Dulceata din Coji de Portocala
Ingrediente: 1 kg portocale (folosim doar coaja de la ele ) 500 ml apa 500 gr zahar 50 ml zeama lamaie Preparare: Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece cat sa treaca peste nivelul lor. Se tin 48 ore schimband apa in fiecare zi sa iasa amareala. […]
Peltea de Gutui si Mere
In fiecare toamna pregatim aceasta Peltea de Gutui si Mere. Nu mult doar atat cat sa avem cateva borcanele in camara. Aceasta peltea se va inchega ca o piftie mai moale. Se poate folosi la tarte, budinci, gris si orez cu lapte. Pelteaua se va mai gelifica in borcane mai mult sau mai putin. Din […]
Dulceata de Gutui- Birsalmalekvar
Ingrediente pentru 1 portie: 500 ml apa 600 gr gutui cantarite dupa ce au fost rase pe razatoarea mare(sau taiate bastonase subtiri) 1 kg zahar 100 ml zeama lamaie 2-3 cm baton vanilie ( sau 2 plic zahar vanilat) Preparare : Spalam gutuile sa indepartam puful de pe ele. Le curatam si le dam pe […]
Conservarea Tarhonului
Sa conservam tarhonul avem mai multe posibilitati . 1. Se spala bine crengutele de tarhon , se pun la uscat si se pastreaza in pungute de hartie sau panza. 2. Se spala , se zvanta si apoi le pastram in pungi de nailon in congelator. A 3-a varianta care e placul inimii mele e metoda […]
Gogosari umpluti cu struguri
Gogosari umpluti cu struguri Ingrediente gogosari struguri otet din vin de 9 grade zahar apa miere seminte de mustar piper boabe foi de dafin * cantitatile sunt in functie de cati gogosari doriti sa conservati dar si de marimea borcanelor in care sunt asezati. Gogosari umpluti cu struguri Mod de preparare Gogosarii se spala, li […]
Amestec de legume pentru ciorbe
Ingrediente : 3 capatani de varza creata 3 capatani conopida 2 kg mazare verde 2 kg morcovi 1.5 kg patrunjel 2 buc telina (se pot pune si alte combinatii de legume ) Preparare : Am taiat varza creata fideluta, morcovii si patrunjelul l-am taiat rondele . Telina a fost taiata cubulete . Conopida am desfacut-o […]
Castraveti in otet
Daca e ceva ce pregatesc cu placere, e aceasta reteta de castraveti in otet pe care o fac an de an. Nu am dat gres cu ea niciodata, ies foarte gustosi, crocanti si se pastreaza foarte bine in camara chiar si 2 ani. Cantitatea de otet si condimentele folosite fac ca zeama sa aiba un […]
Ardei Umpluti cu Varza Rosie- Voros kaposztaval toltott paprika
Acesti Ardei Umpluti cu Varza Rosie nu se poate sa nu ii prepar an de an. Daca nu avem Ardei Umpluti cu Varza Rosie vine prapadul… Deci concluzia este ca orice muratura as oferi in schimbul ardeilor umpluti nu se accepta … Va recomand sa incercati si voi aceasta combinatie, cu siguranta o veti prepara […]
Zacusca cu Vinete
Ingrediente : 13 kg vinete 5 kg gogosari 2.5 kg ceapa 2 l ulei sare grunjoasa 750 ml bulion 1 lingura salicil Preparare : Curatam ceapa si o macinam.Punem intr-o cratita 1/2 l ulei si calim ceapa cu un pic de sare pana aceasta se inmoaie. Gogosarii ii curatam de samburi , ii spalam apoi […]
Bulion
Ingrediente : Rosii sare grunjoasa( pentru muraturi), zahar ,1 lingura salicil sau praf conservant Preparare : Rosiile le spalam le taiem bucati mai mici apoi le dam prin masina de stors rosii. Punem sucul rezultat la fiert pe foc mare pana incepe sa fiarba apoi reducem focul la moderat. Eu am avut 30 l suc […]
Dulceata de Prune- Szilva Lekvar
Ingrediente : 20 kg prune bistrite 2 kg zahar 1 lingura salicil(sau praf conservant) Preparare : Prunele le spalam si desamburim ,apoi le dam prin masina de tocat ( eu le-am macinat cu robotul de bucatarie). Intr-o cratita (labose) punem prunele macinate la fiert . Cratita nu o punem direct pe flacara ci pe o […]
Iaurt cu piersici
Pentru aceasta bautura foarte racoroasa am folosit urmatoarele ingrediente: iaurt de casa(facut de mine din lapte de vaca ),piersici foarte coapte,miere de albine de salcam.Cantitatile sunt variabile in functie de gust si nr de persoane. Am curatat piersicile(3 buc) de pielita si samburi am adaugat mierea de albine (2 lingurite)si la sfarsit un pahar mare […]
Castraveti dospiti la soare- Kovaszos Uborka
INGREDIENTE: 2 kg castraveti, 1 legatura marar, 2 crengute cimbru, sare, apa, 2 felii de paine, PREPARARE: Spalam castravetii bine , taiem din capete dupa care ii taiem in patru in asa fel incat taietura nu o facem pana la capat sa ramana castravetele impreuna. Intr-un borcan de 3 litri punem pe fundul acestuia 1 […]
Dulceata de visine si zmeura
Dulceata de visine si zmeura INGREDIENTE: 1 kg visine coapte, 1 kg zmeura, 1.2 kg zahar, 1 lamaie, 2 esente de vanilie (fiole), 1 lingura de salicil sau praf conservant, PREPARARE: Zmeura si visinele le spalam bine . Visinele le desamburim .Asezam totul intr-un vas de si adaugam zaharul amestecandu-l cu grija si […]
Compot de cirese
Compot de cireseImi place ca in camara mea sa am tot felul de conserve pregatite in casa.Compotul de cirese este nelipsit alaturi de compotul de piersici, dulceata de capsuni, dulceata de nuci verzi sau dulceata de gutui.Este o reteta simpla, fara conservanti sau alte adaosuri, este gustos si aromat!!Merita sa il incercati!! Ingrediente pentru compotul […]