Ador aceasta combinatie de carne cu varza murata, mere, ceapa, reteta de Cotlet cu varza murata la cuptor,… si alaturi se preteaza de minune un vin rosu, rubiniu din gama Maiastru, o Feteasca Neagra de la Crama Oprisor.
Vinul are o textură mătăsoasă, o curgere seducătoare, este prietenos, vorbăreţ, dar deloc obositor.
Îşi începe discursul cu note distincte de vişine, îmbinate aproape imediat cu nuanţe plăcute de scorţişoară, cuişoare, rozmarin şi condimente orientale, terminând cu senzaţii de prune afumate şi vişine supracoapte, completate de tanini fini ce amintesc de pudra de cacao.
Varza murata fragezeste carnea in asa masura incat ti se topeste pur si simplu in gura. Iar merele puse alaturi ii confera o dulceata aparte reducand din aciditatea verzei.
Dar sa vedem de ce anume avem nevoie pentru a prepara acest cotlet.
Cotlet cu varza murata la cuptor – Ingrediente
1 kg cotlet porc
600 – 700 g varza murata marunta
2-3 mere dulci
2 linguri zahar brun
200 g slanina afumata
3 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
2 morcovi taiati bucati
sare, piper, boia afumata
1 crenguta cimbru
supa sau bere pentru a deglasa tigaia
ulei
seminte de chimen
Cotlet cu varza murata la cuptor – Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius.
Cotletul se sterge bine cu prosoape de hartie sa fie bine uscat. Se condimenteaza cu sare si piper macinat( optional cine vrea poate sa il presare si cu boia afumata). Se incinge uleiul( 2 linguri) intr-o tigaie si se prajeste cotletul pe toate partile, timp de 4-5 minute pe fiecare parte pana devine frumos rumena.
Prin prajire sigilam carnea si astfel nu se pierd sucurile din cotlet si nu va fi seaca la final.
Varza murata marunta se spala in apa rece si se stoarce bine sa nu fie apoasa. Adaugam 2 linguri de zahar brun si slanina afumata taiata bucati.


In tigaia in care am prajit carnea punem supa de pui, ( de oase,sau legume, circa 200 ml) putin unt( cam cat o nuca) si condimentam cu sare si piper macinat si un strop de nucsoara macinata si lasam sa fiarba pana obtinem un sos pe care il vom servi alaturi de friptura.
Cum asamblam
Varza pregatita cu zahar si slanina se pune pe fundul unui vas uns cu putin ulei sau unt, pentru fripturi( tava mai adanca) in strat uniform. Punem deasupra verzei cotletul de porc rumenit. Adaugam merele taiate felii, ceapa taiata sau feliata, morcovii taiati bucati mai mari si usturoiul in jurul fripturii.
Acoperim vasul, tava cu capac sau cu folie de aluminiu si prajim in cuptorul preincalzit timp de 20 minute per kilogram de carne.
La jumatatea timpului presaram cateva seminte de chimen peste varza murata si continuam coacerea.
Verificam temperatura interna cu un termometru pentru carne. Temperatura interna trebuie sa atinga 65 grade Celsius. Daca friptura este gata se scoate si se lasa la odihna 10 minute inainte de a taia friptura.
Acest lucru ajuta la retinerea sucurilor in carne si se va taia mult mai usor.
Friptura odata taiata felii se poate servi cu varza murata, ceapa, mere si morcovi, alaturi de piure de cartofi sau fara.


Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!