Seria retetelor traditionale pentru sarbatorile de iarna continua cu reteta de carnati de casa din carne de porc si vita!
Asa cum va spuneam si in retetele anterioare, ele fac parte dintr-o colaborare ce o avem cu firma Ana si Cornel. O companie romaneasca ce produce si desface preparate din carne si carne proaspata de porc, vita si pasare.
Pentru aceasta reteta de carnati am ales sa folosesc carne cu slanina si carne de vita, de lucru.
Toate le-am luat din magazinul Ana si Cornel de unde puteti achizitiona tot ce e nevoie pentru a pregati bunatati traditionale pentru masa de Craciun.
Si fiindca sarbatorile bat la usa, Ana si Cornel v-au pregatit premii frumoase si utile!!!
Carnati de casa din carne de porc si vita- Ingrediente
- 1,900 kg carne cu slanina (gusa de porc fara soric)
- 1 kg carne de vita, de lucru
- 55 g sare grunjoasa
- 2 lingurite piper macinat
- o lingura cimbru maruntit
- 2 ardei rosii uscati
- 3 capatani usturoi
- 150 ml zeama de oase
- mate(intestine) subtiri de porc
Cum pregatim carnatii de casa, reteta traditionala
Pentru a obtine carnati gustosi, suculenti, trebuie sa folositi carne de porc grasa, carne macra si carne de vita.
Am folosit carne de porc cu slanina, exact asa poarta denumirea produsul ce se gaseste in magazinele Ana si Cornel. Este de fapt o gusa de porc invarstata, taiata in cubulete mici ce vine ambalata in pungi de 2-2,5 kg, perfecta pentru carnati.
Eu am ales sa ii pregatesc doar din 3 kg de carne fiindca sunt suficienti pentru familia mea.
Preparare carne pentru carnati
Se toaca toata carnea cu masina de tocat, de prefarat ca sita folosita sa fie cu gaurile mai mari.
Usturoiul pisat se amesteca cu zeama de oase.
Se incalzeste pe foc pana ce lichidul este cald bine, apoi se strecoara prin sita.
Am pastrat in congelator zeama de cand am facut toba de casa fiindca stiam ca o sa am nevoie cand pregatesc carnatii.
Eu nu pun usturoiul pisat in compozitia de carne fiindca isi schimba culoarea, capata o culoare verzuie si nu imi place asa.
Carnea tocata se pune intr-un vas incapator. Se adauga sarea, piperul, cimbru maruntit, ardeii curatati de seminte si tocati cat mai marunt si zeama de oase cu usturoi.
Dupa ce au fost adaugate toate condimentele, carnea se framanta cel putin 20 min pana ce compozitia devine omogena.
Se face proba de gust prajind 2-3 chiftelute intr-o tigaie. Se lasa sa se raceasca putin si se gusta, astfel stabilim daca mai trebuie sa adaugam condimente sau sare.
Matele se desareaza in apa calduta si se spala bine inainte de umplere.
Se umplu matele cu compozitia de carne, nu exagerat fiindca riscam sa plesneasca. Firul de carnat se poate portiona rasucind intestinul din loc in loc formand bucati de 10-15 cm.
Se pun la zvantat atarnati pe o vergea de lemn intr-un loc racoros si bine aerisit .
Dupa ce carnatii de casa sunt zvantati bine, se pot afuma sau se impacheteaza si se pun la congelator.
Eu o sa ii pun la congelator fiindca nu am posibilitate sa ii afum.
I-as manca alaturi de un piure de cartofi sau o varza calita…insa se pot folosi in multe alte retete delicioase !!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!