Cocos in vin- Coq au vin
Zilele trecute m-am pricopsit cu un cocos mare si vanjos crescut la tara.
Dupa ce l-am grijit cum m-am priceput mai bine am dat deoparte aripile si pulpele si am purces a pregati bunatatea asta de mancare ce pe romaneste ii spune simplu cocos in vin…iara pe frantuzeste de unde si provine reteta culinara – Coq au vin.
Atat in preparat cat si alaturi de el va recomand vinul sec Maiastru-Feteasca Neagra din Crama Oprisor!!
Cocos in vin- Coq au vin- Ingrediente
pulpele si aripile de la cocos…voi puteti pune si pieptul daca doriti a pregati mai multe portii
un pumn de arpagic sau vre-o 15-18 cepe cat mai mici
150 gr kaizer
250 gr ciuperci mici
200gr pasta de rosii
600 ml vin rosu, am folosit Maiastru -feteasca neagra
500 ml supa de pasare sau apa
2 catei de usturoi
o lingurita de cimbru
o lingurita piper
3 lg ulei
30gr unt
1 lingura faina
30 ml tuica sau cognac
sare
Garnitura
o cana de orez
2 cani apa
30 gr unt
sare
Cocos in vin- Coq au vin- Mod de preparare
Bucatile de carne condimentate cu sare si piper se pun la prajit intr-o cratita in care am pus 2 linguri de ulei Le rumenim frumos pe toate partile si cand sunt gata adaugam tuica si flambam(inclinati un pic cratita incat flacara de la aragaz sa ajunga la marginea tigaii…se va stinge de la sine in cateva secunde..daca va este frica va sfatuiesc sa sariti peste aceasta operatie)
Scoatem bucatile de carne si le pastram acoperite la cald.
Tot in acea tigaie se pun fasiile de kaizer si se prajesc, apoi se scot pe un prosop de hartie.
Mai punem cam o lingura de ulei si adaugam arpagicul.
Cand s-a rumenit frumos adaugam ciupercile taiate pe jumatate sau sferturi(in functie de cat sunt de mari) si se calesc incontinuare pana si acestea incep sa se rumeneasca.
Se dau deoparte si se acopera .
In tigaia in care am calit cepele cu ciupercile punem cam 200 ml vin si pasta de rosii, usturoiul taiat felii subtiri si lasam pe foc pana da in fiert.
Cocos in vin- Coq au vin
Intr-o cratita cu peretii inalti si grosi punem bucatile de carne, turnam amestecul de vin si pasta de rosii, completam cu restul de vin, apa sau supa de carne, cimbru ,piper acoperim si lasam la foc mic pana ce carnea incepe sa se inmoaie.Daca lichidul scade prea mult si carnea nu e patrunsa mai adaugati supa/apa .Cand carnea este aproape gata adaugam arpagicul cu ciupercile si fasiile de kaizer prajite .
Mai fierbem totul la foc mic timp de 15 min pana se intrepatrund aromele.
Amestecam untul cu faina diluam cu un pic de sos si rasturnam amestecul in cratita.
Amestecam incet si lasam sa fiarba pret de 1-2 min timp in care sosul va capata consistenta.
Se serveste fierbinte alaturi de o garnitura de orez sau dupa pofta fiecaruia.
Comentarii recente
LoredanaCarp
16/12/2012 at 19:37Daca urmesi reteta asa cum am scris-o eu aici , cu siguranta iti va iesi .Nu trebuie sa te agiti ..iti pregatesti toate dinainte si cand incepi sa gatesti le ai la indemana 🙂
Tocanita din Creste si Fudulii de Cocos - Retete Culinare - Bucataresele Vesele
26/03/2017 at 12:01[…] zilele trecute m-am procopsit cu cinci cocosi uriasi ! Si cand zic uriasi nu glumesc, cel mai mic avea 3 kg iar cel mai mare batea la 4,5 […]