Tot felul de variante de dulceturi avem in retetarul nostru, dar aceasta reteta cu Dulceata de prune la cuptor este una mai deosebita din punct de vedere al metodei de preparare, dupa cum puteti vedea mai jos in Reteta in format VIDEO!
De ce zic ca este deosebita? Pai hai sa va explic. Pana acum de fiecare data cand pregateam dulceata de prune, sau liptarul( asa i se spune in zona Loraului, pe valea Bratcutei la dulceata aceasta caci se face tare, numai buna de pus in toate cele, prajitura cu osanza, cornulete fragede, coltunasi), stateam ore in sir langa cratita cu dulceata si amestecam de imi amorteau mainile.
Cu aceasta reteta s-a terminat calvarul de a amesteca ore in sir sa nu se prinda dulceata de fundul cratitei!!! O sa imi dati dreptate daca incercati si voi reteta.
Si totusi daca insistati sa faceti dulceata in cratita pe flacara va recomad sa va comandati din timp produse de curatenie cara o sa va ajute sa indepartati arsura. Cel mai bun degresant folosit de mine pana la ora actuala este degresantul de la Asevi!!!
Acum aveti o super oferta. La orice comanda facuta pe Magazin Online Asevi , aveti 15% reducere la orice comanda daca introduceti codul – BUCATARESELEVESELE .
Timpul de pregatire poate sa varieze de la caz la caz. Daca vreti o dulceata mai tare o veti tine la cuptor circa 7 ore. Daca o vreti mai moale, sa se poata intinde usor pe paine, pe clatite, in painici cu dulceata de prune, sau la pancakes o tineti 4-5 ore.
De ce avem nevoie ca sa o preparam? De foarte putine! Eu va dau cantitatile folosite de mine in reteta.
Dulceata de prune la cuptor – Ingrediente
- 4 kg prune coapte,
- 150 ml otet,
- cratita
Dulceata de prune la cuptor – Preparare
Spalam prunele bine in apa rece. Le desfacem si indepartam samburii. Punem in cratita 150 ml otet si avem grija sa umezim bine si peretii vasului cu otet.
In acest timp pornim cuptorul sa se incalzeasca. Eu am pus pe functia de coacere sus – jos la 200 grade Celsius.
Pe fundul cratitei peste otet, asezam jumatatile de prune pana se acopera bine. Punem inca un rand de prune si tot asa continuam asa pana se epuizeaza toata cantitatea de prune.
Trebuie sa avem grija sa nu umplem ochi cratita cu prune, sa lasam loc liber cam de 3 degete ca in timpul fierberii sa nu dea pe afara prin cuptor.
Dulceata de prune la cuptor
Asezam cratita in cuptorul fierbinte si uitam de el acolo pentru 2 ore. Scoatem vasul sa vedem cum stam cu dulceata. Cu o lingura amestecam putin. ATENTIE!!!!! Amestecam doar la suprafata fara sa atingem fundul vasului!!!!
Punem inapoi cratita la cuptor si il lasam mai departe sa fiarba. Cam la 4 ore si jumate puteti verifica daca dulceata are consistenta dorita, sau nu! Repet, nici acum nu atingeti fundul cratitei doar amestecati la suprafata sa vedeti consistenta.
Daca este ceea ce v-ati dorit puneti dulceata in borcanele sterilizate, le intoarceti cu capacul timp de 5 minute, in jos pentru a se creea vid dupa care le puneti la dunst uscat.
Din cantitatile date la ingrediente mi-au iesit 3 borcane de 300 ml dulceata de prune(liptar) tare.
Si daca tot vorbim de prune, de dulceata de prune trebuie sa va amintesc si de Gombotii cu prune cu aluat fraged, de Coltunasii( taste-derelye), de Prajitura cu gem de prune, de un delicios Linzer cu gem de prune si nuci.
PS: Daca vreti sa obtineti o dulceata mai tare o tineti cel putin 7 ore la cuptor. Temperatura cuptorului nu am schimbat-o deloc. Am mers cu aceeasi functie si aceleasi grade de la inceput, pana la sfarsit. Indiferent de cantitatea de prune pe care o folositi, fie 4 sau 10 kg cantitatea de otet ramane aceeasi -150 ml!!!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!