Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Covrigi cu sare

Ingrediente aluat:
700 g faina,
2 lingurite sare,
1 lingura zahar,
70 g margarina(sau unt),
200 ml lapte caldut,
200 ml apa calduta,
20 g drojdie,

Ingrediente pentru baia de apa:
1 pachet bicarbonat de sodiu(50 g)

Ingrediente glazura sare:
2 lingurite sare,
2 linguri faina,
apa,

Preparare:
Punem faina intr-un vas. In laptele caldut dizolvam , sarea, zaharul si drojdia. Adaugam la faina margarina apoi laptele in care am dizolvat drojdia si restul. Adaugam treptat si apa calduta framantand pana obtinem un aluat omogen si elastic. Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Aluatul dospit il rasturnam pe suprafata de lucru presarata cu putina faina si il impartim in 10 bucati egale.Presam fiecare bucata cu palma si ii dam forma unei baghete cu lungimea de 30 cm. Le lasam sa stea la odihna 20 minute. Ne apucam din nou sa le intindem prin rulare in asa fel incat sa obtinem baghete cu o lungime de circa 65-70 cm. Le vom rula in asa fel incat mijlocul baghetei de aluat sa fie mai gros si capetele mai subtiri. Le dam forma de covrig(capetele le presam putin sa nu se desprinda) le acoperim cu un prosop si le lasam la odihna pana pregatim baia de apa.

In acest timp pornim si cuptorul sa fie bine incalzit. Ungem cu putin ulei suprafata de lucru unde vom scoate covrigii opariti.Pregatim si doua tavi tapetate cu hartie de copt cerata si unsa cu putin ulei.
Intr-o cratita mai mare punem 3-4 litri apa si cand da in clocot turnam in ea bicarbonatul de sodiu. Cand da din nou in clocot punem 1-2 covrigi si ii oparim in apa clocotinda jumatate de minut pe fiecare parte. Le scoatem cu o paleta pe suprafata de lucru unsa cu ulei si le lasam sa raceasca putin dupa care le transferam cu grija in tava.

Punem tava in cuptorul preincalzit si coacem covrigii circa 15-20 minute pana se rumenesc frumos.
In timpul cat covrigii se rumenesc preparam Glazura de sare amestecand sarea, faina cu putina apa( atata apa adaugam cat sa obtinem un amestec cu consistenta putin fluida).
In ultimul minut ,inainte de a scoate definitiv covrigii din cuptor ii stropim cu aceasta glazura de sare si ii mai lasam putin la cuptor.

Pofta Buna !

Comentarii recente

  • yaya6

    05/05/2012 at 23:02

    mmmm sant minunati!!!!

  • yaya6

    06/05/2012 at 17:08

    leila mi-ai facut o pofta de covrigi!!!!

  • Anonymous

    06/05/2012 at 23:52

    care este secretul bicarbonatului ?

    • Lory

      10/05/2012 at 12:26

      Cred ca rostul bicarbonatului e sa-i fragezeasca fiindca aluatul asa cred ca tinde sa fie cleios la fiert fara bicarbonat :).Poate ne lamureste Lia cand o avea timp sa intre 🙂

  • Timeea Barbu

    11/05/2012 at 15:30

    Chiar ca arata fantastic ! Trebuie sa recunosc ca mie, aluaturile de orice fel, mi se pareau de domeniul fantasticului dar, de cand v-am descoperit, am prins curaj spre incantarea familiei mele :). Zilele trecute fetita mea de 3 anisori m-a vazut putin incurcata cu mancarea si mi-a spus sa intru pe „Bucataiese” ca ma descurca ele ! Va multumesc pentru idei, pentru sfaturi si pentru faptul ca familia mea e mai fericita de cand v-am cunoscut !

    • Lory

      13/05/2012 at 17:59

      Timeea sincer mai mare multumire pentru noi nici ca se poate 🙂 Faptul ca iti suntem ajutorul de nadejde atunci cand esti in pana de idei ,ne bucura si ne ambitioneaza sa mergem mai departe
      Pupam ochisorii fanului nostru de 3 anisori :*:*

  • Simona

    10/06/2012 at 22:54

    Azi i-am facut.Multumesc mult pentru reteta, sunt ani de cand n-am mancat, mi-era asa de dor!Sunt incantata de munca voastra, unicul lucru ca urmarindu-va sunt obligata sa renunt la cura de slabire!

  • Rocsy Ciobanu

    03/07/2012 at 22:18

    Nici la simingerie nu sunt asa frumosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram