Imi place sa experimentez si retete din gastronomia altor tari, dar gastronomia romaneasca este preferata mea. In Ardeal fuzioneaza gastronomia romaneasca cu cea maghiara si mereu ma surprinde cu cate o reteta deosebita imprumutand cate putin din ambele culturi culinare.
Azi va prezint o Reteta Varza in straturi, in maghiara ar fi Rakott Kelkaposzta. Atat romanii cat maghiarii din Ardeal o gatesc frecvent in casele lor. Este o reteta mai complexa, cu mai multe etape de pregatire, dar care se poate pregati cu Philips Multicooker.
Mancarea gatita in el este mult mai savuroasa datorita sistemului de incalzire 3 D usurandu-ti foarte mult gatitul in bucatarie. Cu Philips Multicooker nu trebuie sa iti faci gri ca mancarea iti da afara din oala. Se intretine usor si nu folosesti la gatit un noian de vase ci doar un singur vas.
Personal pe mine m-a dat gata functia lui de a pastra mancarea la cald pentru 24 de ore. Gatesti seara si a doua zi pe cand te intorci de la servici, scoala, gradinita mancarea este calda. Dar hai sa trecem la reteta acum ! O alta reteta ce se poate prepara in apartul Philips Multicooker ar fi Varza creata umpluta!
Ingrediente Varza creata in straturi :
1 capatana varza creata de marime mijlocie
400 g carne de porc tocata
1 ceapa rosie
2 linguri ulei
sare, piper dupa gust
1 lingurita boia dulce
160 g orez
pesmet si unt
450 g smantana
Preparare Varza creata in straturi :
Curatam ceapa si o taiem marunt. Punem 2 linguri cu ulei, ceapa taiata impreuna cu sarea, piperul si lingurita de boia in vasul Philips Multicooker si din meniu setam functia Fry(prajire) si timpul necesar (7 minute am setat eu).
In acest timp curatam varza si o taiem fasii si pregatim orezul din timp (il spalam in mai multe ape).
Nu a trebuit sa amestec deloc in vas si ceapa nu s-a prins de fundul vasului ca la cratitele clasice. Dupa ce aparatul isi face treaba te avertizeaza sonor ca poti trece la urmatorul pas.
Am deschis capacul si am adaugat la ceapa carnea tocata. Am inchis capacul, am selectat functia Stew (fierbere inabusita) si mi-am vazut de alte treburi. Am mai deschis eu capacul sa fiu sigura ca nu mi se arde carnea, dar nici vorba de asa ceva. Absolut fantastic acest aparat!
Carnea s-a fiert in sucul propriu. L-am scos din vas si am spalat vasul foarte usor dupa care am trecut la orez.
In cutia in care mi-a sosit aparatul este si o masura pentru orez. L-am umplut cu 160 g orez pe care l-am spalat foarte bine, l-am pus in vas si am adaugat atata apa cat mi s-a indicat pe vas ca ar trebui sa pun pentru cantitea de orez folosit.
Am selectat din meniul aparatului functia de preparare Paste/Orez, si timpul de gatire conform instructiunilor. Am terminat cu fierberea orezului dupa care l-am pus la scurs si am trecut la etapa urmatoare, la varza.
Varza creata in straturi
Varza taiata o punem in vas, turnam apa cat sa o acopere, adaugam sare si selectam functia de fierbere (Stew) si timpul de gatire. Philips Multicooker isi face treaba singur, in acest timp ma ocup de alte treburi. Varza fiarta, o strecuram si o lasam la scurs.
Am terminat etapele de pregatire acum urmeaza asamblarea ingredientelor.
Ungem vasul cu unt si tapetam cu pesmet punem o parte din varza fiarta, peste punem orezul, carnea si acoperim totul cu restul de varza.
Ultimul rand va fi unul de smantana ce vine distribuit uniform pe stratul de varza. Setam Philips Multicooker la functia de coacere (Bake) si setam timpul de gatire la 30 minute la o temperatura de 160 grade(imaginea de mai sus). In timpul coacerii nu inchidem capacul aparatului. Dupa ce a terminat de copt aparatul ne avertizeaza printr-un semnal sonor.
Daca nu vrem sa servim la masa preparatul atunci cand am terminat de gatit, inchidem capacul si il pastram la cald pana vom dori sa servim preparatul.
Pofta Buna ! Daca v-am convins de utilitatea acestui aparat si va ganditi sa-l achizitionati, nu uitati sa va inscrieti si la tragerea la sorti pe noua promotie Philips unde puteti castiga o excursie culinara avand sansa sa experimentati cele mai delicioase mancaruri din 10 tari la alegere: Franta, Spania, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Grecia, Suedia, Romania sau Bulgaria sau Turcia !
Pofta Buna !