Oua la cuptor cu Salinate- Oua en cocotte
Pe cat de diferit pare titlul retetei, pe atat de simplu e preparatul in sine.
Denumirea vine din franceza si se refera atat la metoda de preparare cat si la modul de servire.
Se pregatesc in forme individuale termorezistente, cu diferite combinatii de legume, branzeturi, produse din carne, fructe de mare insa un singur ingredient nu trebuie sa lipseasca- oul !!
Eu am ales sa innobilez acest preparat versatil cu un produs traditional romanesc-Salinate!!
Salinate pentru gusturi rafinate!!
Pentru cei ce inca nu le-ati descoperit, Salinate sunt o gama unica in Romania, de specialitati de porc crud –uscate realizate dupa retete vechi romanesti maturate in mediu special din vechile galerii ale Salinei Turda folosindu-se doar puterea sarii si condimentele natural alese cu mare grija .
Valoarea si autenticitatea Salinatelor sunt confirmate de atestatul de “ produs traditional romanesc”, eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Din aceasta gama de exceptie puteti alege intre ceafa, pulpa sau piept de porc, cotlet, in functie de gusturile fiecaruia si de ceea ce doriti sa pregatiti.
Pot fi gasite in reteaua de magazine Kaufland, Mega Image si Lidl.
Pentru aceste oua en cocotte am ales sa folosesc cotletul, ceafa si pieptul de porc.
Este un mic-dejun consistent cu ingrediente de calitate !!
Oua la cuptor cu Salinate- Oua en cocotte – Ingrediente
2 portii
2 oua
7 felii subtiri de cotlet de porc crud-uscat-Salinate
5 felii fine de ceafa de porc crud- uscata- Salinate
2-3 felii piept de porc crud uscat- Salinate
4 fire ceapa verde
50 g telemea de capra
10 g unt, pentru uns formele
piper, sare
1 lingura indulcitor natural din porumb/miere
Salata
rucola
rosii
otet balsamic
ulei de masline
sare, piper
crutoane de paine prajita cu unt
Oua la cuptor cu Salinate- Oua en cocotte- Mod de preparare
Formele de ceramic se ung cu unt.
Feliile de ceafa si cotlet se taie fasii(mai putin doua felii de cotlet) , se pun in tigaie cu putin ulei de masline si se calesc 1 min. Se adauga ceapa si se lasa pan ace cepa incepe sa se inmoaie putin1-2 min.
Se pune compozitia in formele de ceramic si se adauga branza sfaramata.
Ouale se separa si se pune peste umplutura din forme doar albusul, galbenusul urmand a-l pune cu 5 min inainte de a fi totul gata (ca sa nu riscati sa se inchege prea tare)
Daca nu vreti sa va complicati puteti pune ouale intregi peste umplutura din forme.
Se aseaza in fiecare forma cate o felie de cotlet si o jumatate de rosie cherry, se condimenteaza cu foarte putina sare si piper.
Cum se pregatesc Ouale en cocotte
Se pun formele intr-o tavita in care se toarna apa fierbine cat sa le cuprinda pe jumatate si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 13-14 min.
Feliile de piept de porc se pun pe hartie de copt , se ung cu indulcitorul sau mierea si se coc in cuptor pana ce se rumenesc si devin crocante.
Se scot vasele din cuptor, se decoreaza fiecare cu cate o felie de piept crocant si se servesc alaturi de crutoane de paine prajita cu unt si salata.
Pofta buna!