Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Volovan cu ciuperci si piept de pui

Astazi va prezint un aperitiv cu un nume mai aparte si anume volovan sau vol-au-vent cum il stiu multi dintre voi.
Este un preparat pe baza de aluat foietaj,  originar din Franta, in traducere libera inseamna „zbor-in-vant”, denumirea fiind data de faptul ca, cosuletele obtinute sunt foarte usoare.
Eu am ales sa le umplu cu o compozitie din piept de pui, ciuperci si sos bechamel. Dar pot fi umplute si cu creme de branza sarate, cu umpluturi de legume picante, creier, etc

Pentru aluatul foietaj
500 gr faina
500 gr unt
10 gr sare
o lingura otet
100 gr faina pentru impaturit
un ou pentru uns

Umplutura
300 gr ciuperci
300 gr piept de pui
100 gr unt
faina 50 gr
lapte 150 ml
smantana 150 gr
sare
piper
nucsoara(optional)
ulei

Mod de preparare
Foietaj
Se prepara o coca de consistenta potrivita, din ¾ din cantitatea de faina, apa, sare si otet.
Se framanta bine, pana nu se mai lipeste de mana sau de planseta.
Se rotunjeste se cresteaza si se lasa sa in repaus acoperita.
Se preseaza untul intarit cu merdeneaua, pentru a elimina apa pe care o mai contine.
Se amesteca repede cu restul de faina dandu-i forma de pachet.
Se lasa la rece
Se intinde coca in forma de romb lasand mijlocul mai gros.
Se aseaza untul la mijloc, se intinde fiecare capat atat cat sa acopere suprafata untului.
Se apasa cu merdeneaua si se intinde de la mijloc spre margine, intai in lungime, apoi in latime, obtinand un dreptunghi gros de 2-3cm
Se tureaza(impatureste ) in patru, aducand marginile inspre interior.
Se da la rece pentru 30 de min.
Se intinde din nou in dreptunghi cu grosimea de 2-3 cm.
Se tureaza de data asta in trei .
Aceasta operatie se repeta de 3 ori .
Dupa ultima racire se intinde in foaie de ½ cm .
Se taie cu o forma rotunda in doua capacele.
Capacul pentru baza ramane intact, celalalt se taie cu o forma rotunda lasand o margine de 1 cm.
Se aseaza suprapuse intr-o tava tapetata cu hartie de copt si stropita cu apa rece.
Se ung cu ou si se coc la foc iute.
Umplutura
Ciupercile curatate se taie lame si se calesc
Pieptul de pui se taie bucatele mici si se soteaza si el .
Pieptul de pui si ciupercile se amesteca cu sosul alb pe care l-am preparat astfel:
Se caleste faina in unt si se stinge cu laptele adaugand putin cate putin si amestecand continuu sa nu faca cocoloase.la final se adauga smantana si se potriveste gustul cu sare, piper si nucsoara.
Se umple golul format de la volovan cu umplutura calda.
Se aseaza capacelul si se servesc fierbinti.

Comentarii recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram