Dulceata de Caise Macinata- Sargabaracklekvar
INGREDIENTE:
11 kg caise coapte,
3 kg zahar,
2 linguri salicil (praf conservant),
3-4 plicuri zahar vanilat (facultativ),
zeama de la o lamaie (facultativ ),
PREPARARE:
Caisele le spalam bine in apa rece. Le scoatem samburii si ii macinam cu robotul de bucatarie sau masina de tocat carne. De preferat ar fi sa folositi caisele foarte bine coapte. Caisele macinate le punem in cratita pe foc mic si amestecam mereu. Le lasam sa fiarba pana scade cantitatea de caise macinata cel putin doua degete.
In acest moment adaugam cele 3 kg zahar (de obicei la fiecare kilogram de fruct adaug 300 gr zahar) si lasam sa fiarba dulceata inca aproximativ 5 minute. Adaugam cele 2 linguri salicil (sau praf conservant, la 5 kg fruct adaug 1 lingura de conservant), amestecam pana se dizolva, apoi asezam dulceata in borcanele. Punem capacele la borcanele, le intoarcem cu gura in jos si le lasam asa pana la racire, dupa care le asezam in camara pe raft. (am fost intrebata de ce intoarcem borcanele cu gura in jos dupa ce punem dulceata ? Intorcand borcanele cu gura in jos , dulceata fierbinte ajunge pe capac si astfel se formeaza un vid care etanseaza capcele mai bine ) .
Obsv. :
Daca macinam caisele dulceata va fi un pic mai inchisa la culoare decat cea facuta din caise intregi si pentru aceasta va recomand dupa ce puneti zaharul sa adaugati si zeama de la o lamaie pentru a mai deschide un pic culoarea . Facultativ se poate adauga si cateva pliculete de zahar vanilat in momentul in care adaugam zaharul.
Pofta Buna! ! !