Linzer cu Mac
In familia noastra toate Prajiturile cu Mac sunt foarte apreciate asa ca m-am pus pe treaba si am experimentat si un Linzer cu Mac. A fost neasteptat de bun si s-a mancat in ziua in care a fost preparata. De acum incolo vom face Linzer cu Mac intr-o tava mai mare ca sa ne ajunga si a doua zi. Deocamdata va dam reteta pentru o tava de marime 20×28 cm. Va recomandam sa rasfoiti si Retetele de Prajituri si Torturi. Incercati semintele de mac si la alte preparate ca de exemplu la aceasta Rulada de Cascaval , dar si la Cozonaci sau alte Produse de Panificatie si Patiserie. Daca va intereseaza prepararea in pasi al aluatului fraged va invitam sa cititi postul cu Reteta aluat fraged.
Ingrediente Aluat Linzer cu Mac :
200 g faina
50 g untura
1 praf de sare
50 g zahar
2 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
1 plic praf de copt
smantana cat cuprinde
Ingrediente Umplutura Linzer cu Mac :
200 g mac
75 ml lapte
100 g zahar
coaja razuita de la o lamaie
2 albusuri
150-200 g mere razuite
Preparare Aluat Linzer cu Mac :
Amestecam faina cu untura, zaharul, sarea, zaharul vanilat, si praful de copt. Adaugam galbenusurile de ou si smantana 1-2 linguri in functie de cat cere compozitia pentru a obtine un aluat elastic si omogen. Aluatul obtinut se pune in folie si se da la rece pentru 60 minute.
Preparare Umplutura Linzer cu Mac :
Semintele de mac se amesteca cu 2-3 linguri zahar si se macina. Laptele impreuna cu 100 g zahar se pune la fiert. Cand fierbe adaugam macul macinat si lasam sa dea 2-3 clocote. Tragem deoparte si adaugam merele curatate si razuite pe razatoarea mare si coaja de lamaie razuita. Lasam sa raceasca putin (sa nu fie fierbinte) si adaugam la aceasta compozitie cele doua albusuri de ou batute spuma. Amestecam usor si trecem la urmatoarea etapa.
Asamblare Linzer cu Mac :
Scoatem aluatul de la rece si impartim in jumatate. Dintr-o parte intindem o foaie pe care o asezam in tava tapetata cu hartie de copt (nu e necesara hartia de copt dar eu prefer sa o folosesc), peste punem umplutura de mac. Din restul de aluat ramas intindem o alta foaie pe care o taiem fasii si se pune deasupra umpluturii sub forma de gratii.
Ungem daca dorim gratiile cu galbenus de ou si dam tava la cuptorul preincalzit pana aluatul desupra se rumeneste frumos.
Se scoate prajitura din cuptor, se lasa putin la racorit si se presara deasupra cu zahar pudra (presararea cu zahar este optionala).