In urma cu ceva timp am primit un mesaj de la o prietena al paginii de fan al Bucatareselor Vesele in care ne relata despre Dulceata de rosii. Reteta data este simpla, la 1 kg de rosii se pune 500 g zahar si se fierbe. Ei bine am facut aceasta Dulceata , dar modificata dupa gustul meu dupa cum veti vedea in cele relatate mai jos.
Aceasta Dulceata de rosii o putem folosi la diverse fripturi, carnuri afumate, branzeturi(emmentaler, camembert, cascaval afumat, …), sandvisuri cu cascaval, si nu numai… . Va invitam sa rasfoiti si alte Retete de Dulceturi, Gemuri si Compoturi.
O alta dulceata deosebita este Dulceata de Gogonele.
Ingrediente Dulceata de rosii :
1.5 kg rosii
200 g zahar
1 lamaie
¼ lingurita scortisoara macinata
¼ lingurita coriandru macinat
1 plic Gelfix 1:1
Preparare Dulceata de rosii :
Crestam rosiile si le oparim in apa fierbinte dupa care le scoatem in apa rece. Indepartam cojile in acest fel foarte usor. Taiem rosiile pe jumatate si indepartam miezul cu seminte. Pulpa ramasa o taiem cubulete si le punem la fiert pentru 20-30 minute pana toata apa se evapora si rosiile se zdrobesc de la sine.
Acum adaugam coaja de lamaie rasa, zeama de lamaie, zaharul, scortisoara si coriandrul si lasam sa mai fiarba circa 15 minute. Plicul de Gelfix il amestecam cu 2 linguri de zahar si il adaugam la dulceata de rosii. Lasam sa mai fiarba 2-3 minute dupa care punem in borcanele dulceata rezultata . Capsam si punem borcanele in camara.
Pofta buna si spor la conservarit !