Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Salata Olteneasca-Ciolomada

Salata Olteneasca-Ciolomada

Salata Olteneasca-Ciolomada, este una din muraturile mele preferate. In ea gasesti mix de legume, varza, ceapa, castraveti, gogosari, morcovi. Este o muratura cu gust dulce acrisor.

Sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru prepararea acesteia.

Salata Olteneasca-Ciolomada – Ingrediente

1.5 kg varza de toamna,
1.5 kg castraveti,
1.5 kg ardei grasi ( sau gogosari)
1/2 kg ceapa, 3-4 morcovi taiati rondele
200 ml otet,
sare la vrac,
zahar dupa gust,
1/2 lingura boabe de piper
1 lingurita salicil(sau praf conservant),
1 foaie de dafin la fiecare borcan, si cate un bastonas de hrean

Cateva idei cu muraturi de sezon …..

Sa vedem acum cum vom pregati aceasta muratura caruia noi ii zicem Csalamade, altii ii spun Ciolomada, iar altii spun ca este Salata Olteneasca!

Salata Olteneasca-Ciolomada – Preparare

Varza se taie fideluta avand grija sa indepartam inainte cotorul. Castravetii se spala bine cu un burete si se vor taia rondele( nu i-am curatat pentru a da culoare mai frumoasa salatei).

Salata Olteneasca-Ciolomada

Morcovii curatati si spalati se vor taia si ei rondele subtiri. Daca nu va sunt morcovii pe plac puteti renunta la ei. Ceapa se taie solzisori. Ardeii grasi sau gogosarii( am optat anul acesta sa pun gogosari) se vor taia felii.

taiere-legume-1

Toate legumele se pun intr-un vas mare si se amesteca. Se pune otetul, sarea si zaharul dupa gust.

condimentare-1

Se amesteca se adauga salicilul sau praful conservant si se lasa la murat pentru cel putin 3-4 ore pana legumele se vor inmuia si vor lasa zeama.

murare-1

In acest timp se va amesteca in Ciolomada de mai multe ori. Pe parcurs mai puteti adauga sare, otet, zahar in functie de gustul vostru.

Daca nu aveti timp sa o puneti in borcane puteti sa lasati Salata Olteneasca-Ciolomada, sa stea si de la o zi la alta. Dupa ce s-a murat Ciolomada adaugam boabele de piper si foaia de dafin.

Salata Olteneasca-Ciolomada

Amestecam si asezam in borcane Salata Olteneasca-Ciolomada. La fiecare borcan punem o foaie mica de dafin si un bastonas de hrean curatat.

Salata Olteneasca-Ciolomada

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • sarah

    16/09/2011 at 15:22

    n-am mancat inca dar cred ca-i buna rau 🙂
    pupicei si week-end minunat!

  • Leila

    16/09/2011 at 19:42

    Merita incercata ! Iar iarna sunt un adevarat deliciu 🙂 Un weekend placut !

  • Adela Zilahi

    16/09/2011 at 22:09

    Imi place tare mult , eu fac pe fiecare sezon de iarna, si mai adaug in plus gogonele! O seara placuta!

  • Mitinita

    16/09/2011 at 23:02

    Super…deci e olteneasca sau ungureasca:)) o sa incerc si eu cu siguranta.

    • Biernacki Emese

      10/02/2016 at 20:25

      Pai daca scrie csalamade e ungureasca,in rest e foarte buna!!

  • Leila

    17/09/2011 at 00:28

    Si merg foarte bine si cateva rozete de conopida …..

  • Leila

    17/09/2011 at 00:32

    Mitinita dragutza mea , daca ii spun csalamade multa lume nu stie ce e , sau cu se se papa :)))) daca alegeam sa fie olteneasca doar :))) nu stiau cei din zona noastra ce o fi … Asa ca … am impacat si capra si varza 🙂 Acu e si olteneasca si ungureasca :)))) , pe intelesul tuturor ca doar asa e frumos sa ne intelegem cu totii 🙂

    Pupice si sa ai spor !

    • Emi

      27/07/2022 at 17:55

      Eu o fac toamna cand sunt si gogonele parguite si conopida bu chetele…am 2 borcane de anul trecut…cea mai faina muratura… u de toate….

  • ana maria b

    03/10/2012 at 11:39

    castravetii proaspeti sau muratioi?cred ca prospeti dac erau murati nu mai era nevoie de oteet :D,imi surade ideea,cred ca e delicioasaaa

    • Lia

      03/10/2012 at 11:56

      Ana Maria , daca erau murati specificam . Toate legumele sunt in stare proaspata nu murate 🙂

  • Vali

    03/10/2012 at 12:33

    Arata f bine ,spune-mi te rog stau bine pe iarna nu se strica?

  • Gabi

    03/10/2012 at 12:56

    Deci, de fiecare data cand postati o reteta mie mi se umple gura cu apa. Nu-i cooooorect!!!! :)))
    Aseara am facut reteta voastra de tort de biscutiti cu mere si a iesit o minunatie. Va iubesc!

  • Anonymous

    03/10/2012 at 14:29

    spunuti-mi va rog cata sare se pune

  • Iuliana

    04/10/2012 at 12:29

    Am si cumparat legumele ,maine ma apuc de ea . Deja imi lasa gura apa …Langa o friptura …dai cu caciula de pamant

  • Posa Daniel

    20/10/2014 at 14:35

    Dupa ce se pune in borcan nu se pune zeama ramasa peste ele?

    • LoredanaCarp

      21/10/2014 at 16:16

      Logic ca se pune si zeama.Dar dupa cum stii varza lasa foarte multa zeama Opui in borcane in propartie rezonabila

  • Ene

    27/10/2019 at 23:31

    E unguresc și oltenesc deoarece se face in zona Izvoarele Oltului,adică în secuime..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram