Este deja stiut ca pentru sarbatorile de Craciun gospodinele se intrec in a pregati cat mai multe bunatati din carne de porc asa cu cere traditia.
Daca ai norocul si posibilitatea sa cumperi un porc si sa il pregatesti asa cum faceau bunicii si parintii nostri atunci cu siguranta nu vor lipsi toba de casa reteta traditionala si toate celelalte retete traditionale din carne de porc.
Dar chiar si daca nu ai la dispozitie un porc intreg tot iti poti pregati toate aceste bunatati daca le achizitionezi dintr-un magazin de specialitate.
Eu tocmai ce am facut aceasta toba de casa cu ingrediente luate din magazinul firmei Ana si Cornel, despre care v-am mai vorbit si in retetele anterioare.
In aceasta perioada, acolo gasesti cam tot ce ai nevoie pentru a pregati bunatatile acasa dar si gata preparate numai bune de savurat!!
Asa cum va spuneam si la reteta de sarmale traditionale , Ana si Cornel v-a pregatit premii frumoase si utile, toate detaliile le gasiti aici- Premii care aduc bucurie în bucătărie de sărbători!!
Toba de casa- Ingrediente
- pentru 1 buc toba de casa
INGREDIENTE - 700 g soric porc-copt
- 3 buc urechi de porc
- 300 g piept de porc
- 3 buc rinichi porc
- 2 buc picioare porc ( adidasi 🙂 )
- 2 buc limba porc
- 400 g spata de porc
- 500 g ficat de porc
CONDIMENTE - boabe de piper
- piper macinat
- foi de dafin
- 2 capatani de usturoi
- sare dupa gust
- Optional: enibahar si coriandru
Membrana pentru toba poate fi : - stomac de porc
- cecum de porc
- mate crete
Toba de casa reteta traditionala- Mod de preparare
Cum pregatim componentele pentru toba de casa
Picioarele si urechile de porc se parlesc pentru a indeparta resturile de par, se curata bine si se spala in apa rece.
Limbile se oparesc cam 20 min si se curata bine de membrana.
Rinichii se taie taie in doua se curata bine, se spala si se pun in apa rece cu putin otet pentru a indeparta mirosul de urina.
Membrana se clateste cu apa calduta pentru a indeparta sarea de pe ea si se pune in apa rece cu otet si o crenguta de cimbru uscat.
Intr-o oala incapatoare(eu am folosit una de tuci) se pun toate componentele pentru toba, se adauga apa rece, sare, boabele de piper si foile de dafin si o capatana de usturoi curatata.
Se lasa la fiert la foc potrivit pana ce toata carnea este bine patrunsa.
Fiindca soricul, ficatul si rinichii fierb mult mai repede le-am scos primii si le-am taiat cat au fost calzi.
Carnea gata fiarta se scoate din zeama, se lasa sa se racoreasca putin si se taie in bucati potrivite.
Se dezoseaza cu mare atentie si picioarele, soricul de pe ele este tare gustos!
Zeama ramasa se strecoara printr-o sita si se indeparteaza grasimea de la suprafata ei.
Usturoiul ramas se piseaza si se amesteca cu 250 ml de zeama calda.
Zeama rezultata se strecoara si se pune peste carne, se adauga piper macinat si sare daca mai este nevoie. Se amesteca bine si se umple membrana cam pe trei sferturi.
Se coasa orificul, se inteapa in mai multe locuri cu un ac si se pune cu grija in zeama calda.
Cum se fierbe toba de casa
Se fierbe la foc mic cam 30 min, rotind-o mereu pentru a nu se prinde de oala. Se scoate cu grija intr-o tava si i se pune deasupra un fund de lemn peste care se aseaza o greutate ca sa se prezeze.
Se lasa peste noapte la loc racoros sau in frigider. Dupa ce a stat la rece se poate consuma dar poate fi pusa si la afumat daca se doreste.
Se portioneaza si se mananca cu mare pofta!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!