De foarte multa vreme am avut in plan sa fac aceste Cosulete cu bezea si nuca, acum a venit si randul lor. Pe vremuri erau foarte la moda aceste cosulete si la fiecare nunta sau botez se gaseau pe mese, dar si la Craciun mama mereu le pregatea si tare bune mai erau.
Alte prajiturele foarte bune ce se pregateau la nunti, botezuri, de sarbatori sunt si cele din imaginea de mai jos.
Sunt facute in forme de tabla ca de savarine din aluat fraged cu untura ( sau unt) si umplute cu dulceata de caise si cu o bezea delicioasa cu nuca. Cosuletele mele au diametrul de 6 cm si din cantitatile date in reteta au iesit 60 de bucati de cosulete.
Sa vedem acum reteta in sine.
Cosulete cu bezea si nuca – Ingrediente
500 g faina
250 g untura
4 galbenusuri
1/2 lingurita sare
1 plic praf de copt
coaja rasa de la o lamaie
1-2 plicuri zahar vanilat
5 linguri zahar
6 linguri smantana
Ingrediente bezea cu nuca
4 albusuri
200 g zahar pudra
200 g nuca
zeama de la o lamaie stoarsa
Alte necesare
cosulete de tabla ( ale mele au diametrul de 6 cm)
dulceata sau gem de caise
unt pentru ungerea cosuletelor
Cosulete cu bezea si nuca – Preparare
Preparare Aluat
Punem faina intr-un vas si adaugam untura( sau untul rece taiat cubulete). Amestecam pana se incorporeaza untura in faina.
Adaugam galbenusurile, zaharul, sarea, praful de copt, coaja de lamaie, zaharul vanilat si smantana. Amestecam pana se formeaza un aluat omogen. Il impachetam in folie si il lasam la rece pentru 30 de minute.
In timpul cat aluatul sta la rece ungem cosuletele in strat foarte subtire cu unt. Scoatem aluatul de la rece si rupem bucati de marimea unei nuci mai mari si le punem in cosulete.
Cu degetul il presam bine in fiecare cosulet astfel incat sa imbracam cu aluat interiorul cosuletelor, dar sa nu fie foarte gros caci vrem sa obtinem cosulete finute.
In fiecare cosulet astfel pregatit punem cate o lingurita cu gem, dulceata de caise si ne apucam sa pregatim bezeaua cu nuca.
Preparare Bezea cu nuca
Albusurile se pun intr-un vas la care adaugam un praf de sare si treptat in timp ce batem cu mixerul albusurile adaugam treptat zaharul pudra. Cand albusurile sunt bine batute adaugam nuca macinata si amestecam usor de sus in jos cu o spatula pana aceasta se incorporeaza in bezea.
Cu o lingura, sau pos, sau cu ajutorul unei pungi taiate la un colt umplem cosuletele cu bezea ( se vor umple cam trei sferturi din cosulet caci in timpul coacerii bezeaua mai creste).
Se vor coace in cuptorul preincalzit pe ventilatie la 180 grade Celsius timp de 20-30 minute( depinde si de cuptorul dumneavoastra timpul de coacere).
Alte prajiturele gasiti si in imaginile de mai jos.
NOTA: In loc de nuca macinata puteti folosi la bezea nuca de cocos daca va place mai mult aceasta varianta.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!