Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta nu lipseste niciodata pe masa noastra de Craciun sau Revelion. Este un fel de traditie la noi in familie in fiecare an si se prepara alaturi de cozonaci si beigli mereu.

Mai jos gasiti si reteta in format VIDEO !

Retete Cozonaci ….

Bunica a lasat mamei mele reteta de Haios, eu am preluat si invatat sa pregatesc de la mama mea aceasta delicatese, si sper eu, ca intr-o buna zi macar una din fetele mele sa duca mai departe acest obicei si reteta in sine.

In cele ce urmeaza va prezentam si Reteta in pasi in format Video!

Am incercat sa va prezint cum se prepara si care este secretul reusitei acestei Prajituri cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Ingrediente-Aluat Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

640 g faina
3 linguri de smantana
3 galbenusuri de oua
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
2 linguri otet
apa minerala sau sifon cat cupride

Untura cu care ungem aluatul pentru Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta:
240 g faina
600 g haj macinat (osanza)

Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Preparare Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Pregatire Aluat:
Se pun intr-un vas 640 g faina, 3 linguri de smantana, 3 galbenusuri de ou, 1 lingurita zahar, 1lingurita sare, 2 linguri otet, apa minerala sau sifon cat cupride. Toate se lucreaza bine impreuna pana se omogenizeaza si obtinem un aluat elastic si omogen. Se lasa la rece 30 minute.

ingrediente aluat

Untura cu care ungem aluatul :
240 g faina cu 600 g osanza (haj) macinata se amesteca bine si se imparte in 4 gramezi cu care vom unge aluatul de mai sus din 1/2 ora in 1/2 ora.

Dupa fiecare ungere lasam aluatul sa stea la rece 30 minute.

Se va avea grija ca de fiecare data dupa ce am intins si uns, sa impaturim in acelasi sens aluatul. Inainte de coacere, la ultima intindere aluatul se intinde de grosimea degetului mic, nu mai subtire pentru ca atunci nu se mai deschide frumos aluatul.

ungere aluat

Haiosele ies mai bine daca le coacem doar a doua zi. Se vor taia cu un cutit infierbantat in foc. Intotdeauna eu tai marginile cu cutitul infierbantat.

Se umplu patratele cu dulceata de prune, se pliaza, dar fara sa se apese si se aseaza in tava, dupa care se introduc in cuptorul incalzit cu deschizatura spre interiorul cuptorului.

Se lasa primele 10 minute la foc mare pana incepe sa creasca , sa se deschida apoi dam focul la minim. Restul aluatului taiat il vom tine in continuare la rece pana il introducem in cuptor.

Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta

Bucatile caldute de Prajitura cu osanza-Haios-Hajos Teszta, se dau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.

prajitura cu osanza-haios-hajos teszta

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Comentarii recente

  • Cristina

    29/12/2010 at 11:32

    Ce pofta mi-ai facut! Arata super!
    Mama mea face uneori dar e multa munca cu ele. Eu una sigur n-am sa le fac niciodata.

    • Roby

      21/12/2013 at 20:51

      Gresit.eu fac asa ceva de cateva saptamani…….am 23 de ani si…….sunt baiat.asa ca nu cred ca trebuie sa fi mare gospodina ca sa urmezi niste pasi bine explicati. Curaj :*

  • ana

    02/02/2011 at 17:38

    Nota 10 nu am facut niciodata mi-le facea soacra mea acum am incercat si eu reteta asta si mi-au iesit foarte bune.

  • Anonymous

    22/02/2011 at 11:36

    buna dimineata!!!
    numele meu este Ioana, sunt din Bucuresti si am o intrebare:
    pot sa inlocuiesc osanza cu alta grasime?
    in comert nu gasesc si nici nu am de unde sa iau…
    din pacate…
    multumesc si-o zi excelenta 🙂

  • Lilly

    14/11/2011 at 13:40

    Multumesc pentru reteta!

  • Anonymous

    25/01/2012 at 11:36

    este un lucru foarte gustos….doar ca ieste multa munca la ele si trebuie sa ai si foarte multa rabdare..pooop….sex non stop

  • Anonymous

    05/02/2012 at 18:12

    Ioana din Bucuresti, si altele interesate..puteti sa schimbati untura cu unt nesarat, sau untura vegetala( cine locuieste prin strainatate sigur stie la ce ma refer). Evident, nu vor avea gust identic ca cele originale, insa ies delicioase in orice varianta.Eu le-am incercat de curiozitate si le fac de dragul diversitatii.Mult de munca, adevarat, dar atunci cand iti doresti sa mananci ceva cu adevarat bun si sa oferi si celor pe care-i iubesti, constati ca merita. Sa va ganditi ca mamele noastre faceau si datorita lor avem amintiri frumoase…suntem datoare la randul nostru sa oferim si noi amintiri.

  • Anna Turcanu-Italia.

    29/09/2012 at 22:38

    Prin natura serviciului am locuit multi ani in frumosul oras Lipova jud. Arad,acolo am invatat sa fac aceste prajituri,care intr-adevar sunt nemaipomenit de bune,se topesc in gura.Le faceam inaintea sarbatorilor de iarna,osanza se gaseste si in comert …dar in perioada specifica sarbatorilor.Asadar anul acesta de Craciun mi-am propus sa fac „Coronita si Haiose „Multumesc mult pt.micile,dar mari secrete(cum mai zicea cineva)nu stiam ca trebuiesc taiate cu cutitul fierbinte si nici ca la cuptor trebuiesc puse cu deschizatura. Va salut fetelor si numai bine !

  • Anna Turcanu -Mileanca.

    18/12/2012 at 18:41

    Va multumesc din suflet,imi plac extraordinar de mult aceste haiose.Mereu voi sunteti salvarea mea,va doresc SARBATORI FERICITE si 2013 sa va aduca numai bucurii si satisfactii pe toate planurile .

  • Ioana

    22/12/2012 at 23:15

    Buna seara. Azi am facut reteta, maine trebuie sa le coc doar ca am uitat sa pun faina in osanza. O sa mai iasa?

  • Olga

    28/02/2013 at 11:48

    Va multumesc pentru reteta perfecta!!Toata lumea vine la mine sa le fac haiose, si se mira ca o straina poate sa le face asa de bine…le spun ca am invatat de pe blogul vostru – especial de folos este video cu doamna care arata pasi.

    • bucatareselevesele

      01/03/2013 at 00:51

      :))) Olga esti o specialista de acum in facut haiose . Felicitarile mele ! Sau cum se zice pe la noi , jos palaria in fata ta ! 🙂 (doamna din filmulet 🙂 )

  • Marcelina Popescu

    28/12/2013 at 21:36

    Nu stiu de ce nu mi-au iesit, nu mi s-au despicat, si au ramas crude in interior, am respectat cu strictete reteta, ce sa fie oare? Multumesc.

    • LianaFilipas

      29/12/2013 at 12:27

      Buna Marcela , s-ar putea sa fi gresit undeva la impaturire sau poate ai schimbat pozitia cand ai intins din nou … in una din cele 4 impaturari. Anul aceste nu le-am taiat cu cutitul fierbite ci cu un cutit bine ascutit si la fel de frumoase au crescut si s-au deschis.

  • Cristina

    05/01/2014 at 11:39

    o s-o fac astazi va pup…

  • Dan Alba

    17/12/2015 at 12:16

    Se poate inlocui apa minerala cu bere, nu se mai simte deloc gustul de la osanza

  • Claudia

    07/11/2017 at 09:56

    Osânza nu se curăță de pielița aia si apoi se trece prin mașina de tocat sau așa cu tot o toc????

  • Angelica Milincu

    02/12/2017 at 20:08

    Foarte bună rețeta, fac haiose de ani de zile,niciodată nu ai ieșit atât de bune ca acum.Am descoperit un secret,nu trebuiesc puse in tavă înghesuite. Cuțitul fierbinte nu e obligatoriu.Încercați cu încredere si multă răbdare.

  • Carmen

    19/12/2017 at 07:51

    Va rog sa-mi spuneti , ce fel de faina folositi la aceasta prajitura !

  • Georgeta

    22/10/2019 at 09:23

    Unde esti copilarie?

  • Georgeta

    22/10/2019 at 09:24

    Le fac si eudarparcanu au acelasi gust!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram