Zama de salata verde cu omleta
Ce poate fi mai buna decat o Zama de salata verde cu omleta asa cum o pregatea bunica. Nu am stat mult pe ganduri si m-am pus la treaba sa pregatesc si zama cu pricina. Sa fie mai consistenta am facut si omleta cu slanina afumata exact asa cum facea si bunica mea si cu mana pe inima va spun este o bunatate.
Bunica mai punea si putin groscior ( iaurt) dupa ce smantanea ulcelele de lut cu lapte prins, dar si varianta cu smantana este extraordinar de bun. Daca ai Zama de salata verde cu omleta nici felul doi nu iti mai trebuieste, si daca mai acresti si cu putin otet de Ardei iuti in otet ai un festin pe cinste ca la mama acasa.
Ingrediente Zama de salata verde cu omleta
3 capatani salata verde
250-300 g slaninuta afumata
450 g smantana dulce 20%
3 oua ,
5-6 catei usturoi
sare dupa gust
otet de pe ardei iute
3-4 oua si slaninuta afumata circa 150 g
Preparare Zama de salata verde cu omleta
Salata spalata si scursa se taie fideluta, nici prea subtire dar nici prea groasa.Slanina se taie cubulete( si cea pentru zama si cea pentru omleta).
Pregatim maiaua pentru zama astfel : Galbenusurile de ou se amesteca cu smantana si 3 catei de usturoi zdrobit.
Slanina, 300 g o punem la prajit intr-o oala pana lasa putina untura si pe untura lasata calim si 3 catei de usturoi zdrobiti. Stingem cu 4 l apa si lasam la fiert pana slanina se patrunde usor cu furculita. Adaugam salata taiata si condimentam cu sare dupa gust. Lasam la fiert circa 10 minute.
Adaugam putin otet de pe ardeii iuti murati in otet si acrim zama dupa gust( se poate pune si otet simplu ). La maiaua pregatita adaugam treptat din zeama in care a fiert salata(spun adaugam treptat pentru ca maiaua sa ajunga la temperatura supei in care urmeaza sa o punem pentru a nu se branzi).
Se drege supa cu maiaua si lasam sa dea un clocot dupa care indepartam oala de pe foc.
Zama de salata verde cu omleta
Din 3-4 oua facem o omleta intr-o tigaie cat mai mare care se va taia apoi ulterior cubulete si se va pune in fiecare farfurie cand se serveste zama de salata. 150 g de slaninuta afumata taiata cubulete se pune la prajit.
Se arunca din surplusul de untura ce lasa la prajit si peste turnam ouale batute cu putina sare. Lasam sa se faca pe o parte omleta fara a amesteca in ea si apoi o intoarcem pe partea cealalta sa se prajeasca. Se scoate pe un fund de lemn mare, se lasa la racit dupa care se taie cubulete. Se adauga in fiecare farfurie in momentul servirii.
Zama de salata verde cu omleta e buna si fierbinte, dar si daca e rece e foarte buna.
Gatim cu spor si Pasiune !