Ciolan de porc in sos dulce picant
Imi place foarte mult sa gatesc ciolan de porc. De data aceasta am ales sa marinez ciolanul intr-o marinata mai deosebita. Daca ciolanul marinat este prajit si la gratar rezultatul este net superior din toate punctele de vedere. Va recomand si alte retete cu ciolan daca sunteti interesati si anume: Rulada de ciolan, Ciolan cu mamaliguta, Ciolan de porc la cuptor, Ciolanul brutaresei, Ciolan in manta cu bere, Ciolan cu sos de vin , Ciolan secuiesc, si alte retete interesante pe care le gasiti la categoria cu Retete cu carne de porc si vita.
Ingrediente Ciolan de porc in sos dulce picant :
1 bucata ciolan crud porc (partea din spate circa 1 kg)
1 capatana usturoi
1 lingura piper boabe
1 lingura sare
Ingrediente marinata Ciolan de porc in sos dulce picant :
150 g zahar
150 ml sos de soia
100 ml ulei de susan (sau de floarea soarelui)
1 ceapa verde
4 catei usturoi
1 lingurita moca cu praf de ghimbir (sau ½ lingurita ghimbir proaspat ras)
20 g seminte susan
1 lingurita moca piper macinat
2-3 ardei chili uscati
Preparare Marinata pentru Ciolan de porc in sos dulce picant :
Intr-un vas mai maricel care are si capac punem zaharul, sosul de soia, uleiul de susan (sau floarea soarelui), 1 lingurita moca praf de ghimbir, 20 g seminte susan, piperul macinat, 3 ardei chili sfarmati, 4 catei usturoi pisati si 1 ceapa verde taiata marunt. Amestecam si lasam deoparte.
Preparare Ciolan de porc in sos dulce picant :
Punem ciolanul in apa rece, adaugam usturoiul desfacut si curatat de primul rand de coji, 1 lingura piper boabe , 1 lingura sare si punel vasul la fiert pana ciolanul se patrunde usor cu furculita. Daca puneti ciolanul in oala cu presiune toata poveastea dureaza maxim 40 minute.
Dupa ce ciolanul a fiert lasam sa raceasca in apa in care a fiert. Scoatem si scoatem carnea de pe os, iar bucatile de carne le tavalim prin marinata pregatita dinainte. Din zeama in care a fiert ciolanul punem deoparte circa 300 ml (sau putem folosi supa de oase, legume sau supa de pui). Lasam bucatile de carne in marinata, punem capacul si lasam la rece pentru 12-24 ore(eu le-am lasat 12 ore).
A doua zi punem bucatile de ciolan cu marinata cu tot intr-un vas, turnam deasupra 300 ml supa de pui (vezi ce alternative am scris mai sus daca nu aveti supa de pui! ) acoperim vasul cu un capac si dam la cuptorul preincalzit pentru 15 minute dupa care descoperim vasul intoarcem bucatile de ciolan si mai lasam 5-10 minute in cuptor fara capac.
Servim alaturi orez fiert la aburi presarat cu patrunjel verde si dupa merge de minune o Feteasca Neagra bine racita.
Daca aveti posibilitatea as recomanda ca aceste bucati de carne tinute in marinata sa le prajiti pe gratar si alaturi sa adaugati sosul de marinata pe care il reduceti fierbandu-l circa 5 minute.
Comentarii recente
Marioara Mircea
13/11/2017 at 08:22Le sustin pentru ca au retete ffoarte bune iar eu sint o moldoveanca din Birlad si imi place mincarea moldoveneasca chiar daca am plecat de acolo de 45 de ani ,succes incontinuoare dragilor ,va urmares cu placere .
Liana Liana
03/12/2017 at 21:15Multumim !