Prajitura cu smochine- fara gluten
Acum mai bine de o luna descopeream din intamplare retetele fara gluten pregatite de Ruxandra autoarea blogului Gourmandelle.
Chiar eram interesata sa aflu mai multe despre aceste produse fiindca nu de mult o cunostiinta imi povestea ca fetita ei este alergica la gluten.
Atunci mi s-a parut un lucru foarte grav, gandindu-ma ca e foarte greu pentru un copil sa tina un astfel de regim dar si mai greu pentru mamica sa ii procure aceste produse speciale.
Imediat i-am recomandat retetele si produsele Dr.Schar.
Cand am primit provocarea de la Ruxandra de a testa produsele fara gluten Dr. Schar si de a participa la Concurs, am raspuns imediat fara sa mai stau pe ganduri.
Eram bucuroasa ca le pot testa si eu 🙂 . Am primit o multime de produse de la fulgi de porumb fara gluten, faina fara gluten, mix de patiserie fara gluten pana la paste fainoase fara gluten si biscuiti fara gluten.
Am ales sa pregatesc o prajitura cu smochine, biscuitii fara gluten au fost baza perfecta pentru ea !!
Prajitura cu smochine- fara gluten-Ingrediente
3 portii
Blat
12 biscuiti Maria – fara gluten
40g unt topit
Crema
100g mascarpone
150 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra sau indulcitor natural Green Sugar
1/2 pastaie de vanilie
3 smochine proaspete
3 linguri zahar cu pectina sau zahar tos sau indulcitor natural Green Sugar
Decor
o smochina proaspata
ciocolata topita
Prajitura cu smochine- fara gluten-Mod de preparare
Biscuitii maruntiti in robot se amesteca cu untul topit.
Blatul obtinut se aseaza in 3 forme rotunde din inox se preseaza si se da la rece.
Intre timp pregatim crema.
Smochinele se taie in cuburi mici si se soteaza impreuna cu zaharul sau indulcitorul timp de 3-4 min.
Se lasa sa se raceasca.
Mascarponele se mixeaza impreuna cu zaharul pudra sau indulcitorul si semintele de la pastaia de vanilie.
Se adauga smochinele sotate si se amesteca lejer.
Peste compozitia obtinuta adaugam frisca batuta si se omogenizeaza.
Scoatem formele de la rece, repartizam in mod egal crema, nivelam si dam la rece pentru minim o ora.
Dupa ce crema sa racit bine, indepartam inelele de inox incalzind usor lateralele cu o lampa pentru caramelizat zaharul .
Decoram cu gratar de ciocolata topita si felii de smochine.