Carnati de casa pregatiti in fiece an dupa aceasta reteta la taierea porcului. Nu se poate sa nu pregatim mai multe fire din care o parte ii punem la congelator sa avem si carnati proaspeti si partea mai generoasa o punem la afumat ca tare buni sunt carnatii afumati. Imi aduc aminte cu drag, copil fiind cum ne pregatea tata carnatii proaspat afumati. Portiona firul de carnat si ii tragea pe o tepusa de fier facuta de el si ni prajea la flacara de aragaz.
Murdarea aragazul si mama bombanea, dar cand vedea cu ce pofta mancam carnatii ii trecea supararea si curata din nou aragazul murdarit de tata. Doamne ce buni erau asa prajiti la flacara!
Mult mai buni decat prajiti la gratar, sau poate mi s-a parut caci erau pregatiti de tata ?
Ingrediente Carnati
10 kg carne porc mai grasa (daca carnea nu e grasa la 10 kg adaugam circa 3-4 kg grasime)
usturoi, boia, piper macinat, sare
intestine subtiri de porc
Preparare Carnati:
Carnea o macinam cu masina de tocat avand pus ciurul mai mare .
Intr-o craticioara punem la incalzit 1/2 litru apa adaugam 200 g sare si lasam pe foc pana se dizolva, adaugam tot aici piperul macinat 20g, boia dulce 1 mana buna(ma refer cat intra in causul palmei ) si amestecam. Turnam solutia peste carnea tocata si framantam bine.Intre timp adaugam usturoiul pisat dupa gustul fiecaruia,inca vreo doua maini de boia si continuam sa framantam.Se mai potriveste de sare,piper daca mai e nevoie si se umple apoi cu carnatarul in intestinele curatate compozitia rezultata. Se inteapa pe alocuri cu un ac sa nu crape intestinul in momentul in care il umplem,il rasucim din jumatate in jumatate de metru si le aseazam pe scandurele mai inguste apoi le punem la zvantat la rece pana a doua zi.
A doua zi punem carnatii la afumat in afumatoare pentru cateva ceasuri la fum cald . Ii lasam pe loc si in ziua urmatoare ii mai afumam olecuta …. Dupa ce am terminat cu afumatul ii luam frumos si ii asezam la zvantat.
Carnatii ii putem lasa si proaspeti sa ii prajim(punem in pungi si ii tinem la congelator o parte) si o parte ii afumam.
[amd-yrecipe-recipe:67]
Pofta Buna !!!!
Comentarii recente
mariette
07/12/2010 at 13:02Ador carnatii facuti in casa!Foarte bine ti-au iesit!
pansy
07/12/2010 at 14:00viu si io la pomana porcului !
Iulia
07/12/2010 at 15:56Arata bine! Noi iarna asta o sa ducem dorul carnatilor de acasa.
Oricum, deliciosi!!!
Lia
07/12/2010 at 19:10Stimata doamna,pe comanda nu faceti ? 🙂
Atata de bine arata ca m-as duce desculta pana la voi.
Eu nu am afumatore si nici dispozitiv pentru carnati,dar cred
ca e fain de tot sa ti-i prepari
singur in casa.
Harnicelor !
Leila
07/12/2010 at 23:43Fetelor multam de aprecieri 🙂 I-am „tras in chip” cum m-am priceput eu mai bine , dar va asigur ca gustul e …. divin . Sambata inca o runda , va fi de ajuns pentru toata lumea si… preparam si caltabosi de asta data . Sunteti invitate 🙂
Pupice
Lia
17/12/2010 at 13:46Leila,
Marti vreau sa fac si eu carnati.
Spune-mi la 5 kg de carne cate mate trebuie sa cumpar ?
Apoi cum pregatesc matele din comert.
Le spal,oparesc,sau le folosesc asa cum sunt ?
Multumesc pentru lamuriri.
Pup.
Leila
17/12/2010 at 23:50Lia , sincer ti-as spune … pb cea mai mare e ca nu sti ce cumperi din pacate . Cumpara si tu macar 2 pachete cu intestine si eventual de la firme diferite , ca de le nimeresti cum le-am nimerit eu … e jale :)) Erau toate gaurite si vai de capul lor . Am tras din nou fuga la magazin si am cumparat altele de la alta firma .
Intestinele le pui in apa rece ,la desarat macar 1 ora apoi schimbi apa de pe ele . De obicei sunt curatate ;).Le verifici inainte sa nu fie sparte si incepi a le umfla ca si balonul 🙂 .Daca nu sunt gaurite le asezi din nou in apa rece pana treci la actiunea propriu zisa de umplere a acestora …
Sa ai spor ,Liuta !
Lia
20/12/2010 at 18:08Leila,
Multumesc.
Am cumparat tot ce trebuie.
Inclusiv masina de tocat electrica
cu dispozitiv de umplut.
Am luat 2 cutii de mate.Mintenas ma
apuc de treaba.
O sa-ti spun cum au iesit.
Daca ies bine,nu mai cumpar salam din magazin.
Te pup.
Lia
21/12/2010 at 13:27Leila,
I-am facut.
Din 10 kg de carne.Am inceput la ora 5 si am terminat la 11.
Am avut ceva de furca cu matzele.
Ba mai lungi,ba mai scurte,ba cate o gaurica.
Na dar sfoara sa traiasca,ca i-am
legat pe unde a trebuit.
In fine,dupa ce s-au odihnit peste noapte,i-am dus la fum.
Sunt foarte incantata de prima
Xperienta :0)
Anonymous
11/09/2011 at 10:23cirnati se fac doar din carne de porc?
Lory
11/09/2011 at 13:19Sigur ca se pot face si doar din carne de porc :))
Ana
19/12/2011 at 10:29Eu pun si cimbru la carnati..fara nu-mi plac!..O zi buna si spor la treaba,ca poircul a fost cam mare anul asta!? >lol>
Ana
19/12/2011 at 10:30Arata f bine si cred ca sunt si tare gustosi…
Georgeta
17/02/2012 at 10:01Carne grasa, adica fleica?
Multumesc
MARIANA DORICA
12/12/2012 at 18:36ACUM PTR CA SUNTETI SPECIALISTI VA INTREB CIMBRU NU PUNETI ??EU SUNT DOBROGEANCA FAC ACEEASI RETETA SUNT F BUNI NIMAI CA NU OBISNUIM SA-I AFUMAM CRED CA SI ASA SE PASTREAZA M-AI MULT TIMP .