Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeuraTort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura
Acum doua zile va povesteam la Prajitura cu smochine cum am descoperit eu retetele fara gluten pregatite de Ruxandra.
Tot acolo va spuneam ca am fost invitate sa participam la concursul Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schar!
Ideea e sa aratam ca se pot pregati retete delicioase si din produsele fara gluten si ca cei ce au intoleranta la gluten se pot bucura de multe bunatati!!
Cosul cu produse primit de la Dr. Schar mi-a pus imaginatia la incercare, asa ca azi va astept la o felie de tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura!!
Vi-l recomand, e absolut delicios !!
Cei ce nu au intoleranta la gluten il pot pregati cu faina normala iar la crema faina o pot inlocui cu amidon de porumb!!
Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura-Ingrediente

Blat
4 oua
200g faina fara gluten Dr. Schar Mix C Patisserie
1 lingurita praf de copt
150g zahar pudra
125 ml ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita esenta de vanilie
Crema de ciocolata
2 galbenusuri
3 linguri zahar
2 linguri pline cu faina fara gluten Dr. Schar Mix C Patisserie
300 ml lapte
70 g ciocolata neagra
5 g gelatina
150 ml smantana pentru frisca
Crema de vanilie
2 galbenusuri
4 linguri zahar
2 linguri pline cu faina fara gluten Dr. Schar Mix C Patisserie
300 ml lapte
1/2 pastaie de vanilie
5 g gelatina
150 ml smantana pentru frisca
Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura
Sirop
100 g zahar
200 ml apa
esenta de vanilie
coaja de lamaie
Sos de zmeura
200 g zmeura
3 linguri zahar cu pectina
Glazura
150 g ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
20 g unt
Decor
zmeura proaspata
fulgi de ciocolata alba
Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura-Mod de preparare

Blat
Separam albusurile de galbenusuri
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare
Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga uleiul, praful de copt si se continua mixare.
Se adauga faina fara gluten in ploaie si se incorporeaza.
Se adauga albusurile batute spuma si se incorporeaza cu miscari usoare.
Se tapteteaza cu hartie de copt o forma de tort de 21cm
Se toarna compozitia si se coace in cuptorul preincalzit la foc moderat cu aproximatie 160 grade C timp de 40-45 min.
Dupa ce s-a racit se taie in trei foi.

i
Sos de zmeura
Zmeura si zaharul se soteaza timp de 3-4 min .Se lasa la racit
Sirop
Se fierbe apa cu zaharul.
Rece, se aromatizeaza cu fasii din coaja de lamaie si esenta de vanilie

Cum se prepara crema de ciocolata

Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina fara gluten si 100 ml lapte rece.
Restul de lapte se amesteca cu ciocolata si se fierbe.Se adauga peste compozitia de galbenusuri, se omogenizeaza si se pune din nou la fiert pana crema incepe sa se ingroase.
Se da deoparte si se lasa la racit .
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece dupa care se dizolva pe baie de apa sau se introduce la microunde pentru cateva secunde.
Frisca batuta amestecata cu gelatina dizolvata se incorporeaza in crema de ciocolata.
Se da la rece.
j

Crema de vanilie

Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina fara gluten si 100 ml lapte rece.
Restul de lapte se fierbe impreuna cu semintele de la batonul de vanilie.
Se adauga peste compozitia de galbenusuri, se omogenizeaza si se pune din nou la fiert pana crema incepe sa se ingroase.
Se da deoparte si se lasa la racit .
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece dupa care se dizolva pe baie de apa sau se introduce la microunde pentru cateva secunde.
Frisca batuta amestecata cu gelatina dizolvata se incorporeaza in crema de vanilie.
Se da la rece.
Glazura de ciocolata
frisca, ciocolata si untul se tin pe baie de apa pana obtinem o glazura omogena .

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura

Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura-Asamblare

Se aseaza pe un platou prima foaie de blat, se insiropeaza foarte putin cu siropul de vanilie, se intinde peste ea un strat subtire de sos de zmeura apoi stratul din crema de ciocolata.
Continuam cu a doua foaie de blat care se insiropeaza usor, intindem si peste ea un strat subtire de sos de zmeura dupa care punem 3/4 din crema de vanilie.
Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura
Asezam si ultima foaie, o insiropam, imbracam tortul in crema si dam la rece.
Dupa ce a stat la rece minim 2 ore se glaseaza in glazura de ciocolata si se decoreaza cu zmeura proaspata si fulgi de ciocolata alba .
Pofta buna!!
Tort fara gluten cu vanilie, ciocolata si zmeura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram