Acest Baigli cu nuca si mac la tava este varianta mai simpla de realizat al cozonacului unguresc Baigli, Bejgli care este rulat asemeni cozonacului. Singura problema si neajuns la unii cand prepara varianta clasica, tip sucitura este ca cozonacul crapa pe laterale sau deasupra din cauza ca este prea strans facuta rularea sau nu a fost intepat aluatul astfel incat aburii ce se formeaza in timpul coacerii fac ca aluatul sa crape.
Ei, cu aceasta metoda de a pregati la tava sigur nu va crapa. Si stiti ce imi place cel mai mult? Intr-o tava avem doua feluri de umpluturi si cu nuca, si cu mac. Normal ca se poate face o tava cu umplutura de nuca sau de mac, dar eu asa prefer sa il pregatesc in ultima vreme.
Va prezentam in cele de mai jos reteta si in format Video!
Sa vedem acum reteta in format text.
Baigli cu nuca si mac la tava – Ingrediente
Pentru Aluat
525 g faina 000
180 g untura porc sau 210 g unt(82% grasime)
4 g sare
65 g zahar pudra
3 galbenusuri de ou de marime L ( sau 4 galbenusuri ou marime M)
150 ml lapte RECE
3 g drojdie uscata sau 11 g drojdie proaspata
Pentru umplutura mac avem nevoie
180 g mac macinat
150 ml lapte
120 g zahar
85 g stafide( optional)
coaja razuita de la 1/2 de lamaie si
1-2 linguri zeama de lamaie proaspat stors
Pentru umplutura de nuca avem nevoie
200 g nuca macinata
120 ml apa
130 g zahar
90 g stafide ( optional)
coaja razuita de la 1/2 de lamaie si
1-2 linguri zeama de lamaie proaspat stors
Tava de unica folosinta pentru 8 portii
Baigli cu nuca si mac la tava – Preparare
Preparare Aluat
Intr-un vas punem faina, sarea si untura. Se amesteca pana untura se incorporeaza in faina. Obtinem o compozitie sfaramicioasa. Adaugam galbenusurile de ou, zaharul pudra si laptele rece in care punem drojdia si framantam pana obtinem un aluat omogen si elastic.
Impartim aluatul in 3 parti egale. Fiecare parte o invelim in folie alimentara si le lasam la rece pentru 2-3 ore.
Preparare umplutura Mac
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba adaugam macul macinat si lasam sa fiarba 3-4 minute. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si zeama de lamaie. Daca doriti puteti adauga si stafide.
Preparare umplutura Nuca
Punem apa la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba adaugam nuca macinata. Fierbem 3-4 minute. Se ia de pe foc si se adauga coaja de lamaie si zeama de lamaie. Daca doriti puteti adauga si stafide.
Asamblare Baigli cu nuca si mac la tava
Fiecare parte de aluat se intinde la marimea tavii intr-o foaie cu o grosime de circa 2 mm. In tava se pune prima foaie peste care vom pune pe jumatate umplutura de nuca ( o jumate din compozitia de nuca) si pe cealalta jumatate vom pune umplutura de mac( o jumate din compozitia de mac).
Acoperim cu urmatoarea foaie peste care punem restul de umplutura avand grija sa punem aceeasi umplutura pe jumatatile de foaie( peste cea de nuca sa punem tot umplutura de nuca).
Acoperim cu ultima foaie pe care o vom unge cu galbenus de ou.
Astfel unsa foaia cu galbenus se pune la rece pentru 30-60 minute pana cand galbenusul este complet uscat pe suprafata aluatului. Cand galbenusul este uscat( nu se mai prinde de degete) se unge suprafata aluatului si cu albus de ou. Lasam din nou la rece 30 -60 minute pana si acesta este complet uscat.
Inainte cu vreo 15 minute de a se usca albusul pe aluat, pornim cuptorul sa se incalzeasca. Setam 180 grade Celsius pe functia de incalzire sus-jos aer cald.
Cand stratul de albus este uscat intepam acest Baigli cu scobitoarea ( furculita, frigaruie) din loc in loc patrunzand toate cele 3 foi din tava.
Tava se pune in cuptorul preincalzit si se coace timp de 38 – 43 minute( timpul poate varia de la cuptor la cuptor). Daca vedeti ca partea de sus se coace prea tare acoperiti cu hartie de copt pe care o udati cu apa rece( hartia se mototoleste si se tine sub apa rece pana se umezeste).
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!