Ingrediente mamaliga:
1 l apa,
2 cani faina porumb,
1 lingurita sare,
Alte ingrediente:
500 g jumari de porc,
500 g cas de oaie sau vaca,
4-5 linguri untura,
sare,
smantana pentru servit,
Preparare mamaliga frecata :
Punem apa la fiert cu 1 lingurita sare . Faina de mamaliga o adaugam cand apa fierbe in asa fel incat sa nu se imprastie . Lasam sa fiarba circa 20 minute la foc mic. Surplusul de apa il punem intr-un vas. Restul de faina ce ramane in oala il frecam cu ajutorul unui sucitor sau lingura de lemn adaugand putin cate putin din zeama stoarsa pana obtinem o mamaliga mai vartoasa. Vasul in care am frecat mamaliga o punem inapoi pe foc pana incepe sa „pufaie ” , in acest moment luam vasul si rasturnam continutul pe un platou.
Alte pregatiri:
Cele 3 linguri de untura se pun la incins si adaugam la el jumarile. Le prajim pret de cateva minute in untura incinsa si tragem cratita deoparte. Casul se da pe razatoarea mare.
Ansamblare:
Intr-un vas termorezistent punem 2 linguri de untura si cateva bucatele de jumari prajite peste care punem un strat de mamaliga fierbinte. Continuam stratificarea punand din nou 1-2 linguri untura si jumari , peste punem acum si un strat de cas razuit si presaram cu sare. Din nou punem mamaliga, si continuam astfel straturile pana terminam ingredientele. Ultimul strat va fi de mamaliga peste care putem pune si cas razuit si daca doriti smantana. Acoperim vasul cu un capac si lasam sa stea cateva minute.
Se portioneaza in farfurii si se poate servi cu un surplus de smantana daca doriti .
Pofta Buna !
Comentarii recente
dia_diana58
25/02/2012 at 11:33Grozav , dar cam multa untura si jumari , ptr gustul meu (chiar mi-ar placea sa ma mai pot infrupta cu-asa ceva , ca odata …).
Duminica frumoasa , dragele mele !
ediana
25/02/2012 at 14:38mama ce buna e yammmmiiii
Beth
25/02/2012 at 14:44Ce petit plat a l’aire bien consistent!
Bisous
Adela Zilahi
25/02/2012 at 18:09Buna mamaliga cu jumeri! Bunicii mei faceau si serveam cald, apoi turnam smantana rece! Yumy!!! Salivez!! un weekend minunat!
ioana
07/02/2013 at 20:28Am facut eu azi reteta asta si mi-a iesit foarte bine. Peste jumari am mai pus si boia iute pentru ca iubesc acest condiment si-l adaug aproape in orice. Chiar imi era dor de o mancare traditionala romaneasca. 🙂