Am tot auzit de Dulceata de catina cat este de buna si cum mi-am facut o rezerva cat de cat de catina anul acesta am hotarat sa pregatesc si eu pe langa Catina cu miere si Nectarul de catina cateva borcanele sa vedem cum este.
Contine o serie de elemente benefice pentru organismul nostru. Este foarte bogat in vitamina C, contine complexul de vitamine B, contine minerale si altele. Este de stiut ca cele mai bune imunostimulatoare sunt cele care cresc in zona in care traiesti, din aceste considerente prefer sa consum catina in loc de echinacee, aloe sau alte plante exotice.
Am preferat sa combin catina cu merele rezultand astfel o dulceata mai pastoasa si cu o culoare portocalie intensa. Normal ca se poate prepara si fara mere, dar parca nu este la fel de buna. In aceasta formatie, mere-catina cele trei borcanele(borcanele de 160 ml) ce au rezultat din cantitatile date mai jos au disparut in doua zile ca painea calda.
Anul ce vine am sa pregatesc o cantitate mai mare de dulceata de catina sa ne ajunga mai multe zile!
Ingrediente Dulceata de catina
200 g catina
150 ml apa
300 g mere
200 ml apa
150 g zahar
1 lingura Gel Fix 2:1 ( se poate si fara- este optional)
miez razuit de pastaie de vanilie circa 1 cm (sau jumatate fiola esenta de vanile)
Preparare Dulceata de catina
Catina se pune la fiert in 150 ml apa pentru 10 minute. Merele taiate in patru (indepartam cotorul cu seminte) se fierb in 200 ml apa impreuna cu 100 g zahar pana devine un sirop mai gros. Catina fiarta o dam prin blender ( robot de bucatarie, sau folosim mixerul vertical) apoi il dam printr-o sita deasa.
Merele fierte cu siropul format se dau si ele prin blender dupa care se amesteca cu catina pasata. Se pune inapoi pe foc, adaugam miezul de vanilie sau esenta de vanilie si 50 g zahar amestecat in prelabil cu 1 lingura de Gelfix 2:1. Lasam sa fiarba 5 minute dupa care punem dulceata rezultata in borcanele.
PS : Daca nu vreti sa folositi Gelfix lasati sa fiarba doar cu zaharul pana se ingroase mai mult dupa care puneti dulceata de catina in borcanele si le sterilizati in baie de apa circa 15 minute de cand da apa pentru prima data in clocot.
Comentarii recente
ioana
13/11/2016 at 14:45Dragi bucătărese vesele, am o intrebare: inainte de a da cătina fiartă prin blender, o strecor de apă? Sau includ și apa în care au fiert în blender?
Am multă cătină în congelator de la mama și aș vrea să o folosesc, rețeta sugerată de voi pare foarte bună și vă mulțumesc că ați postat-o.
Ganduri bune!
Loredana
14/11/2016 at 13:31Folosesti si apa !! Sa ai spor !!