Retete culinare - blog culinar. Retete prajituri si torturi

Dulceata de mure- reteta clasica

Dulceata de mure-reteta clasica

Anul acesta parca ca niciodata, am avut ocazia sa cumpar fructe si legume proaspete direct de la producatori.
Imi place acest sistem de a putea comanda de acasa!!
Stiu sigur ca primesc legume si fructe proaspete ce sunt culese cu putin timp inainte de a fi livrate si ca sunt crescute cu mare grija si responsabilitate.
Chiar daca pretul este un pic mai mare decat la piata, consider ca e un pret cinstit si astfel contribui si eu la sustinerea producatorilor locali.
Astazi vorbim despre mure, am comandat doua caserole cu mure gustoase si aromate din care am pregatit cea mai faina dulceata de mure- reteta clasica.
Am ales sa o fac clasica fiindca imi doream ca sa ramana murele intregi , si iata ca mi-a reusit.

Mai jos va recomand inca doua retete de dulceata ce mie nu imi lipsesc din camara, le gasiti mai jos cu link pe imagine !!

Dulceata de mure- reteta clasica- Ingrediente

  • 1 kg mure
  • 1 kg zahar
  • 250 ml apa
  • o lamaie medie taiata felii
Dulceata de mure-reteta clasica

Cum pregatim dulceata de mure

Pentru a obtine o dulceata buna, trebuie sa aveti o cratita cu fundul gros si cat mai larga ca sa fiarba repede si sa nu riscati sa se prinda .
Incepem cu pregatirea siropului de zahar.

mure pentru dulceata

Se pune zaharul in cratita, se adauga apa rece si se amesteca usor pana ce tot zaharul este cuprins de apa.
Se fierbe siropul cam 5-7 min din momentul in care incepe sa fiarba si capata consistenta. In tot acest timp se amesteca usor in sirop si se sterg peretii vasului cu un burete nou udat cu apa rece si stors bine. Astfel se evita cristalizarea zaharului pe marginea vasului.

preparare dulceata de mure

Cand siropul este gata, se adauga feliile de lamaie si murele, se amesteca usor si se lasa sa dea in fiert. Se aduna cu o paleta spuma formata si se arunca.
Se lasa focul la mediu si se fierbe dulceata cam 40 min. In acest timp scuturam cratita usor si stergem peretii vasului cu buretele udat si stors bine.
Dupa 40 min. oprim flacara, acoperim vasul cu un prosop ud si stors bine si lasam dulceata sa se raceasca bine.

Dulceata de mure-reteta clasica

Cum se pune dulceata in borcane

Dupa ce dulceata de mure s-a racit bine, verificam consistenta ei.
Daca consistenta este asa cum va doriti atunci nu trebuie sa o mai fierbeti. Aduceti dulceata la punctul de fierbere si sa o puneti fierbinte in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor.
Eu am preferat sa o mai fierb cam 7-8 min din momentul in care a inceput sa fiarba fiindca mi s-a parut ca e prea lichida.
Nu trebuie sa amestecati in dulceata ci doar sa scuturati usor cratita, astfel murele raman intregi.

Mare atentie, borcane se aseaza pe o suprafata metalica( eu folosesc o tava de inox) inainte de a pune dulceata fierbinte in ele. Astfel eliminati riscul ca borcanele sa se crape de la socul termic.
Se capseaza, se intorc cu capacul in jos cam 5 min apoi se acopera cu o paturica pana la racirea completa.
Se pastreaza in camara intunecoasa si bine aerisita si se consuma cu mare pofta!!

Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram 
Daca incercati retetele noastre si postati pe Instagram, puteti pune hashtag-ul #bucatareselevesele, ca sa le vedem si noi.
Ne puteti gasi si pe canalul Youtube- Bucataresele Vesele, unde va asteptam sa va abonati!!
Multumim!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmareste-ne si pe Instagram