Fructele nu imi lipsesc din casa indiferent de anotimp. Uneori uit ca sunt doar eu si cumpar cantitati cat ar consuma 3-4 persoane. Asa am patit si cu portocalele. Am cumparat in decurs de o saptamana cam vre-o 4 kg, asa ca musai a trebuit sa fac ceva din ele, altfel riscam sa se strice si era mare pacat fiindca erau foarte dulci si gustoase.
O parte le-am mancat ca atare, iar restul le-am transformat in aceasta dulceata de portocale aromata ce merge perfect la micul dejun alaturi de un unt de casa si o cana cu lapte sau ceai.
Dulceata de portocale este o reteta simpla, fara alte adaosuri, doar zahar, pulpa de portocale si zeama de lamaie. Stiu ca o sa spuneti ca e prea mult zahar, o fi, da eu am mers pe reteta clasica de dulceata cu proportiile de 1:1. Cred ca am sa o incerc si injumatatind cantitatea de zahar si o sa va spun cum a iesit.
Nu am folosit portocale bio asa ca, coaja am aruncat-o, dar daca voi o faceti din portocale bio, va recomand sa incercati sa pregatiti din coji si aceasta dulceata din coji de portocale care este absolut delicioasa. E un pic de munca la ea dar se merita!
Dulceata de portocale-ingrediente
- 1 kg pulpa de portocale
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie
Cum pregatim dulceata de portocale ?
Alegem portocale bine coapte, dulci si aromate, le curatam bine de coaja si inlaturam cat mai bine partea alba fiindca este amara si schimba gustul dulcetei.
Dupa ce am curatat toate portocalele, le cantarim, apoi le taiem in cubulete cat mai egale.
Le punem intr-o cratita cu peretii grosi in straturi alternative cu zaharul.
Lasam cratita deoparte cam 1-2 ore, timp in care portocalele lasa zeama.
Se amesteca usor cu o paleta de lemn si se pune la fiert la foc potrivit.
Dulceata se fierbe cam 40-50 min, in tot acest timp se indeparteazacu o spumiera spuma formata.
La jumatatea timpului de fierbere adaugam si zeama de lamaie.
Spre finalul timpului de fierbere luam proba dulcetei.
Punem o lingura de dulceata pe o farfurie rece sau cateva picaturi de sirop in apa foarte rece. Daca dupa temerare siropul nu este apos atunci dulceata este gata.
Se pune fierbinte in borcane spalate si sterilizate, se capseaza si se intoc cu capacul in os pentru 5-10 min. pentru o mai buna etansare. Eu le-am invelit cu o patura si le-am lasat pana ce s-au racit complet.
Dulceata de portocale intregi are o culoare foarte frumoasa, este aromata si poate fi consumata ca atare sau poate fi folosita in pregatirea unor deserturi !!
Pofta buna!!
Va asteptam alaturi de noi si pe pagina de Instagram dar si pe canalul nostru de Youtube
Comentarii recente
olivia
31/01/2019 at 14:15O reteta binevenita,de sezon.Multumesc.
Loredana
15/02/2019 at 16:49Cu drag!!