…”Vinul este singura fiinta lichida vie, se naste, traieste si moare, pacat ca nu se reproduce.”
Pastorel Teodoreanu
La o azvârlitură de băţ de Cotul Dunării începe Golul Drâncei, un ţinut spre care duc multe drumuri, dar unde, până nu demult, nu ajungea nimeni, de parcă o vrajă rea ar fi încercat să ţină departe viaţa, râsetele şi tinereţea de acest pământ în care binecuvântarea părea mereu îndoită cu o urmă de blestem.
Nici Păstorel, nici Duiliu Zamfirescu, nici Horia Furtună, nici alţii ca ei n-au reuşit să convingă generaţiile de mai târziu că acest pământ poate fi izvor de bucurie. Grădini de legume pustiite, bătrâni şugubăţi sau fantomatici, tineri fugiţi să-şi caute visele pierdute pe drumurile Imperiului Roman, un val de pământ ce mărginea odinioară împărăţia lui Traian de “sălbatici”, ruinele unei cetăţi, înscrisuri vechi de veacuri pietrificându-se în praf prin arhivele unei primării, un deşert încă verde, ai cărui tuaregi nu purtau haine albastre.
Aşa era Oprişorul cu un deceniu în urmă, înainte să se aşeze viţa-de-vie pe locul meritat. Renaşterea culturii vinului pe acest tărâm, nu a adus promisiuni de prosperitate şi nu a pavat străzile cu aur. A pus însă un steguleţ acolo unde harta era albă. A oprit fuga spre alte zări a încă unei generaţii. Şi, mai mult decât atât, le-a adus românilor în dar pe cel mai frumos fiu a soarelui, Vinul.
Crama Oprisor este o investitie germană ce constă într-o cramă modernă si o plantatie nouă de vită de vie, de aproximativ 250 de hectare, situată în comuna Oprisor din Mehedinti, una dintre cele mai propice regiuni pentru producerea vinurilor de mare calitate din România.
Compania a fost înfiintată în 1994 de către Reh Kendermann – GmbH, din Bingen am Rhein, exportatorul numărul unu de vinuri germane şi totodată cel mai mare importator de vinuri din Germania.
Ajuns în urmă cu 12 ani pe meleagurile oltenesti, investitorul german a fost impresionat de această zonă, de oamenii si spiritul locului, fapt ce l-a inspirat să producă aici vinuri care să poarte în ele mesajul locului de origine. Asa a luat nastere proiectul „Oltenia profundă”, o gamă care reuneste mai multe vinuri cu denumiri specifice, obiceiuri si traditii din Oltenia, precum vinurile Jderu’, inspirate dintr-un personaj viu, popular, prezent la Crama Oprisor încă de la începuturile cramei, Călăuza, Măiastru, Caloian, Drăgaică Rosie, Rusalcă Albă, Crama Oprisor Cabernet Sauvignon, La Cetate Miracol, Smerenie si Passarowitz 1718.
MAIASTRU:
În aceeaşi manieră ca şi pasărea Măiastră, vinul poate juca rol de tămăduitor spiritual, putând fi în acelaşi timp un liant între spirit şi palpabil.
Vinurile propuse de Crama Oprisor în gama Măiastru au o personalitate deosebită, cu o textură catifelată, intensitate aromatic neobişnuită şi o mineralitate aparte.
O alternativa elegantă pentru orice ocazie au un stil reconfortabil, lucru ce face aceste vinuri ideale pentru orice ocazie, de la picnicurile la iarba verde, până la serile de iarnă petrecute lângă foc.
CALOIAN
Caloianul este un ritual de invocarea ploii benefice, aducătoare de bogăţie.
Este o tradiţie întâlnită în Oltenia, fiind o solicitarea pământenilor către divinitate pentru un an bun, belşug şi bunăstare.
Gama Caloian cuprinde 7 vinuri: 3 roşii – Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, 3 albe – Sauvignon Blanc, Rhein Riesling si Zinfandel Alb, precum si un Rose. Toate vinurile sunt seci.
Vinurile din gama Caloian prin excelentul raport calitate- preţ vor asigura cu success satisfacţia gastronomică şi pecuniară a celor ce le vor comanda la restaurant.
CUPOLA SANCTIS
Manifestarea talentului şi ingeniozităţii vinificatorilor de la Crama Oprisor a dat naştere gamei Cupola Sanctis.
Sfânta Ana este un vin de autor, scos pe piaţă în serie limitata, fiecare sticlă în parte având o formă de prezentare impecabilă, perfecta pentru a fi oferită în dar la ocaziile speciale sau a fi asociata cu momente speciale din viata!
” Bea vin! Curând vei trece si tu supremul prag.
Si nu vei lua cu tine nimic din ce ti-i drag….. „Omar Khayyam