Asa cum va povesteam si in retetele de Kurtos si Crema de branza cu chimen si mamaliga prajita, anul acesta continuam frumoasa colaborare cu Selgros .
O colaborare ce consta in a pregati retete traditionale din zona pe care blogul nostru a fost ales sa o reprezinte- Ardealul.
Cam greu pentru o moldoveanca sa gateasca ardeleneste dar incerc sa fac fata , asa ca am ales retete mai usoare si pe gustul meu.
Am decis sa pregatesc o budinca de mere si cas dulce. E o budinca gustoasa, ce se pregateste in zona Sibiului, ea mai numindu-se si – Cas de mere.
Faptul ca e usor dulceaga datorita merelor, poate fi mancata si ca desert de cei ca nu iubesc prea mult dulcele sau de ce nu, ca un fel principal.
Nu stiu sa va spun daca e chiar o reteta autentica, eu m-am inspirit din cartea lui Anton Roman –Povestile Bucatariei Romanesti – Ardealul.
Am mai gasit in cautarile mele pe net o reinterpretare a acestei budinci.
Autoarea folosea si felii de sfecla rosie, miere si cimbru, o combinatie interesanta ce merita incercata !!
Puteti descoperi in site si alte retete traditionale sau retetele propuse de noi pentru Clubul pasionatilor de bunataturi !!
Budinca de mere sic as dulce – Ingrediente
500 g mere rosii, dulci
250 g cas dulce
125 g cascaval
1 ou
1 lingura smantana dulce
piper
20 g unt
Budinca de mere si cas dulce – Mod de preparare
Merele curatate de coaja si cotoare se taie in rondele. Cascavalul si casul se rade prin razatoare.
Se unge cu unt o forma de ceramica sau orice vas rezistent la cuptor.
Se aseaza pe fundul vasului un strat de mere apoi un strat de cas si cascaval.
Se condimenteaza cu piper si sare.
Se continua cu inca un strat de mere peste care se presara cas si cascaval.
Deasupra se toarna un amestec de ou batut cu smantana, sare, piper si doua linguri de cascaval ras fin.
Se introduce forma in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 25-30 min sau pana budinca este gratinata si zeama lasata de mere a scazut.
Se lasa sa se racoreasca putin inainte de a fi portionata.