In cateva zile, mai exact pe 23 aprilie, cei ce poarta numele Gheorghe isi sarbatoresc ziua onomastica asa ca pentru aceasta zi va recomand o reteta extrem de usor de pregatit. Porc in sos caramel – o combinatie de sos caramel cu fasii din carne de porc si garnitura de orez basmati.
Am ales special aceasta reteta fiindca langa ea merge perfect un pahar cu vin din Crama Oprisor. Un vin din colectia CUPOLA SANCTIS – Sfantul Gheorghe -un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot cu note indraznete de condimente, prune uscate, ciocolata si fructe de padure.
Sfântul Gheorghe este protectorul militarilor.
Îl ştim din icoane ca Omorâtor al Balaurului. Povestea spune că a salvat oraşul Selena din Libia de un monstru care asuprea ţinutul. Balaurul pretindea mereu oi de la localnici, iar când oile s-au terminat, a luat-o pe fiica stăpânului cetăţii. Gheorghe a străpuns Balaurul cu suliţa şi a dus fata înapoi tatălui. Mai-marele cetăţii i-a oferit salvatorului fiica de soţie şi jumătate de avere, însă Gheorghe a refuzat, motivând că are multe de făcut întru apărarea Bisericii şi a credincioşilor săi.
Este serbat în 23 aprilie.
Sfântul Gheorghe este un cupaj de Cabernet Sauvignon și Merlot, care dezvoltă îndrăzneț note de condimente, prune uscate, ciocolată și accente fructe de pădure, condiment, vanilie și unt. Dens și catifelat, cu taninuri plăcute și elegante, vinul are o structură prietenoasă dar și o profunzime ce te adâncește până la senzația de condiment și lemn. Structura lui indică faptul că vinul are un bun potențial de evoluție și de învechire.
Va las inca doua retete pe care eu le-am asociat cu acest vin CUPOLA SANCTIS – Sfantul Gheorghe (click pe poze pentru retete)
Porc in sos caramel- Ingrediente
- 350 g ceafa de porc sau piept de porc
- 4 lg zahar
- 2 lg sos de soia
- 2 lg sos de peste
- 2 lg ulei
- 1 catel de usturoi
- 1 lgt ghimbir ras
- 100 ml apa
- Garnitura de orez
- 1 ceasca orez basmati
- 2 cesti cu apa colocotita
- sare
- lg- lingura
- lgt- lingurita
Cum se prepara orezul basmati
Orezul se pune intr-o cratita, se adauga apa clocotita, sarea, se acopera cu un capac si se fierbe la foc mare 7-8 min pana ce apa este absorbita si se formeaza mici gaurele. Se lasa sa se odihneasca 2-3 min apoi se afaneaza cu o furculita.
Cum se prepara carnea in sos caramel
Intr-un wok incins se pune zaharul si uleiul si se lasa sa se caramelizeze pana ce capata o culoare aurie.
Se adauga usturoiul pisat, ghimbirul, carnea si sosurile de peste si soia. Se amesteca usor apoi se adauga apa si se lasa la fiert pana ce sosul capata consistenta.
Se pune in farfurie alaturi de orez basmati si se presara deasupra cu ceapa verde si susan.
Se mananca cu mare pofta si nu uitati vinul, merge perfect langa acest preparat !!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!