Nu am calatorit pana acum in Turcia si nici prea curand nu cred ca am sa o fac dat fiind situatia actuala. Am auzit insa ca pe langa locurile frumoase, de poveste, incarcate de istorie, mancarea este inca unul dintre motive pentru care macar o data ar trebui vizitata.
Dar chiar daca nu am reusit sa ajung acolo, tot am avut ocazia sa gust ceva mancaruri turcesti ce au fost pe gustul meu.
Una dintre acestea este si Adana Kebab- reteta turceasca ce o gasim si la noi in restaurantele turcesti si care mie mi-a placut foarte mult.
In Turcia, kebab-urile sunt pregatite in foarte multe variante, aceasta reteta fiind denumita dupa orasul Adana, un oras din sudul tarii, de unde se spune ca ar proveni. Este o reteta ce are la baza carnea de oaie sau berbecut plus condimente si alte ingrediente. In mod traditional, carnea ar trebui tocata manual, cu un satar, unele retete continand doar carne si condimente. Eu am ales acesta varianta si cu legume in compozitie dupa ce m-am documentat putin, mi s-a parut mai pe gustul meu, si chiar asa a si fost!!
Adana Kebab
De ce abia acum am pregatit Adana Kebaba? Pai fiindca am primit o provocare frumoasa din partea Fram, un brand romanesc de elecrocasnice, de a testa Masina de tocat FMG-2500X si fiindca aveam in congelator o carne de berbecut ce era perfecta pentru aceasta reteta.
Dar inainte de a trece la reteta, trebuie sa va spun cateva lucruri despre brandul Fram si primul produs ce am avut placerea sa il testez.
Cu totii am auzit de marca Fram, eu imi aduc aminte ca parintii mei aveau un frigider Fram. De fapt il aveau de cand ma stiu si l-au inlocuit multi timp dupa anul 1989, asa ca a functionat cel putin 30 de ani.
Incepand de anula acesta, gratie NOD, companie cu capital 100% roamnesc, brandul Fram revine pe piata cu electrocasnice cu un diesign deosebit si performante ridicate.
Masina de tocat FMG-2500X cu un motor puternic de 2500W, de o calitate superioara, asigura un ritm constant de toacare, are doua trepte de viteza si o capacitate de tocare de 2 kg pe minut.
Angrenajul metalic si carcasa metalica ii asigura o performanta ridicata si un grad mic de deteriorare.
Pe langa dispozitivul de tocare cu doua site si cutit de inox, masina mai este prevazuta cu un dispozitiv de facut carnati si unul pentru obtinerea sucului de rosii.
Specificații Masina de tocat FMG-2500X
- Angrenaje metalice
- Accesoriu pentru rosii
- Accesoriu pentru carnati
- Cutit din inox turnat
- 2 site de taiere din inox turnat
- 2 viteze + Functie „Reverse”
- Capacitate de tocare: ≥ 2 kg/min
- Putere maxima: 2500W
- Carcasa din aluminiu turnat
La finalul retetei va asteapta detaliile unui nou CONCURS!!
Adana Kebab- reteta turceasca- Ingrediente
- Frigaruile din carne
- 650 g carne de berbecut
- 1 ardei capia
- 70 g ceapa salota
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita fulgi de ardei iute
- o legatura patrunjel verde
- sare si piper
- Salata de rosii cu ceapa si patrunjel
- 1 rosie
- 1 ceapa rosie
- 1 lingura de sumac
- 1 legatura patrunjel proaspat
- sare
- Pentru servit
- ardei capia rosu
- ardei iute verde
- rosii
- lipii
Cum pregatim compozitia de carne tocata
O compozitie buna pentru adana kebab trebuie sa contina o carne de berbecut/oaie cu seu, asta ii da o fragezime aparte dupa prajire.
Bucatile de carne se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa, patrunjelul, usturoiul si ardeiul capia.
Patrunjelul ceapa si usturoiul se pot toca marunt si la cutit, insa eu am preferat sa le trec prin masina de tocat impreuna cu carnea.
Compozitia obtinuta se pune intr-un castron, se adauga sare, piper, fulgi de ardei iute si se amesteca pana la incorporare.
Se mai adauga 2-3 linguri de apa rece si se amesteca din nou pana ce compozitia devine omogena si lipicioasa.
Se acopera castronul cu o folie de plastic si se lasa la rece pentru 1-2 ore
Salata de ceapa cu sumac pentru adana kebab
Adana Kebaba se manaca alaturi de salata de ceapa, rosii si patrunjel, condimentata cu sumac.
Pentru asta taiem ceapa pestisori, rosiile cuburi si patrunjelul tocat fin.
Se amesteca toate intr-un castron si se condimenteaza cu sare si sumac, eu am adaugat si un strop de ulei.
Se lasa la rece pana sunt gata frigaruile de carne.
Cum pregatim Adana Kebab- reteta turceasca
Pentru aceste frigarui avem nevoie de tepuse din lemn sau metal, de preferat mai late nu rotunde ca tepusele obisnuite. Dar daca nu aveti puteti folosi cate doua asa cum am facut eu.
Adana Kebaba se frig de obicei pe gratar cu jar insa ies foarte bune si pe un gratar de fonta sau electric. Fiindca gratarul meu de fonta nu este foarte mare, am folosit niste tepuse de lemn mai scurte.
Dupa ce tepusele au fost tinute cateva minute in apa, se unesc doua cate doua si cu ajutorul maini umede se modeleaza carnea pe ele, dandu-le o forma mai plata si cu usoare striatii facute cu degetul.
Se aseaza frigaruile pe gratarul incins, alaturi de legumele stropite cu putin ulei de masline. Se frig cam 10 min pe ambele parti pana ce se rumenesc. Legumele sunt gata cand sunt usor moi si s-au rumenit putin.
Pe lipiile incalzite se pun frigaruile de carne, eu am pus trei fiindca erau mai mici, iar alaturi, salata de ceapa, ardeiul capia, ardeiul iute si jumatati de rosii coapte.
Adana Kebab- reteta turceasca se mananca cu mare pofta alaturi de un pahar de ayran rece…sau daca nu va place, puteti pregati un ceai turcesc !!
CONCURS pentru cititori!!
Si fiindca tot v-am propus un ceai alaturi de acest Adana Kebab savuros, va anunt ca pe pagina noastra de Facebook avem un CONCURS NOU(click) in care premiul oferit de catre Fram Electrocasnice este un Fierbator FEK-2200GX in valoare de 300 lei(pretul poate suferi modificari in functie de promotii).
Este un premiu util in orice bucatarie, are un design deosebit ce ofera bucatariei un plus de eleganta.
Concursul se desfasoara exclusiv pe pagina de Facebook, acolo trebuie sa va inscrieti si sa urmati toate cerintele.
Caracteristici Fierbator FEK-2200GX
- Capacitate: 1.7 L- este perfect pentru pregatirea ceaiului sau a cafelei dimineata.
- Baza rotativa 360°- care ii permite pozitionarea recipientului in orice directie si manevrarea cu usurinta
- Corp din sticla- ofera bucatariei un plus de eleganta, are un desing deosebit si elegant
- Auto oprire – fierbatorul se va opri cand apa atinge temperatura de fierbere, oferind astfel siguranta dar si o durata de functionare indelungat
- Protectie impotriva functionarii fara apa- se opreste automat atunci cand fierbatorul ramane fara apa.
- Baza cu indicator luminos
- Rezistenta din inox
- Putere: 1850-2200W
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!