Cum se fierbe si cum se conserva porumbul in lapte
Da, toata lumea a fiert porumb „in lapte” macar odata in viata. O sa spuneti ce mare scofala e si la fiertul de porumb. Nimic deosebit, doar ca fiecare din noi are stilul propriu de a fierbe si conserva, sau nu toata lumea conserva porumbul in lapte pentru zilele de iarna.
Cum se fierbe si cum se conserva porumbul in lapte
De ce tinem cont cand cumparam porumb ?
1.Alegem porumbul cu boabele mai moi, in momentul in care presezi (intepi) boabele cu unghia trebuie sa tasneasca un lichid laptos
2.Frunzele in care sunt invelite stiuletii sa nu fie uscate la capete
3.Porumbul cumparat se fierbe in aceeasi zi, nu il lasam sa se invecheasca
4.Cand cumparam porumb verificam ca pe stiuleti boabele de porumb sa fie uniform distribuite si sa nu lipseasca din boabe
Dupa ce am indepartat frunzele si matasea de pe stiuleti taiem putin din capatul mai gros al stiuletului imediat sub primul rand de boabe si daca e necesar din varf in cazul in care nu sunt boabe pe cocean. Primul rand de frunze se arunca restul il pastram.
Intr-o oala punem un rand de frunze peste care asezam un rand de porumb, frunze, porumb, si continuam alternarea pana la epuizarea porumbului ultimul rand fiind unul de frunze. De regula eu pun peste ultimul rand o farfurie care sa preseze porumbul si torn atata apa rece cat sa treaca cu doua degete peste farfurie.
Pun oala pe foc, o acopar cu un capac si las sa dea in clocot dupa care indepartez capacul si las fiarba mai departe inca circa 15-20 minute.
Se scoate porumbul din apa in care a fiert (doar cat servim, restul se lasa sa stea in apa in care a fiert) si se presara cu sare sau cu bucatele de unt si sare. Totul depinde de imaginatia si gusturile fiecaruia.
Conservare porumb in lapte:
Acum urmeaza faza cu conservatul. Avem doua metode una de a conserva porumbul in borcane, si a doua de a-l conserva in congelator (nu se tine mai mult de 6 luni la congelator! ). Eu o folosesc de ceva timp a doua metoda, este mai rapida, nu ocup o gramada de borcane si in plus are un gust mai apropiat de cel proaspat fiert.
Haideti sa incepem cu metoda Conservarii in borcane.
Cum se fierbe si cum se conserva porumbul in lapte
1. Conservarea porumbului in borcane :
Stiuletii de porumb se vor fierbe in doua reprize doua zile consecutiv. Fierbem stiuletii de porumb timp de 30 minute in prima zi, iar doua zi se fierb 20 de minute. Lasam sa raceasca in apa in care au fiert si ii punem in borcane de 800 g sau borcane mai mari (eu ii rupeam in 2-3 bucati cand ii puneam in borcane mai mici, dar pe urma am trecut la borcane de 2-3 l si ii puneam intregi, cautam evident sa cumpar stiuleti mai mici… ).
La borcanele mici puneam cate 1 tableta de aspirina, iar la cele mari 2-3 tablete de aspirina. Asezam deci porumbul in borcane, aspirina zdrobita si apa in care a fiert porumbul. Inchidem borcanele cu capace si le punem la sterilizat in baie de apa timp de 30 minute de la primul clocot, se lasa borcanele apoi sa raceasca in vas dupa care se vor aseza frumos in camara pe raft.
2. Conservarea porumbului in congelator :
Pentru aceasta metoda fierbem porumbul timp de 5-10 minute de la primul clocot. Lasam sa raceasca in apa in care au fiert. Punem cate 1 stiulete de porumb intr-o punga. Astfel pregatiti punem porumbul la congelator. Stiuletii congelati ii vom pune in apa clocotinda si ii vom fierbe timp de 15 minute de cand da apa din nou in clocot.
Ce v-am spus, clar aceasta metoda de conservare este mult mai simpla si rapida. De acord ? Deci, Cum se fierbe si cum se conserva porumbul in lapte? Speram ca am raspuns suficient de bine ca sa fiti lamuriti.
Comentarii recente
Marvomil
09/07/2015 at 12:24Interesant, mulțumesc în numele mâncăcioșilor mei! 😀