Mai jos va prezentam cum se prepara aceste Galuscute din faina-Nokedli. Nokedli le zice bunica care este maghiara, si traieste in Salaj si are venerabila varsta de 86 de ani.
Pe vremea ei nu erau atatea ustensile in bucatarie si galuscutele se rupeau cu lingura in aceea vreme si erau mai maricele decat cele care sunt rupte cu aparatul de galuscute din vremurile noastre.
Nu pot sa uit cat de buna era Tocanita de pui de casa cu smantana si galuscute…., tocanita pregatita din pui de casa, o delicatese. Nu se poate compara cu puiul gasit in comert si daca aveti de gand sa pregatiti tocanita cu pricina va recomand sa cumparati un puiut de casa, musai!
De la ea am invatat multe retete cum se pregateau pe timpul ei, de la ea am invatat sa fac painea cu cartofi, supa de varza acra, si multe alte retete pe care mi le pregatea in vacantele petrecute la ea.
Ingrediente Galuscute din faina-Nokedli :
250 g faina de grau (suficient pentru 4 persoane )
3 oua
50 ml ulei (bunica punea o lingura de unt)
1/2 lingurita sare
100-150 ml apa
Preparare Galuscute din faina-Nokedli :
Se amesteca faina cu cele 3 oua, sarea, cu uleiul (sau untul, este mai bun cu unt, si adaugam treptat apa, amestecand bine sa nu ramana cocoloase.
Aluatul obtinut trebuie sa fie un pic mai moale, dar sa nu curga. Punem apa la fiert cu sare (asa, 1 lingurita buna cu sare, la 2 l de apa) si cand fierbe rupem galuscutele cu aparatul in apa clocotinda.
Se pot rupe si cu lingura pe care o scufundam in apa din cand in cand sa se desprinda de pe lingura aluatul, dar aceasta metoda necesita putina dexteritate ca altfel iti ia o gramada de timp sa rupi galuscutele daca vrei sa fie mai maruntele.
O alta varianta de a „rupe ” galuscutele, se pune compozitia rezultata intr-o punga mai tare, se taie un colt si se lasa sa curga din compozitie in apa clocotinda.
Cand sunt fierte ele se ridica la suprafata. Se strecoara, se spala sub jet de apa, se pun in farfurii si peste ele putem pune din abundenta sosul dorit.
[amd-yrecipe-recipe:150]
Pofta Buna !
Comentarii recente
Livia
28/09/2009 at 15:33Mutumesc pt reteta, cred ca sunt mai bune decat macaroanele fierte! O sa le incerc cu siguranta!
Leila
28/09/2009 at 17:56Personal , imi plac mai mult decat macaroanele fierte . Merita incercate .
Pupice .
Sell@
29/09/2009 at 18:34In cazul in care eu nu am acea ustensila cu gaurele prin care treci aluatul ,pot sa o inlocuiesc cu altceva.Ca nu am idee .
Leila
29/09/2009 at 23:02Se poate 🙂 Ai 3 alternative :
1.Pui compozitia intr-o punga mai tare si faci o gaurica la un colt si asa lasi sa curga compozitia .
2.Rupi din compozitie cate un pic cu o lingurita (la fel ca si la galuscutele de gris ) aceasta varianta fiind mai fara spor 🙂 .
3.imi lasi o adresa si iti trimit o ustensila 🙂
Pupice
Mihaela
12/01/2017 at 21:06Si mama facea mancarea asta, îi spunea papricas, reteta e de la bunica care era din Sibiu, era foarte gustoasa! As vrea sa cumpar si eu aparatul, dar nu am vazut în niciun magazin!
Liana Liana
26/01/2017 at 09:49Mihaela, poti pune compozitia intr-o punga mai tare, tai putin din coltul pungii si lasi sa curga cate putin direct in apa clocotinda si nu mai ai nevoie de aparat, sau le rupi cu lingurita.
Tocăniță clasică de vită | Selgros Cauta Pasiunea
11/08/2019 at 11:21[…] un sos delicios cu o carne moale ce ți se topește în gură. Se poate servi cu cartofi natur, cu gălușcuțe de făină, cu găluște knedla, sau cu pâine […]