 🙂
gaby_d
31/08/2012 at 15:25Deci gogosarii necopti?
pupici!
Lory
31/08/2012 at 22:09Gaby si eu am facut anul trecut tot cu gogosari necopti si a fost foarte buna!!Pup:*
Anonymous
31/08/2012 at 16:18Am sa incerc reteta,dar cu o cantitate mai mica ,pt ca nu stiu cata cantitate de zacusca va iesi.Sunt incantata de retetele postate si chir sunt utile pt noi gospodinele :)luni o sa aflati daca a iesit totul bine.
Iuliana
31/08/2012 at 20:01M-am scapat de zacusca ,am facut-o .Eu cand calesc ceapa ,pun si 2-3 borcane de ciuperci (depinde de cantitatea care o fac )si spre sfarsit arunc si ceva masline .Sunt surprinsa ca multe gospodine nu stiu ca in zacusca se pun NUMAI VINETE COAPTE .
Zoe
04/07/2013 at 23:23Exact asa o fac si eu, e reteta bunicii, cu multe vinete si mai putini gogosari, e mortala
lucica pascu
23/08/2014 at 16:23Am facut si eu saptamana aceasta si a iesit foarte buna.Nu am pus conservant dar am lasat borcanele in apa la foc mic,acoperite in prosoape de bucatarie cam o ora si a doua zi le-am pus din nou la sterilizat inca jumatate de ora, Sper sa nu se strice !
LoredanaCarp
29/08/2014 at 23:22Nu cred ca o sa se strice .Dupa parerea mea era deajuns numai prima sterilizare 🙂