Unt de casa. Cum se prepara untul in casa.Unt pregatit din smantana de tara. Unt pregatit manual.Cel mai bun unt facut din smantana.Unt din smantana fermentata.
Pe timpul bunicilor si strabunicilor untul se pregatea manual cu ajutorul putineilor. Putineiul este o putina mica si inalta, mai exact un cilindru din lemn prevazut cu un bat la capatul caruia era atasat o scandurica rotunda cu gauri cat diametrul cilindrului.
In cilindru se punea smantana adunate de pe oalele cu laptele prins, apoi batul se misca in sus si in jos cu miscari rapide si constante astfel incat smantana trecea printre gaurile scanduricii. Aceasta manevra facea ca din smantana sa se separe zerul, iar continutul ramas sa capete consistenta si sa se adune.Din cand in cand se scurgea zerul format si se continua operatiunea pana ce nu mai iesea pic de zer. Untul format se ameseca cu sare sau nu , se punea in vase rotunde de lut, se presa bine si se tinea la rece.
Unt de casa – Ingrediente
1kg smantana grasa de tara
Unt de casa -Mod de preparare
Pentru prepararea acestui unt foarte bun aveti nevoie de 1 kg de smantana mai grasa, de tara pe care o batem cu mixerul sau telul pana incepe sa se separe.
Incet strecuram zerul format si alifiem cu o lingura pana ce s-a scos tot.
Dupa preferinta adaugam putina sare sau nu.
Din aceasta cantitate am obtinut 300g de unt curat.
Va pot spune ca e incomparabil cu untul de la magazin
Pofta Buna!!
Comentarii recente
maya
04/05/2008 at 18:37cît de grasa..îmi poti spune vreun procentaj de grasimi..ceva?
Astept raspuns!
Merci!
Ginette
04/05/2008 at 19:53Excelenta reteta, dar ce fel de smantana ai folosit? Merge cu orice, chiar si Danone?
LORY
05/05/2008 at 01:41maya eu am folosit o smantana de tara asa ca un procentaj al grasimi nu-l stiu…pot spune ca nu era lichida ci foarte groasa
Sper sa te ajute explicatiile mele
ginette,multumesc
nu cred ca merge cu Danone
Melianda
18/05/2008 at 21:18Lory si eu cumpar smantana grasa , nici nu curge din borcan si am sa fac unt asa cum e in reteta ta.
LORY
18/05/2008 at 22:41Meli incearca sigur iti va reusi ….mie mi-a placut foarte mult ..nu se compara cu cel cumparat 🙂
jozsef.sz
04/01/2010 at 21:36Este relativ simplu de facut.
Daca ai si un robot de bucatarie Thermomix, chiar nu ai nici o grija.
Vezi filmare pe YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=ClqYTHCYvSA
Anonymous
20/04/2011 at 01:49in cat timp ati obtinut untul in mod clasic d-na Lory
Lory
20/04/2011 at 20:39Sincer nu-mi mai aduc bine aminte 🙁 dar cred ca au cam trecut vre-o 20 min daca nu si mai bine …binenteles ca am facut mici pauze.Trebuie sa fie smantana grasa dar si groasa ca sa se separe mai usor.
Anonymous
05/04/2012 at 21:47Folosind un mixer,respectiv smantana de la tara, toata treaba dureaza circa 55 de minute, cronometrat, pana se separa.Atat mi-a luat in aceasta seara.
Lory
05/04/2012 at 22:00Daca ai cronometrat atunci 55min sa fie 🙂 Totusi trebuie sa-ti spun ca si smantana de la tara poate avea procente de grasime diferite asa ca timpul de separare poate fi si in functie da asta .Totusi ma bucur ca ai incercat si ca ti-a reusit ..asta am inteles ca ti-a reusit intr-un final 🙂
Anonymous
08/04/2012 at 10:03Da, mi-a reusit.Initial ma tot uitam la ceas si asteptam sa treaca cele 20 de minute care au trecut, fara rezultatul asteptat.In final a fost ok.Asta conteaza.
Este prima data cand am facut unt de casa.Se simte la gust o diferenta intre ce am cumparat din comert, chiar daca este unt fabricat in Germania sau Franta, si asta, care este gras si alb ca zapada, nu are aspectul galbui al celui din comert.Totul este sa ai multa rabdare.
Asta a fost doar inceputul.O sa mai fac si altadata.A incercat cineva cu smantana cumparata din comert?Merita efortul?
Lory
08/04/2012 at 13:50Eu zic sa nu incerci cu smantana din comert nu o sa iasa in veci unt din ea 🙂 Mai ieri am avut proasta inspiratie sa fac un pui cu smantana din comert 🙁 esec total!! s-a branzit 🙁
Anonymous
16/12/2011 at 22:00e interesanta reteta si sunt convinsa de reusita, dar numai cu smantana de tara pentru ca nu are aditivi
Lory
16/12/2011 at 22:54Daca ai fi citit comentariile ai fi vazut ca am spus ca eu am folosit smantana de tara :).Nu am incercat si nici nu am de gand sa incerc cu din asta cumparata .
Anonymous
02/02/2012 at 11:29SUPER E FOARTE BUN UNTUL SI EU FAC MEREU
aura
16/06/2012 at 12:19Si cat timp se poate pastra in frigider untul? Presupun ca nu se poate congela. Intreb pt.ca nu locuiesc in tara, as vrea sa fac o cantitate mai mare cand vin in vacanta, sa o iau acasa, dar nu stiu cata vreme se poate pastra.
Lory
16/06/2012 at 21:40Aura cred ca il poti pastra pana la o saptamana in frigider daca pui si un pic de sare in el .Nu am congelat niciodata…dar ma gandesc ca merge…de ce nu ?
Anonymous
19/06/2012 at 00:55merge si cu smantana dulce din comert
Lory
20/06/2012 at 23:26Ai incercat tu? …eu sincer nu cred ca merge 🙁
MIHA
31/01/2013 at 16:44EXACT ASA FACEA BUNICA MEA SI ASTA CU 25 DE ANI IN URMA,DE CE NU AR MERGA SI IN ZIUA DE AZI?INCEARCA DOAR!
LoredanaCarp
31/01/2013 at 18:54Miha am spus ca nu cred ca merge cu smantana din comert …fiindca nu e la fel de grasa ca cea facuta acasa…si apoi nici nu prea stim ce contine .
tory
13/11/2012 at 12:02smantana naturala de la tarani(din care se poate face si frisca) e buna pt ca sa fac unt din ea?
LoredanaCarp
31/01/2013 at 18:55Da, cu smantana de la tarani 🙂