Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Castraveti dulce-acrisori picanti

Castraveti dulce-acrisori picanti

De cativa ani pun acesti Castraveti dulce-acrisori picanti dupa reteta scrisa mai jos. Stiti cum sunt copiii! Sunt pofticiosi! In una din vacante copilul a venit de la facultate cu reteta si mi-a spus sa ii fac si ei la fel, dar sa fie putin mai dulci, sa fie si picanti daca se poate. Asa ca am adaptat reteta dupa gustul nostru. Au ajuns sa fie preferatii nostri si in fiecare an pun vreo 40-43 de borcane ca sa am pentru toata iarna.

Castraveti dulce-acrisori picanti – Ingrediente

castraveti cornison
1 l otet
3 l apa
1 kg zahar
5 linguri mari sare grunjoasa( sare la vrac neiodata)
morcovi taiati rondele,
ceapa taiata solzisori
marar uscat
boabe de mustar
felii de ardei iute
aceste cantitati date ajung pentru aproximativ 5 kg de castraveti

Castraveti dulce-acrisori picanti

Castraveti dulce-acrisori picanti – Preparare

Castravetii ii pun intr-un vas mare cu apa rece si se spala. Apoi cu un burete ii spalam bine sub jet de apa si ii punem in alt vas.

Morcovii si ceapa se curata si se spala. Morcovii se taie rondele, ceapa se taie solzisori. Spalam mararul si il lasam la scurs.

Pregatim borcane de 800 g. Le spalam si le punem la sterilizat impreuna cu capacele in cuptor la 160 grade timp de 15 minute.

Castraveti dulce-acrisori picanti

In fiecare borcan punem marar, rondele de morcov, ceapa taiata, cateva felii de ardei iute si asezam castravetii in borcane. In fiecare borcan astfel umplut punem cate 1 lingura boabe de mustar.

Trecem la pregatirea solutiei pentru murare. Intr-un vas mai incapator punem 1 l de otet de 9%, 3 l de apa, 5 linguri mari sare si 1 kg de zahar. Amestecam pana zaharul si sarea se topeste. Solutia astfel pregatita se toarna in fiecare borcan in asa fel incat sa acopere castravetii, Se pun capacele si se inchid bine.

Castraveti cornison dulce acrisori….

Borcanele se pun in cuptor si se seteaza temperatura de 160 grade si se lasa la sterilizat timp de 30 minute( din momentul in care pornim cuptorul). Se pot lasa in cuptor sa raceasca, dar eu prefer sa le scot si sa le pun la dunst uscat intre paturi unde le las la racit timp de 24 de ore dupa care le pun pe raftul din camara.

Castraveti dulce-acrisori picanti

Se pot pune la sterilizat si in baie de apa unde le lasam la sterilizat timp de 15 -20 minute dupa care se lasa in acel vas la racit in apa, sau se pot pune intre paturi la dunst uscat. Eu prefer metoda cu cuptorul, pentru mine este mul mai usor.

Pentru 43 de borcane de 800 g, am preparat 2 portii si jumatate de solutie, 2,5 l otet, 7,5 l apa, 2,5 kg zahar, 13 linguri sare cam 1,5 kg morcovi si 2 kg ceapa, 7-8 ardei iuti. Cantitatea de castraveti pe care am avut-o a fost de 15 kg.

Reteta initiala de la care am pornit era

1 l otet
3 l apa
10 linguri zahar
4 linguri mari sare grunjoasa( sare la vrac neiodata)
morcovi taiati rondele,
ceapa taiata solzisori
marar uscat
boabe de mustar
felii de ardei iute
aceste cantitati date ajung pentru aproximativ 5 kg de castraveti

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram . 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram