Castravetii conservati la rece sunt mult mai usor de pus pentru iarna si sunt mai crocanti decat cei pe care ii conservam prin metoda de oparire. Va recomand sa rasfoiti si alte retete din sectiunea cu Conserve si Muraturi.
Ingrediente Castraveti conservati la rece :
Castraveti cornison,
Crengute de marar si cimbru uscat,
piper boabe, seminte mustar,
hrean,
ardei iute (facultativ),
6 cani de apa rece (cana sa fie de 300 ml ),
2 cani otet,
20 linguri mari zahar,
6 linguri mari sare la vrac (grunjoasa,fara iod),
1 lingura mare salicil sau praf conservant,(cantitatile date ajung pentru 4-5 borcane de 800ml )
Preparare Castraveti conservati la rece :
Spalam castravetii ,curatam hreanul si il taiem bastonase . Limpezim in apa rece mararul si cimbrul uscat . Asezampe fundul borcanelor crengute de marar si cimbru si apoi asezam frumos si castravetii spalati. Punem peste castravetii deja asezati in borcane semintele de mustar, piper boabe si printre ei punem si 3 bastonase de hrean si cine doreste ca castraveciorii murati sa fie mai picant poate sa adauge la 1 borcan si cate un ardei iute.
Castravetii fiind asezati in borcane ne apucam sa pregatim solutia de murat. Intr-un vas punem cele 6 cani de apa rece si 2 cani de otet, 20 linguri zahar , 6 linguri sare la vrac si 1 lingura mare salicil ( sau praf conservant ) . Amestecam pana sarea , zaharul si salicilul se dizolva dupa care turnam peste castravetii din borcane. Capsam borcanele si le asezam frumos in camara.Vom observa ca in decurs de 2 ore castravetii incep sa isi schimbe culoarea .Circa in 2 saptamani sunt deja perfecti murati pentru a fi consumati .
Aceasta cantitate de solutie preparata ajunge pentru aproximativ 4-5 borcane de 800 ml. In functia de numarul borcanelor atatea portii de solutie preparati. Daca va plac castravetii mai acrii folositi : 5 cani apa, 3 cani otet restul ingredientelor raman neschimbate .
PS. Pentru 67 de borcane de 800 ml am folosit 48 cani de apa,16 cani otet, 160 linguri zahar, 48 linguri sare si 8 linguri salicil (praf conservant ).
Comentarii recente
foxy
23/09/2009 at 14:55Buna, sunt fff incantata de retetele voastre si mereu le copiez insa de ceva vreme imi spune ca este interzis copiatul(((((. De ce?
Leila
23/09/2009 at 22:33Buna Foxy :). E o masura de precautie pentru proteja pozele . Imi cer scuze pentru acest inconvenient.
foxy
27/09/2009 at 11:27DA, STIU, DAR FARA POZE NU MAI ESTE ACELASI LUCRU(: SPER SA NU SE INTAMPLE LA FEL SI PE CELELALTE BLOG URI CA AS FI NENOROCITA. COPIEZ RETETELE PENTRU MINE SI ESTE O INCANTARE CAND VAD POZELE MARITE, IMI VINE SI POFTA DE A LE PUNE IN APLICARE:). ORI CAT AR FI EA RETETA DE ATRAGATOARE FARA POZE……((((:
Leila
28/09/2009 at 21:57Din pacate nu toata lumea copiaza retetele pentru uzul personal . Sunt si din aceia care se folosesc de imaginile noastre ca si cum ar fi al lor . 🙁
claudia
20/10/2011 at 12:46CATE KG DE CASTRAVETI TREBUIESC LA RETETA ASTA?
Leila
20/10/2011 at 13:20Claudia , nu este o cantitate anume de castraveti .Solutia o poti prepara in functie de cate borcane ai puse . Chiar la capatul retetei am specificat cata solutie am preparat petru 67 de borcane ( aici am avut in jur la 40 kg castraveti ) . O zi superba sa ai !
claudia
20/10/2011 at 14:04MS
Mirela
15/09/2012 at 17:18Waaaw 67 de borcane ,asta de pregatire pentru iarna.Sigur sunt deliciosi,reteta asta nu o stiam decat pentru gogosari si aceia ies grozavi deci….trebuie sa incercam si cu castravetii.
nutzy
06/10/2012 at 09:296 linguri sare?? nu ies prea sarati?
Viorica
01/11/2013 at 12:10Buna ziua, eu ii pun cu solutia apa otet fiarta si nu mai trb nici salicilat nici sterilizare. Pe langa toate ingredientele enumerate eu pun si usturoi mai mult sau mai putin in f. de gusturi. Ii tine tari si au o aroma ff buna.
Anca Deea
15/08/2016 at 20:19cam 8 kg de castraveti ar fi la cantitatile prezentate, nu?