Am intrat in luna sarbatorilor de iarna asa ca ne pregatim incet sa le sarbatorim asa cum se cuvine.
Nu mai e niciun secret ca preparatele din carne de porc pregatite in casa sunt cele mai savurate si asteptate preparate de pe masa de Craciun!!
Printre preferate sunt carnatii, sunca, kaizerul, costitele da nu in ultimul rand Chișcă moldovenească- o rețetă tradițională ce in familia mea se pregateste de cand ma stiu.
Cand eram copil si multi ani dupa aceea, taierea porcului in batatura era un eveniment pe care il asteptam tot anul. Imi aduc aminte cu placere cum mama pregatea pomana porculul. Facea un ceaun de friptura cu varza murata alaturi, mamaliga si un ceaun cu bors din carne ce stiu ca se numea chebac. Nu ma intrebati de ce era denumit astfel, dar stiu ca, gustul lui era unic, niciodata dupa aceea nu mai avea acelasi gust ca atunci.
Anii au trecut, parintii mei sunt batrani si nu mai pot tine porc, insa, de sarbatori ne straduim sa avem macar o parte din bunatatile traditionale. Cumparam carne de porc din mai multe sortimente si pregatim in casa toba, carnati si nelipsita chișca moldoveneasca.
Desi o fac in fiecare an, se pare ca abia acum a fost sortit ca reteta sa apara in site, si ma bucur pentru asta fiindca am reusit sa o si filmez.
Va las mai jos inca doua retete traditionale din carne de porc, o toba delicioasa si carnati din carne de casa.
Chișcă moldovenească- rețetă tradițională- Ingrediente
- 1,5kg carne de porc cu grasime
- 250 g orez
- 250 g ceapa tocata
- mate de porc groase si crete
- sare si piper
- 60 ml ulei
- 500 ml apa rece
Chișcă moldovenească-reteta video
Cum pregatim chișca
Pentru chișcă ne trebuie mate groase de porc, de preferat din cele crete. Se gasesc in magazine in cutiute, conservate in sare. Pentru cantitatile date eu am folosit doua cutii ce au continut 4 bucati la cam 30 cm fiecare.
Matele se spala bine in apa calduta pana ce se indeparteaza bine toata sarea si se inmoaie. Se pun apoi in apa rece, se adauga in apa o crenguta de cimbru si se lasa la rece cateva ore.
Carnea de porc cu grasime se toaca prin masina de tocat carne cu sita cu gauri mai mari.
Ceapa tocata marunt se pune la calit in ulei pana se inmoaie putin apoi se adauga orezul ce in prealabil a fost bine spalat si scurs de apa. Se mai calesc impreuna 1-2 min apoi se lasa la racit.
Cand compozitia de orez si ceapa s-a racit, se adauga peste carne, se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca bine pana ce toate ingredientele sunt incorporate bine. Eu nu folosesc alte condimente in afara de sare si piper fiindca ii schimba gustul.
Matele se scurg bine de apa, apoi se umplu pe jumatate cu compozitia de carne. Se toarna apa in fiecare, apoi se leaga strans la cele doua capete.
Cum se fierbe?
Se pune apa intr-o oala incapatoare, se pun cele 4 bucati de chisca si se lasa la fiert la foc mic. Cand se ridica deasupra apei si se vad mici besicute la suprafata, se inteapa usor cu un ac ca sa se elibereze aerul.
Se lasa sa fiarba cam 30 la foc mic, apoi se scot si se lasa sa se racoreasca putin.
Din acest moment chisca se poate praji in tigaie sau in tava, la cuptor, asa cum am facut eu. E gata cand este rumena pe toate partile. Atentie mare cand manevrati bucatile de chisca fiindca riscati sa pocneasca fiindca membrana este fragila dupa fierbere.
A iesit exact perfecta, orezul s-a fiert foarte bine si carnea de asemeni.
Daca va place cu mai mult orez, atunci mariti cantitatea, nu se intampla nimic! Si mie imi place sa aiba mai mult orez decat carne, asa ca de multe ori reduc la jumatate cantitatea de carne.
Puneti alaturi niste muraturi sau o salata de varza murata si e o nebunie!! Daca nu ati avut pana acum ocazia sa o faceti, poate o incercati, o sa va placa!!
Spor si pofta!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!