Trebuie sa recunosc ca aceasta musaca greceasca cu vinete este una din cele mai bune retete de musaca ce am pregatit si gustat de-a lungul timpului.
Nu am facut pana acum musaca cu vinete fiindca nu ma incanta ideea de a praji in ulei feliile de vanata asa cum e in reteta originala.
Provocarea venita de la Sun Food de a face o reteta greceasca a fost imboldul de a pregati musacaua greceasca cu vinete. Am hotarat sa o pregatesc intr-un mod cat mai sanatos posibil, asa ca am copt feliile de vanata in cuptor unse doar cu putin ulei de masline si astfel am rezolvat problema.
Din ce am citit, in sosul bechamel se pune branza topita Kefalotiri, eu nu am avut asa ca am inlocuit-o cu parmezan ras.
Musacaua este delicioasa si relativ se face usor. Sosurile de carne si bechamel pot fi pregatite chiar si cu o zi inainte, astfel nu va mai trebui sa stati mult in bucatarie.
Din cantitatile date am obtinut cam 4 portii generoase. Fiindca nu mi-a incaput toata compozitia in tigaia de fonta, ce mi-a ramas am pus-o intr-o forma de ceramica, de o portie !!
Musaca greceasca cu vinete- Ingrediente
Vinete
2-3 vinete taiate felii
ulei de masline
sare
Sos de carne
450 g carne de vita, tocata
o ceapa
2 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
o conserva rosii intregi, Sun Food
o lingura pasta de tomate
1 lingura zahar
1/2 lingurita de scortisoara macinata
200 ml supa de vita
2 lingurite oregano uscat
sare dupa gust
piper
Sos Bechamel
50 g unt
50 g faina
500 ml lapte
100 g parmezan ras
un galbenus de ou
sare
piper
nucsoara
Topping
70 g pesmet Panko
50 g parmezan ras
Musaca greceasca cu vinete- Mod de preparare
Sos Bechamel
Topim untul intr-o tigaie, la foc mediu.
Adaugam faina si amestecam cu o spatula pana la incorporare.
Punem laptele rece putin cate putin, amestecand continuu cu telul pana ce compozitia capata consistenta.
O retragem de pe foc, adaugam parmezanul ras si omogenizam.
Lasam compozitia sa se racoreasca 5 minute apoi adaugam galbenusul de ou, omogenizam apoi condimentam cu sare, piper si nucsoara.
Sos de carne pentru musaca
Incalzim uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu, adaugam ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit si calim 2-3 min.
Adaugam carnea tocata si amestecam cu o lingura de lemn pentru a desface bucatelele de carne.
Adaugam rosiile din conserva, pasta de tomate, supa, zaharul si condimentam cu scortisoara, oregano, piper si sare.
Acoprim tigaia cu un capac si lasam sa fiarba 15 min.
Cand e gata dam deoparte si adauga in sos 3-4 linguri de sos bechamel.
Vinetele
Vinetele taiate felii de 2 cm le presaram cu sare si le lasam sa isi lase zeama. Stergem fiecare felie cu prosoape de hartie, le stropim cu ulei de masline si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Le introducem in cuptor pentru 10-15 min la 180 grade C.
Cum asamblam musacaua greceasca de vinete!
O tigaie de fonta sau o forma de graten o ungem cu putin ulei de masline. Asezam feliile de vanata usor suprapuse pana acoperim toata suprafata cratitei/formei.
Punem sosul de carne, acoperim cu un nou strat de vinete, turnam deasupra sosul bechamel apoi presaram pe toata suprafata parmezanul ras amestecat cu pesmet Panko.
Introducem forma in cuptorul incins la 200 grade C pentru 30-40 min pana ce rumeneste usor deasupra.
O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca putin …apoi o consumam cu mare pofta!!
Pofta Buna!!