In curand intram in postul Craciunului, un post mult mai usor de dus fiindca vor fi multe zile cu dezlegare la peste.
Asa ca pentru zilele ce vor urma va recomand aceasta reteta de chiftele de ton cu naut pregatite cu delicioasele produse de la Sun Food.
Este o reteta pentru zilele de post cu dezlegare la peste dar nu numai.
Daca va place pestele, atunci cu siguranta o sa va placa si aceste chiftele.
Eu am ales sa le imbogatesc gustul cu naut si sa le servesc alaturi de o salata si un delicios sos vegan.
Mai jos veti gasi inca doua retete de post la fel de savuroase !!
Chiftele de ton cu naut- Ingrediente
- Pentru chiftelele de ton
- 3 conserve ton bucati in ulei vegetal – Sun Food
- 1 cutie naut – Sun Food
- 1 buc ceapa
- 1 buc morcov mic
- 2 linguri cu varf fulgi de drojdie inactiva
- 1/2 legatura patrunel verde tocat
- 2 linguri de pesmet
- 3 catei de usturoi
- sare si piper
- Sos vegan
- 50 ml zeama din conserva de naut
- 150 ml ulei
- 2 linguri fulgi de drojdie inactiva
- o lingura mustar
- un praf de curcuma pentru culoare
- praf de usturoi
- 2 linguri zeama de lamaie
- sare si piper
- Pentru servit
- tortilla
- mix de salata
- ardei gras colorat
- rondele de ceapa rosie
- sos vegan
Cum pregatim cele mai bune chiftele de ton
Conservele de ton se desfac si se rastoarna intr-o sita pentru a se scurge surplusul de ulei.
Nautul se scurge de zeama ( se opreste o parte pentru sosul vegan ) apoi se pune intr-un robot de bucatarie si se mixeaza pana ce aproape devine o pasta
Dupa ce s-a scurs tot uleiul, se pune tonul intr-un castron, se adauga nautul pasat, ceapa tocata marunt, morcovul ras prin razatoare, sare, piper, fulgii de drojdie inactiva, pesmetul, patrunjelul si usturoiul pisat.
Daca nu aveti drojdie inactiva atunci puteti folosi un ou dar in cazul acesta nu mai pot fi consumate intr-o zi de post cu dezlegare la peste.
Se amesteca compozitia pana ce devine omogena si usor de modelat.
Se ung palmele cu uleiul scurs din conserva si se modeleaza chiftele de ton cu naut potrivit de mari cam 40 g/ buc.
Se aseaza pe o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
Se introduc in cuptorul preincalzit la 190°C pentru 30-40 min.
Nu trebuie sa le intoarceti deloc, eu in ultimele 5 min am dat drumul la grill pentru a le rumeni.
Cum pregatin sosul vegan pentru servit
Cat timp chiftelele sunt in cuptor pregatim sosul vegan.
Intr-un vas cilindric de la mixer sau un borcan se pune zeama de la naut, uleiul, sarea, piperul, praful de usturoi, fulgii de drojdie, curcuma, mustarul si zeama de lamaie. Se introduce mixerul vertical si se mixeaza ridicand usor pana ce se obtine o emulsie omogena.
Sosul format se rastoarna intr-un castron, se acopera cu o folie si se lasa la frigider pana in momentul servirii.
Daca vreti un sos mai simplu dar tot de post, puteti incerca aceste doua sosuri.
Aceste chiftele de ton cu naut se mananca reci puse intr-o lipie alaturi de un mix de salata, fasii de ardei, rondele de ceapa rosie si sosul vegan.
Puteti adauga si un sos picant daca va place.
Fulgii de drojdie inactiva se gasesc in mai toate magazinele cu produse naturiste, gen Plafar. Drojdia inactiva are un gust asemanator branzeturilor, ea are si rolul de a lega compozitiile ( inlocuieste oul) de chiftele, perisoare, drob, poate fi folosita si in sosuri.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
naut
26/10/2021 at 20:57As vrea sa incerc reteta de mai sus. Cam in cat timp se fierbe nautul?
Loredana
28/10/2021 at 20:43Eu am folosit naut din conserva.