In urmatoarele randuri va prezentam reteta Tocanita clasica de vita. Daca se pregateste doar cu apa atunci avem Tocanita de vita, daca pe langa apa strecuram si putin vin rosu deja treaba se schimba si avem o delicioasa Tocanita de vita cu vin. Va recomandam sa rasfoiti si reteta Tocanita de porc cu vin si galuste Knedla si alte retete dand clic pe imaginile de mai jos.
Pur si simplu nu m-am abtinut sa nu pun in cosul de cumparaturi de la Selgros si 1 kg de carne de vita. De cum am zarit-o in vitrina, mintea mea a zburat la ce voi gati in ziua aceea, adica delicioasa Tocanita clasica de vita, langa care urma sa pun garnitura de cartofi natur si o simpla, dar delicioasa Salata de Castraveti cu Ceapa, asa cum o pregatea bunica mea.
Dar hai sa nu ne intindem mult la povesti si sa trecem la reteta in sine si sa vedem de ce ingrediente mai avem nevoie pentru a o pregati.
Tocanita clasica de vita – Ingrediente
1 kg carne de vita ( piept, costite sau pulpa)
5 rosii de marime medie decojite
3 bucati ceapa de marime medie
2 bucati ardei gras
5-6 catei de usturoi
2 linguri pasta de gulyas sau 2 linguri boia de ardei dulce
2 linguri untura de porc ( sau ulei)
sare,piper si 1 lingurita seminte de chimen
Tocanita clasica de vita – Preparare
Ceapa se taie marunt la fel si ardeii grasi. Rosiile se creasteaza si se oparesc in apa fierbinte dupa care se scot in apa rece si se decojesc. Se taie felii si se pun deoparte. Usturoiul se curata si se taie felii. Carnea se portioneaza in bucati potrivite.
Se incinge intr-o cratita untura si calim pe ea ceapa si ardeii taiati marunt. Punem peste carnea taiata bucati si continuam calirea pana devine alba pe toate partile.
Se condimenteaza cu sare si piper macinat si amestecam. Adaugam pasta de gulyas( sau boiaua) se amesteca si se adauga rosiile decojite si taiate felii.
Tot acum punem usturoiul si lingurita de chimen dupa care se amesteca si acopera cratita cu un capac si lasam sa fiarba circa 5 minute pana lasa putina zeama.
Toate acestea fiind facute pana acum, nu ne ramane altceva de facut decat sa adaugam 100-200 ml apa sa amestecam si sa lasam sa fiarba la foc mic 3-4 ore pana carnea se patrunde usor cu furculita.
Deci Tocanita clasica de vita, se fierbe timp de 3-4 ore la foc mic acoperit cu capac si tot la 10-15 minute verificam daca mai este apa. Daca apa scade se adauga din nou circa 100-200 ml pana carnea este fiarta si se amesteca mereu sa nu se prinda de cratita.
Obtinem un sos delicios cu o carne moale ce ti se topeste in gura. Se poate servi cu cartofi natur, cu galuscute de faina, cu galuste knedla sau cu paine proaspata de casa.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!