Painea este nelipsita de pe mesele noastre, iar cea pregatita in casa este de departe mai buna ca oricare alta paine cumparata.
Avem in site retete cu paine de casa insa va prezint noua reteta de Paine fara framantare coapta in oala de fonta emailata, ce a urcat rapid in fruntea listei de preferate.
Un cadou pentru o viata!!
Zilele trecute am primit de la magazinul online OWU Home aceste vase superbe din fonta emailata, o cratita si o oala pe care trebuie sa recunosc ca le-am indragit din prima clipa. Imi doream de mult sa am in bucatarie aceste vase de calitate si se pare ca iepurasul mi-a auzit dorinta :)).
Orice gospodina viseaza sa le aiba in bucatarie, asa ca dragilor, nu ezitati sa va faceti un cadou deosebit!!
In site gasiti aceste vase pentru gatit din fonta in mai multe marimi, forme dar si de culori diferite la preturi foarte atractive. Merita investitia fiindca sunt vase ce le poti avea o viata si in care mancarea va capata un cu totul alt gust!! Mai multe detalii gasiti in site la link-ul lasat mai sus.


Si fiindca am dorit sa le testez imediat, am pregatit aceasta paine rapida fara framantare cu dospire rapida care a iesit intr-un mare fel !! Nu vreau sa ma laud, insa e foarte pufoasa, cu miez moale si coaja subtire si crocanta, iar gustul a fost pe masura asteptarilor.
Demult nu am mai mancat o paine atat de gustoasa, pregatita relativ intr-un timp scurt si pentru care nu a trebuit sa fac prea mult efort.
Doar am amestecat cu o lingura aluatul cat sa incorporez ingredientele si inca vre-o doua plieri dupa ce a dospit, iar coacerea in oala de fonta a fost tot secretul.
Asa ca va recomand si oala si reteta!!
Va mai las inca doua retete de paine, poate doriti sa va testati abilitatile, eu cu siguranta voi pregati aceasta paine si pentru masa de Pasti!!


Paine fara framantare coapta in oala de fonta- Ingrediente
- Ingrediente paine
- 800 g faina tip 650
- 560 g apa calda
- 40 g drojdie proaspata
- 20 g zahar
- 16 g sare
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- Ustensile necesare
- oala de fonta emailata cu capac de 5,7L
- vas ceramic pentru framantat
- spatula de lemn
- hartie de copt
- cuptor electric

Ce trebuie sa stim despre faina folosita la paine
Pentru a obtine o paine asa ca in imagine va recomand sa folositi o faina tip 650.
Este o faina recomandata pentru paine ce are un procent de proteina de 11%. E de preferat cand cumparati faina sa va uitati cata proteina contine. Procentul mare de proteina din faina ofera produsului finit realizat prin dospire o structura si o elasticitate deosebita.
Cum pregatim aluatul pentru paine
Intr-un vas incapator se pune faina cernuta tinuta la temperatura camerei.
Drojdie proaspata se amesteca cu zaharul si putina apa calduta si se toarna peste faina impreuna cu apa calda. Se incorporeze putina faina si se lasa 5-7 min cat sa se activeze drojdia.
Dupa ce a inceput sa faca cateva besicute deasupra se amesteca totul cu spatula de lemn. Se presara sarea si uleiul si se amesteca usor pana ce nu se mai vad urme de faina.
Cu o racleta se curata peretii vasului sa nu ramana bucatele de aluat. Se aduna usor aluatul cu racleta in vas apoi se acopera cu o folie de plastic. Se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Cum se modeleaza painea
Dupa prima dospire care a durat cam 30 min, se rastoarna aluatul pe o planseta pudrata cu faina si se intinde cu palmele infainate intr-o foaie patrata.
Se pliaza in trei pe lung si apoi tot in trei pe lat formand un pachet. Se pune in castron care in prealabil a fost presarat cu faina si se acopera cu folie.
Se lasa la dospit tot cam 30 min sau pana isi dubleaza volumul.
Se rastoarna apoi pe planseta presarata cu faina si se intinde cu palmele tot intr-o foaie patrata.
Se impacheteaza sub forma de plic aducand primele patru colturi catre mijloc.
Urmeaza si celelalte 4 colturi formate, astfel aluatul ajungand la forma unei bile. Se intoarce cu fata in sus se incepe rotunjirea tragand usor aluatul pe masa.
Se aseaza pe o tava cu hartie de copt, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit cam 40-45 min. Cand aluatul a crescut, se presara cu un strat fin de faina si se cresteaza cu un cutit bine ascutit.
Cum se coace painea in oala de fonta
Se incalzeste cuptorul la 245°C cu incalzire sus si jos si ventilatie. Se introduce oala de fonta cu tot cu capac pentru a se infierbanta bine, cam 30 min.
Se scoate oala fierbinte din cuptor se aseaza rapid aluatul cu tot cu hartia de copt, se pune capacul si se introduce in cuptor.
La ce temperatura se coace painea
Se scade temperatura la 230°C si se coace timp de 30 min fara a umbla la cuptor sau sa ridicam capacul
Dupa cele 30 min, se indeparteaza capacul, se scade temperatura la 200°C si se continua coacerea inca 20 min. Ultimul timp de coacere poate varia in functie de cat de rumena doriti painea sau de fiecare cuptor in parte…asa ca in ultimele minute e de preferat sa fiti cu ochii pe ea.
Cand e gata se scoate painea si se aseaza pe un gratar la racit. Se taie abia dupa ce s-a racit bine cu un cutit zimtat de paine si se mananca cu mare pofta!!


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!