Ochi de Paun-Cozonac cu nuca si visine este un cozonac mai deosebit.Aluat mai putin, umplutura mai multa. Reteta o am de la matusa mea Elisabeta care la randul ei o are de la soacra ei ce traia in Salaj. Nu ma intrebati de unde are soacra matusii reteta caci nu stiu. Important este ca a ajuns la mine si eu la randu-mi o impartasesc cu voi.
Mai este o varianta a acestui cozonac care se prepara cu pere si nuca sau pere cu umplutura de mac. Inca nu am apucat sa pregatesc, dar daca a scapat cumva macar un borcan cu compot de pere de Craciun sigur voi pregati si varianta cu mac.
Ingrediente aluat Ochi de Paun-Cozonac cu nuca si visine :
1 kg faina,
200 g untura(sau 350 g unt sau margarina),
30 g drojdie proaspata,
350 ml lapte,
6 galbenusuri de ou,
8 linguri zahar,
1 praf de sare,
Ingrediente umplutura Ochi de Paun-Cozonac cu nuca si visine:
6 albusuri,
1 praf de sare,
200 g zahar praf,
400 g nuca macinata,
Alte ingrediente Ochi de Paun-Cozonac cu nuca si visine:
visine din care am scos samburii(proaspete sau conservate),
dulceata de caise sau piersici,
Preparare Ochi de Paun-Cozonac cu nuca si visine:
Punem faina intr-un castron,deasupra presaram praful de sare si zaharul. Deasupra mai punem untura si galbenusurile de ou. Laptele il incalzim si dizolvam in el drojdia dupa care il adaugam la ingredientele de mai sus si framantam pana obtinem un aluat omogen. Lasam la caldura, acopetit cu un prosop la dospit pret de 30 de minute dupa care impartim aluatul rezultat in 12 parti egale.
Pregatim umplutura cu care vom umple suciturile. Batem spuma albusurile de la cele 6 oua impreuna cu 200 g zahar pudra si 1 praf de sare. La albusurile batute adaugam cei 400 g nuca macinata. amestecam usor sa se omogenizeze.
Pe suprafata de lucru presaram putina faina si intindem bucatile de aluat sub forma de dreptunghi de grosimea unei lame de cutit. Ungem suprafata aluatului intins cu dulceata, pe ambele margini ale dreptunghiului vom pune visine cat mai des una langa cealalta si vom rula aluatul din ambele margini spre interior lasand intre ele o distanta de latimea un deget.
In acest spatiu ramas vom pune din umplutura de albus cu nuca. Vedeti mai jos pasii de preparare :
Asezam rulada astfel obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt si trecem la urmatoarea rulada de preparat. Cuptorul il incalzim in prealabil. Ruladele inainte sa le punem in cuptor le lasam sa mai creasca pret de 10 minute acoperite in tava.
Ruladele le vom coace la foc mic pana se vor rumeni frumos deasupra. Se scot din cuptor si inca asa fierbinti se vor unge deasupra cu dulceata.
Se feliaza cand sunt racite si se pot presara cu zahar praf.
[amd-yrecipe-recipe:121]
Pofta Buna !
Comentarii recente
Ramona Alina
27/12/2011 at 15:43Ce bine aratã, pare usor de pregãtit:)
felis
27/12/2011 at 21:40Arata minunat!!… Felicitari!!
Sarbatori fericite!!!
Sirop de Visine la Rece - Retete Culinare - Bucataresele Vesele
28/03/2017 at 00:01[…] sirop vom avea ci si visine bune pentru prajituri sau sorbet de visine. Va recomand sa incercati Cozonacul Ochi de Paun in care visinile sunt vedetele principale impreuna cu nuca. O alta varianta al acestui cozonac ar fi […]