Placinta Pastorului- Shepherd’s Pie-una dintre cele mai vechi si cunoscute mancaruri de familie, pregatita in aceasta versiune cu umplutura din carne de miel, multe legume, linte verde din conserva Sun Food si usturoi.
O mancare cu un gust si o textura bogata, servita alaturti de o garniture generoasa din mazare verde, o transforma intr-o masa si mai hranitoare.
Este o reteta bine echilibrata, continand carne slaba, vegetale si boabe ce ofera multe fibre solubile in special provenind din linte si morcovi. Fibrele solubile tin sub control nivelul din sange al colesterolului si zaharului.
Placinta Pastorului- Ingrediente
Umplutura
350 g carne tocata de miel
un fir de praz mai subtire, taiat rondele
o ceapa mica, tocata
3 morcovi potriviti, cubulete( portocaliu, galben si mov-asa am folosit eu )
o conserva de rosii in suc propriu-SunFood
o conserva de linte- Sun Food
un ardei capia, tocat cubulete
2 linguri ulei de masline
2 linguri patrunjel tocat
2 catei de usturoi, tocati
200 ml supa(de legume/carne)
sare, piper
1 lingurita sos Worcestershire
Topping de cartofi cu usturoi copt
4 cartofi
un morcov mic
o capatina de usturoi, coapta in cuptor
2 cubulete de unt
2-3 linguri parmesan ras
sare, piper
Garnitura
mazare verde sote
Placinta Pastorului- Mod de preparare
Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga carnea tocata de miel si se prajeste la foc iute, amestecand continuu timp de 5 min sau pana se rumeneste usor.
Se muta carnea intr-o parte a tigaii si se adauga ceapa, usturoiul si prazul rondele. Se presara cu putina sare si se caleste pana ce se inmoaie.
Se adauga rosiile din conserva, morcovii , ardeiul capia, supa, sosul Worcestershire si se fierbe la foc potrivit, amestecand frecvent pana ce legumele sunt bine patrunse.
Se adauga lintea scursa de zeama, sare si piper dupa gust si se mai fierbe la foc mic cam 15 min, amestecand ocazional.
Cum se prepara toppingul de cartofi si usturoi copt
Cat timp fierbe umplutura, pregatim toppingul si incingem cuptorul la 200 gradeC.
Se impacheteaza o capatina de usturoi in staniol si se introduce in cuptor.
Se pun bucatile de morcov si cartofi intr-o oala si se toarna apa clocotita peste ele cat sa depaseasca cu 5 cm.
Se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe la foc potrivit 15-20 min pana ce legumele sunt patrunse.
Se scurg de zeama, se adauga cubuletele de unt, usturoiul copt si se paseaza pana obtinem un piure omogen.
Se adauga parmezanul ras si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Umplutura se amesteca cu patrunjelul tocat si se pune in forma de ceramica, se acopera in strat uniform cu piureul de cartofi, se presara deasupra o lingura de parmesan ras si se coace in cuptor timp de 20 min.
Placinta pastorului se serveste fierbinte, ca atare sau insotita de mazare verde sote.
Pofta buna!!