Tocanita de vita cu paste, sau macaroane cu tocanita, o pregatea mama mereu fie cu carne de vitel, porc sau pui si mereu era prea putin la cat de buna o facea. Folosea vin rosu cand o pregatea asa ca si eu respect reteta ei si folosesc vinul rosu, un vin de exceptie, Maiastru Cabernet Sauvignon Sec de la Crama Oprisor.
E un vin atât de expresiv şi de texturat, încât aproape că se mănâncă, nu se bea. Cu rotunjimea-i caracteristică de vin bărbătesc, solid, se dezvăluie rapid ca un adult jucăuş, cu nuanţe ce amintesc de copilărie – coacăze, ciocolată neagră, cacao şi… vişinele furate din vecini, mai zemoase şi mai gustoase decât cele din piaţă sau din propria livadă. O urmă de mineralitate îi sporeşte profunzimea şi, alături de taninii bine integraţi, îl transformă într-un vin prietenos şi deschis.
Acest vin este perfect si alaturi de aceste preparate prezentate in imaginile de mai jos.
Tocanita de vita cu paste – Ingrediente
500 g carne vita
2 bucati ceapa taiata marunt
2 ardei grasi taiat cubulete
3 catei usturoi taiat marunt
3-4 rosii decojite taiate cubulete
2 morcovi de marime medie taiat rondele
1 morcov razuit pe razatoarea mica
100 ml vin rosu
1 lingurita chimen macinat
1 lingurita boia dulce
1 foaie de dafin
1 lingura untura sau 50 ml ulei
paste 200 g (ce paste va plac)
apa sau supa de vita, sau de legume
Tocanita de vita cu paste – Preparare
Intr-un vas mai mare punem untura la incins si calim ceapa cu ardeii pana acestia se vor inmuia putin.
Adaugam morcovii taiati rondele si carnea de vita si continuam calirea pana bucatile de carne se albesc pe toate partile.
Adaugam rosiile, morcovul razuit, usturoiul taiat marunt si frunza de dafin, lingurita de chimen, boiaua, sare si piper macinat si amestecam. Adaugam vinul rosu si turnam circa 500 ml apa ( sau supa daca avem) si lasam tocanita sa fiarba cu capac la foc mic aproximativ 40 minute.
Verificam carnea daca e fiarta, daca nu mai adaugam apa si lasam sa fiarba in continuare pana carnea devine frageda. Cand carnea de vita este fiarta lasam sa scada sosul, sa fie mai gros, oprim focul.
Separat fierbem in apa cu sare pastele conform instructiunilor de pe pachet. Le strecuram, le lasam la scurs si le adaugam in vasul cu tocanita. Amestecam tocanita cu pastele si le punem in farfurii. Se presara cu patrunjel verde taiat marunt.
Mama cand pregatea tocanita mai multa nu amesteca pastele, ma rog, (macaroane) cu tocanita ci punea in farfurii pastele si peste ele punea tocanita din abundenta. La tocanita ce ramanea a doua zi fierbea ori o mamaliguta, ori galuscute cu faina, ori facea un pireu de cartofi.
Nota. Aceasta Tocanita de vita cu paste, macaroane cu tocanita, se poate pregati si in cuptor punand de la inceput o cantitate mai mare de apa sau supa, dar necesita un timp mai indelungat de preparare, dar este mult mai gustoasa….
Se poate prepara si la un multicooker cu presiune ( eu asa am pregatit-o), scurtand timpul de preparare foarte mult, undeva la maxim 40 minute.
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram .
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!