Calbasi cu Pasat
Pentru prima data am dat peste acesti calbasi dupa ce m-am casatorit si am ajuns in Bistrita Nasaud. Ce sunt calbasii? Un fel de carnati facuti din bucati de carne amestecate cu pasat (porumb macinat mai mare) ce se folosesc la diferite preparate ulterior.
In Bihor,cel putin la noi in familie sau la alte cunostinte nu am auzit de ei. Pentru mine a fost o premiera sa vad cum se prepara si la ce se folosesc dupa preparare. De atunci, si sunt ceva ani in urma, in fiecare an pregatesc acesti calbasi la taierea porcului si peste an ii folosesc la diferite preparate pe care le-am invatat de la mama soacra.
Am invatat de la ea ca nimic nu se arunca din porc, totul se poate folosi. Ma rog, aproape totul! Asa si cu acesti faimosi Calbasi cu Pasat. Am intrebat-o pe mama soacra de unde are reteta lor, dar nu a putut sa imi spuna decat ca de cand se stie se prepara la ei in zona. Bunica ei, strabunica, si mama ei au pregatit calbasii si nu au o reteta anume, totul se face la ochi si la gust, oricat ai vrea sa dai anumite cantitati fixe nu poti.
Acesti calbasi se pot folsi la sarmale, la diferite supe cu cartofi, cu fasole, cu varza. Supa cu calbasi este mult mai consistenta si taranul roman avea si are nevoie de mancare consistenta pentru a putea lucra pe camp. Este adevarat ca au trait si mancat mai sanatos decat noi, in contextul ca nu mancau tot feluri de salamuri cu conservanti.
Slanina era slanina, carnatii erau pregatiti cu condimente clasice, sare, piper, usturoi si boia, calbasii erau cu pasat si erau afumati. Cu alte cuvinte oarecum mancau eco.
Calbasii dau supei un gust usor afumat si odata ce ai mancat o portie de supa cu calbasi nu iti mai trebuie altceva decat un somn bun.
Mai jos va prezint cum prepara mama soacra calbasii cu pasat.
Ingrediente Calbasi cu Pasat
intestin gros
pasat(2 parti pasat)
bucati de carne mai in sange cu grasime ce pica de la transat( 1 parte carne)
sare, piper, cimbru si boia
ceapa, sare
Preparare Calbasi cu Pasat
Se ia intestinul gros de la porc si se goleste. Se spala cu apa calda de mai multe ori pana apa ce o turnam in intestin este curata. Se baga apoi bucati de ceapa si sare in intestin si se freaca pentru a indeparta mirosul. Se clateste din nou intestinul cu apa calda. Se intoarce pe dos si se pune in apa calduta in care punem sare si il vom lasa acolo pana pregatim umplutura.
Bucatile de carne mai grasa dar si bucati de carne macra ce pica la transare o punem deoparte intr-un vas. Dupa ce facem colecta de carne ne apucam sa pregatim umplutura pentru calbasi. Pasatul se spala in mai multe ape si se scurge dupa care se pune la bucatile de carne portionate la dimensiuni potrivite. Raportul de carne-pasat este de 1 parte carne si doua parti de pasat. Se condimenteaza bine cu sare, piper, cimbru dat pe sita si boia. Amestecam totul si gustam compozitia.
Daca mai e nevoie mai adaugam condimente. Intestinul se taie bucati de circa 20-25 cm si se umple cu compozitia pregatita. Se impung din loc in loc cu un ac mare ca in timpul unduirii sa nu crape. Se leaga la ambele capete in asa fel incat sa sa putem sa ii atarnam la zvantat dupa ce i-am oparit (unduit). Dupa ce sunt legati calbasii se oparesc timp de 20 minute la foc foarte mic in apa cu sare. Se scot si se lasa la zvantat de pe o zi la alta apoi se pun la fum.
Calbasi cu Pasat
Dupa ce sunt afumati se pun in pod la loc bine aerisit si se folosesc apoi la diferite preparate. Din cate am inteles pe vremuri nu erau afumatori facute in curte si oamenii urcau carnatii si carnurile, slanina in pod langa horn si lasau sa iasa fum pe usita si astfel se afumau toate cele. In ziua de azi ne-am modernizat, le afumam in afumatori si apoi le punem direct in frigider sau congelator.
Asa se pregatesc acesti calbasi din mosi stramosi, si noi preluam obiceiurile lor, retetele lor transmise din generatie in generatie.
Gatesc cu pasiune si imi place sa incerc retete noi si vechi traditionale sau moderne impreuna cu echipa de la Selgros cauta Pasiunea!
Sper sa incercati si voi reteta de Calbasi cu Pasat. Se pot pregati oricand in timpul anului chiar si din carnea de lucru ce se gaseste la orice macelarie. Data viitoare va astept cu o reteta in care voi folosi Calbasii cu Pasat !
Alte reteta traditionala mai interesanta ar fi Caltabosii.
Comentarii recente
ysayah
26/04/2023 at 20:24Carnea nu trebuie sa u tocam la masina de tocat?