Cel mai simplu si bun preparat din piept de rata a fost acest Piept de rata cu sos de portocale, pe care l-am gatit pana acum. Pieptul de rata a fost foarte fraged datorita procesului de marinare pe care l-am facut cu ajutorului aparatului de vidat HEINNER HAV-EDC120SS
Piept de rata cu sos de portocale – Ingrediente
2 bucati piept de rata in jur de 200g fiecare
1 lingura miere pentru sos
Ingrediente – Bait, marinada
1 portocala mare ( sau 2 mai mici)
1 ardei iute mic feliat
2 catei de usturoi
3 cm de ghimbir curatat taiat felii
6 linguri sos de soia
1 lingurita ienibahar macinat
2 linguri vin alb demisec
1 lingura ulei
Alte unelte necesare
food saver cu castron pentru marinare
blender sau blender vertical
tigaie
servete de hartie
cutit bine ascutit
Preparare marinada
Punem intr-un blender sucul de portocala, adaugam sosul de soia, ardeiul iute, vinul, uleiul, usturoiul, ghimbirul feliat si ienibaharul.
Pornim blenderul si lasam sa se omogenizeze totul bine. Strecuram in alt vas baitul si il punem deoparte.
Piept de rata cu sos de portocale – Preparare
Pieptul de rata il stergem bine dupa ce l-am curatat si spalat, cu servete de hartie. Se pune in caserola si peste turnam baitul pregatit.
Furtunul vine conectat la aparatul de food saver si apoi la caserola. Se porneste aparatul si se selecteaza programul de marinare( Pickling). Acesta ruleaza aproximativ 20 minute cu intermitenta timp in care pieptul de rata se marineaza.
Cu ajutorul acestui program carnea se marineaza mult mai rapid devenind foarte frageda. In cazul in care nu aveti food saver puneti pieptul intr-un vas impreuna cu baitul rezultat si il lasati pentru 12 ore la rece.
Dupa ce procesul de marinare s-a incheiat scoatem pieptul din bait si se sterg bine cu servete de hartie sa nu ramana umede.
Se pun pe un tocator si cu un cutit bine ascutit vom cresta pielea de pe piept avand grija sa nu taiem in carne ( Doar pielea se cresteaza!!! ).
In tigaia rece punem pieptul de rata crestat cu pielea in jos si punem la foc mediu. Se prajeste pe o parte timp de 6 minute ( nu este nevoie sa puneti ulei deoarece pielea este grasa si va lasa suficienta grasime). Cu o spatula apasati usor pieptul de rata.
Cand pielea este crocanta intoarceti bucatile de piept si continuati sa gatiti timp de 4 minute ( mediu), sau pentru 8-10 minute pentru bine facut. Eu am optat pentru carnea facuta mediu, deci am prajit inca 4 minute dupa ce am intors pieptul.
Dupa ce am prajit pieptul se scoate pe o farfurie si se lasa la odihna pentru 10 minute.
Sos de portocale – Preparare
Baitul, marinada in care a stat carnea se pune la foc mediu-mare impreuna cu 1 lingura de miere si se aduce la fierbere. Se reduce focul la mic si se fierbe timp de 5 minute, sau pana cand sosul se reduce la 1/3 din cantitate si devine mai gros.
Servire – Piept de rata cu sos de portocale
Pieptul de rata prajit si lasat la odihna se taie pe diagonala cu un cutit bine ascutit in felii dupa care le serviti cu piure de cartofi, sau cu salata de varza rosie cu mere, sau alte garnituri care va sunt pe plac si stropiti carnea cu sosul rezultat.
Aparatul de vidat HEINNER HAV-EDC120SS.
Acesta te ajuta sa pastrezi alimentele proaspete o perioada mai lunga de timp, dar tine si buzunarul pe plus. Fructe, legume, carne, peste sau chiar muraturi, videaza orice iti trece prin cap.
Principiul e simplu: mai intai evacuarea aerului, dupa care urmeaza inchiderea ermetica, pentru a evita oxidarea. Rezultatul? Oprirea proliferarii bacteriilor, indiferent ca depozitezi alimentele in congelator, in frigider sau in dulapul din bucatarie.
PANOU DE COMANDA TACTIL
Selectarea functiilor prestabilite prin control tactil transforma utilizarea aparatului intr-o activitate placuta, dar mai presus de toate, eficienta. Sigileaza si videaza produsele intr-un mod eficient, dar si placut.
VIDARE SI SIGILARE
Prin functia de “Vidare si sigilare”, dispozitivul sigileaza perfect etans alimentele, imediat dupa ce procesul de vidare a fost finalizat.
VIDARE USCATA SI UMEDA
Cu aparatul de vidat HEINNER videzi umed sau uscat si te bucuri de orice preparat! Gratie functiei de vidare umeda, acum poti sigila chiar si alimente cu grad mai mare de umiditate.
FUNCTIE MARINARE
Datorita functiei de marinare, nu mai esti nevoit sa lasi carnea pentru gratar, peste noapte. Marinarea poate fi gata in mai putin de jumatate de ora! Pregateste carnea asa cum iti doresti si permite-i functiei de marinare sa isi manifeste magia.
VIDARE CASEROLE
Gatesti cand poti, mananci cand vrei! Aparatul de vidat vine cu functie presetata de vidare a caserolelor, ca sa poti pastra salatele si preparatele pentru masa de pranz la fel de proaspete si aromate ca atunci cand le-ai preparat.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!
Comentarii recente
unlink
28/02/2023 at 13:10incercat, delicios