Tocanita de Burta cu Ciolan este mancarea preferata de intreaga mea familie.
Reteta Tocanita de Burta cu Ciolan. Mancare cu burta. Mancare cu ciolan. Preparate cu burta si ciolan de porc. Cum se prepara la ceaun Tocanita de Burta cu Ciolan.Cea mai buna Tocanita de Burta cu Ciolan.
Cel mai bine iese facuta la ceaun, la foc cu lemne. Este un adevarat festin pentru iubitorii de bogracs. Cand vremea buna ne permite sa iesim in curte nu ezitam sa o pregatim la ceaun si atunci avem motiv de intalnire cu prietenii, rudele in jurul focului, la un pahar cu vorbe.
Mai jos va prezint reteta invatata de la o matusa din Ungaria, care dupa mine este o bucatareasa desavarsita. Multe retete am invatat si de la ea, mai ales cele cu prepararea tocanitei de burta. Iesind de la servici si ratacindu-ma prin cartierul Nufarul cu ceva treaba, mi-a iesit in cale Selgros. Nu am fost pe acolo de ceva timp si am zis ca am timp si intru sa dau un tur de onoare.
Plimbandu-ma pe acolo mi-am amintit ca fiica cea mare m-a rugat mai zilele trecute sa pregatesc
Tocanita de Burta. Daca tot am fost la fata locului mi-am facut si cumparaturile, ca vorba aia, am prins doi iepuri dintr-o lovitura. Am pus in cos cele trebuincioase pentru tocanita, burta, legume, pasta de Gulyas, Pasta de ardei iute-Eros Pista(care sincer doar aici la Selgros am vazut la noi pe piata), ciolan de porc.
Am umplut cosul si ma indrept spre casa. Pun pe banda produsele si imi vine randul …. Mi se cere cardul! Incep sa ma cotrobai prin portofel, nimic! Iar rascolesc toate buzunarasele, nimic! Ce sa fac ? Imi cer scuze de la doamna de la casa, pun produsele inapoi in cos si le las deoparte.
Merg la receptie si doua domnisoare foarte dragute ma intampina cu zambetul pe buze. Le explic eu care e situatia si ele foarte amabile in cateva minute imi elibereaza un card nou. Intre timp vad un anunt ca pot sa incarc cardul pe telefon. S-a aprins luminita imediat la mine! Incep sa pun intrebari despre modalitatea de a incarca cardul pe telefon. Tot ce trebuie sa faci e sa iti descarci pe telefon Aplicatia Selgros Romania.
Ai mai multe facilitati folosind aceasta aplicatie, dar ce ma incanta pe mine cel mai mult este ca pot sa pastrez si sa accesez cardul de membru al clubului Selgros, direct din telefon !!!! Deci, pentru uitucii ca mine iata ce avantaj enorm avem cu aceasta aplicatie !!!! Iti uiti cardul acasa? Nici o problema! Ai telefonul, pe care sunt sigura ca nu il uiti, zici ca are super glue pe el, cam greu te poti dezlipi de telefon in ziua de azi!
Asa, mi-am facut cardul si am intrat din nou in magazin sa merg sa achit produsele. Ei data aceasta am fost in regula. Am platit si am iesit. Am fost placut surprinsa de rapiditatea cu care s-a rezolvat mica mea problema si am plecat multumita cu produsele mult ravnite.
Acum, nu ne ramane decat sa ne apucam de preparat Tocanita de Burta cu Ciolan! Promit ca nu va tin mult de vorba si trec direct la subiect, adica la reteta !
Ingrediente pentru Tocanita de Burta cu Ciolan
2 pungi burta de vita prefiarta fideluta (2 kg)
6 bucati ceapa rosie
2 foi dafin
1 lingurita piper negru
1 lamaie
½ lingurita piper negru macinat
1 ciolan dezosat circa 1-1.2 kg
250 g slaninuta afumata
1 lingurita Pasta de Ardei Eros Pista
2 rosii mari
2 ardei grasi
11 catei usturoi
1 lingurita maghiran
2 linguri pasta Gulyas dulce (sau 2 linguri boia dulce)
sare dupa gust
vin rosu optional circa 150 ml
Preparare Tocanita de Burta cu Ciolan
Cu toate ca burta este prefiarta, prefer sa o dau in cateva clocote dupa cum am invatat de la matusa mea din Ungaria. Burta se pune in apa rece impreuna ceapa curatata si taiata in doua, cu 5 catei de usturoi, foile de dafin, piperul boabe, lamaia taiata pe jumatate si 1 lingura mare de sare grunjoasa. Fierbem circa 15 minute.
Strecuram si o lasam la scurs. Trecem sa pregatim restul de ingrediente necesare preparatului.
Dezosam ciolanul si il taiem cubulete (osul nu il aruncati pastratil pentru urmatoarea tura de ciorba de burta), de 2,5 cm. Slanina afumata se taie felii. Ceapa ramasa se taie cat mai marunt.
Slanina se pune la prajit si in untura lasata calim ceapa taiata. Adaugam bucatile de ciolan si condimentam cu sare. Le prajim timp de 4-5 minute.
Adaugam pasta de Gulyas (sau boia de ardei dulce), pasta de Ardei Iute, ardeii taiati marunt si rosiile decojite si taiate cubulete. Inainte oparim rosiile in apa fierbinte, le punem in apa rece, le curatam si apoi le taiem.
Se condimenteaza cu maghiran, piper macinat, usturoi taiat marunt si 400 ml apa . Se acopera cu capacul cratita si lasam la fiert aproximativ 90 de minute. Se amesteca din timp in timp si adaugam cate putina apa daca este nevoie si pentru a avea sos mai abundent.
Se pune burta cu 15 de minute inainte ca ciolanul sa fie complet fiert. Adaugati si putina apa sa fiarba impreuna si sa se formeze sos suficient si dupa ce au fiert impreuna. Se potriveste de gust cu sare, Eros Pista, piper macinat. Inainte de a opri focul adaugam vinul rosu (folosirea lui este optionala). Lasam sa mai dea cateva clocote impreuna.
Garnitura perfecta pentru aceasta Tocanita de Burta cu Ciolan sunt cartofii natur, presarati cu patrunjel verde.
Pofta Buna !
Aceasta reteta este dedicata pentru Selgros Cash&Carry – Club pentru profesionisti si pasionati de bunataturi !
Comentarii recente
Panacris
29/04/2023 at 19:34Interesanta! De probat! 🙂 Multumim! :-*