Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Cosulete cu bezea si nuca

Cosulete cu bezea si nuca

De foarte multa vreme am avut in plan sa fac aceste Cosulete cu bezea si nuca, acum a venit si randul lor. Pe vremuri erau foarte la moda aceste cosulete si la fiecare nunta sau botez se gaseau pe mese, dar si la Craciun mama mereu le pregatea si tare bune mai erau.

Alte prajiturele foarte bune ce se pregateau la nunti, botezuri, de sarbatori sunt si cele din imaginea de mai jos.

Sunt facute in forme de tabla ca de savarine din aluat fraged cu untura ( sau unt) si umplute cu dulceata de caise si cu o bezea delicioasa cu nuca. Cosuletele mele au diametrul de 6 cm si din cantitatile date in reteta au iesit 60 de bucati de cosulete.

Sa vedem acum reteta in sine.

Cosulete cu bezea si nuca – Ingrediente

500 g faina
250 g untura
4 galbenusuri
1/2 lingurita sare
1 plic praf de copt
coaja rasa de la o lamaie
1-2 plicuri zahar vanilat
5 linguri zahar
6 linguri smantana

Cosulete cu bezea si nuca

Ingrediente bezea cu nuca

4 albusuri
200 g zahar pudra
200 g nuca
zeama de la o lamaie stoarsa

Alte necesare

cosulete de tabla ( ale mele au diametrul de 6 cm)
dulceata sau gem de caise
unt pentru ungerea cosuletelor

Cosulete cu bezea si nuca – Preparare

Preparare Aluat

Punem faina intr-un vas si adaugam untura( sau untul rece taiat cubulete). Amestecam pana se incorporeaza untura in faina.

preparare aluat

Adaugam galbenusurile, zaharul, sarea, praful de copt, coaja de lamaie, zaharul vanilat si smantana. Amestecam pana se formeaza un aluat omogen. Il impachetam in folie si il lasam la rece pentru 30 de minute.

aluat

In timpul cat aluatul sta la rece ungem cosuletele in strat foarte subtire cu unt. Scoatem aluatul de la rece si rupem bucati de marimea unei nuci mai mari si le punem in cosulete.

ungere captusire forme

Cu degetul il presam bine in fiecare cosulet astfel incat sa imbracam cu aluat interiorul cosuletelor, dar sa nu fie foarte gros caci vrem sa obtinem cosulete finute.

Cosulete cu bezea si nuca

In fiecare cosulet astfel pregatit punem cate o lingurita cu gem, dulceata de caise si ne apucam sa pregatim bezeaua cu nuca.

dulceata in forme

Preparare Bezea cu nuca

Albusurile se pun intr-un vas la care adaugam un praf de sare si treptat in timp ce batem cu mixerul albusurile adaugam treptat zaharul pudra. Cand albusurile sunt bine batute adaugam nuca macinata si amestecam usor de sus in jos cu o spatula pana aceasta se incorporeaza in bezea.

Cosulete cu bezea si nuca

Cu o lingura, sau pos, sau cu ajutorul unei pungi taiate la un colt umplem cosuletele cu bezea ( se vor umple cam trei sferturi din cosulet caci in timpul coacerii bezeaua mai creste).

umplere cu bezea

Se vor coace in cuptorul preincalzit pe ventilatie la 180 grade Celsius timp de 20-30 minute( depinde si de cuptorul dumneavoastra timpul de coacere).

Cosulete cu bezea si nuca

Alte prajiturele gasiti si in imaginile de mai jos.

NOTA: In loc de nuca macinata puteti folosi la bezea nuca de cocos daca va place mai mult aceasta varianta.

Cosulete cu bezea si nuca

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram